Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pastafarianizm - Latający Potwór Spaghetti

Papa Smurf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

37326344.jpg

Post dla zwolenników jak i przeciwników kościoła Latającego Potwora Spaghetti. [www.venganza.org]

Dla nie znających zagadnienia skrót na podstawie Wiki i kilku innych źródeł.

Pastafarianizm jest stosunkowo nową, niezwykle dynamicznie rozwijającą się religią. Jej naczelnym bóstwem jest Latający Potwór Spaghetti (Flying Spaghetti Monster).

Latający Potwór Spaghetti przedstawiany jest jako kulka makaronu, wyposażona w w 2 kotlety oraz rozwinięte makaronowe macki.

57319101.jpg

Religia ta głosi że:

* Niewidzialny i niewykrywalny Latający Potwór Spaghetti stworzył świat, zaczynając od góry, drzew i karła (midget). Wszystkie dowody na rzecz ewolucji zostały specjalnie podłożone przez Niego.

* Globalne ocieplenie, huragany, trzęsienia ziemi i inne naturalne katastrofy są bezpośrednią konsekwencją spadku liczby piratów począwszy od początków XIX wieku. Można to zobaczyć na wykresie obrazującym odwrotnie proporcjonalną korelację między liczbą piratów a temperaturą

* Potwór kontynuuje kierowanie sprawami ludzkimi poprzez swoją "makaronową mackę" (ang. noodly appendage).

* FSM ma wiele zalet, których nie mają inne religie - takich jak wulkan piwny w niebie, fabryka striptizerek czy święto religijne w każdy piątek.

* Modlitwę kończy sie słowem ra'men (po japońsku makaron)

FSM często jest łączony z teorią inteligentnego spadania , [pl.wikipedia.org/wiki/Teoria_inteligentnego_spadania] z Latającym Potworem Spaghetti jako bytem sprawczym. Inna nazwa religii "pastafarianizm" pochodzi od połączenia słów rastafarianizm i pasta

88746332.jpg

Ewangelia Latającego Potwora Spaghetti

Osiem "Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie"

1. Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie Zachowywał Się Jak Jakiś Świętoszkowaty, Fałszywie Pobożny Dupek, Gdy Opisujesz Mą Makaronową Doskonałość. Jeśli Niektórzy Ludzie Nie Wierzą We Mnie, Nic Się Nie Stanie. Naprawdę, Nie Jestem Do Tego Stopnia Próżny. Poza Tym, Nie Chodzi O Nich, Więc Nie Zmieniaj Tematu.

2. Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie Używał Mojego Istnienia Jako Narzędzia Do Uciskania, Ciemiężenia, Karania, Patroszenia I/Lub, Rozumiesz, Bycia Złośliwym Wobec Innych. Nie Wymagam Składania Ofiar, A Rytualne Oczyszczenie Ma Związek Z Piciem Wody, Nie Ludźmi.

3. Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie Oceniał Ludzi Na Podstawie Tego, Jak Wyglądają, Lub Jak Się Ubierają, Lub Jak Mówią, Lub... Dobra, Po Prostu Bądź Miły, W Porządku? Ach, I Wbij To Do Swojej Tępej Głowy: Kobieta = Człowiek. Mężczyzna = Człowiek. To samo - to samo. Nikt Nie Jest Od Nikogo Lepszy, Chyba Że Mówimy O Stylu. I Przykro Mi, Ale To Podarowałem Kobietom I Niektórym Facetom, Którzy Widzą Różnicę Pomiędzy Kolorem Morskim A Fuksją.

4. Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie Zaspokajał Się W Sposób, Który Obraża Ciebie Albo Twojego Ochoczego, Zgodnego, Pełnoletniego I Dojrzałego Psychicznie Partnera. Odnośnie Tych, Którzy Mogliby Protestować - Myślę, Że Odpowiednim Wyrażeniem Jest "Pieprzcie Się", Chyba Że Uznają To Za Nieprzyzwoite. W Tym Wypadku Mogą Wyłączyć Raz Telewizor I Iść Dla Odmiany Na Spacer.

5. Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie Sprzeciwiał Się Fanatykom, Wrogom Kobiet, Pełnym Nienawiści Poglądom Innych Na Czczo. Zjedz Coś, A Potem Zabiegaj O ******ły.

6. Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie Budował Za Miliony Dolarów Kościołów/Świątyń/Meczetów/Kaplic Dla Mojej Makaronowej Doskonałości, Podczas Gdy Pieniądze Lepiej Wydać Na (Wybierz Sam):

1. Skończenie Z Biedą

2. Wyleczenie Choroby

3. Życie W Pokoju, Kochanie Namiętnie I Obniżenie Kosztów Kablówki

Może Jestem Złożonym Węglowodanowym Wszystkowiedzącym Istnieniem, Ale W Życiu Cieszą Mnie Proste Rzeczy. Wiem Lepiej. JESTEM Stwórcą.

7. Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie Rozpowiadał Ludziom Wokół, Że Do Ciebie Przemawiam. Nie Jesteś Aż Taki Interesujący. Wylecz Się Z Siebie. I Mówiłem Ci, Żebyś Kochał Swoich Towarzyszy, Czy Nie Mógłbyś Pojąć Aluzji?

8. Naprawdę Wolałbym, Żebyś Nie Czynił Bliźniemu, Co Tobie Miłe, Jeśli Miłe Są Ci, Hm, Rzeczy, Które Wymagają Mnóstwa Skóry/Smaru/Las Vegas. Jednak Jeśli Miłe Jest To Innej Osobie (Zgodnie Z Numerem 4), Zajmij Się Tym, Zrób Zdjęcia, I Do Diaska, Załóż Kondom! Naprawdę, To Kawałek Gumy. Gdybym Nie Chciał, Żeby Było Przyjemnie, Gdy To Robisz, Dodałbym Kolce Albo Coś W Tym Stylu.

78390216.jpg

Historia Powstania

W czerwcu 2005 kiedy prorok pastafarianizmu Bobby Henderson wysłał otwarty list do Board of Education (Rady Edukacji) w stanie Kansas [http://www.venganza.org/about/open-letter] w odpowiedzi na debatę, czy należy dać teorii inteligentnego projektu równouprawnienie względem teorii ewolucji i równy czas w nauczaniu biologii. Na swojej stronie venganza.org, której nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa "zemsta", formalnie zażądał równego czasu na nauczanie o Latającym Potworze Spaghetti jako stwórcy wszechświata - takiego samego, jak dla pozostałych wersji teorii inteligentnego projektu oraz ewolucji. Ostrzegł, że jeśli to nie zostanie zrobione, "będzie zmuszony postąpić zgodnie z prawnymi procedurami".

Strona zyskała szersze zainteresowanie świata, gdy portal Boing Boing wspomniał o niej w czerwcu 2005. Ruch na stronie bardzo wzrósł w sierpniu 2005, gdy informacje o FSM zaczęły pojawiać się często na Boing Boing oraz blogach internetowych i stronach zajmujących się nowinkami. Deklarowanie wiary w Latającego Potwora Spaghetti zyskało popularność, pojawiły się też inne "kościoły" odłamowe.

Opowiem wam moją krótką przygodę.

Kiedyś byłem ateistą i nie wierzyłem w żadne bóstwo ale pewnego razu zabrałem moją wybrankę serca do restauracji na spaghetti bolognese.

Kiedy kelner podał nam kolację spojrzałem głęboko w talerz i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem w nim coś co mnie poruszyło i zahipnotyzowało.

Po kilku sekundach gapienia się w spaghetti odleciałem, jak bym wyszedł z ciała, wtedy właśnie ujrzałem potwora spaghetti który opowiedział mi o stworzeniu świata i o tym że do spaghetti najlepszy jest parmezan.

Od tamtej pory jestem Pastafarianinem i nie wyrzeknę się tej religii do końca moich dni.

Jestem dinozaurem

Użytkownik od 22 wrz 2007
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Hah fajna religia też jestem ateistą może się przerzucę na Pastafarianizm ;d

Kiedyś byłem ateistą i nie wierzyłem w żadne bóstwo ale pewnego razu zabrałem moją wybrankę serca do restauracji na spaghetti bolognese.

Kiedy kelner podał nam kolację spojrzałem głęboko w talerz i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem w nim coś co mnie poruszyło i zahipnotyzowało.

Po kilku sekundach gapienia się w spaghetti odleciałem, jak bym wyszedł z ciała, wtedy właśnie ujrzałem potwora spaghetti który opowiedział mi o stworzeniu świata i o tym że do spaghetti najlepszy jest parmezan.

Od tamtej pory jestem Pastafarianinem i nie wyrzeknę się tej religii do końca moich dni.

To mnie rozwaliło xD

Opublikowano

Hah fajna religia też jestem ateistą może się przerzucę na Pastafarianizm ;d

To mnie rozwaliło xD

mnie też gościu sobie jaja z religii robi ;d chyba bo ja coś mu nie wierze albo ma najebane we łbie że hej ;d

mówię wam że jak on do tej restauracji szedł to niezłego towaru musiał się nawciągać bo niezłe zwidy miał koleś ;d

Opublikowano

Heh ja miałem kumpelke która w to wierzyła...

jakieś spaghetti

podobno tylko jeden kościół tego jest

ale ona mówiła że ona tylko w to wierzy że to jest śmieszne , ciekawe? ;]

1336210110-U81772.png

Opublikowano

mnie też gościu sobie jaja z religii robi ;d chyba bo ja coś mu nie wierze albo ma najebane we łbie że hej ;d

mówię wam że jak on do tej restauracji szedł to niezłego towaru musiał się nawciągać bo niezłe zwidy miał koleś ;d

Byłem trzeźwy, rozumiem że możecie mi nie wierzyć.

Nie znasz dnia ani godziny kiedy LPS do ciebie przemówi.

Moje cele życiowe stanęły na głowie i tańczą break'a.

Zostałem kucharzem z zawodu, pracuję na stażu we włoskiej kuchni. (zrobiłem to specjalnie bo gdy mam do wydania spaghetti to wtedy bóg do mnie przemawia i wydaje mi polecenia które wypełniam bez zbędnych pytań)

Dokształcam się zaocznie w Liceum uzupełniającym i mam zamiar napisać maturę.

Później chcę założyć w moim mieście sektę pastafarianów i dzielić się wiedzą o LPM z każdym zainteresowanym.

Jestem dinozaurem

Użytkownik od 22 wrz 2007
Opublikowano

Eee tam, Niewidzialny Różowy Jednorożec jest fajniejszy. Chociaż FSM też niczego sobie.

Jezeli ktos w to naprawde wierzy to musi miec niezle nawalone w glowie.

To samo mogę powiedzieć o kimś kto wierzy w Boga, i to religia i to. Nie wiem z czym masz problem.

ek0nlf.png
|Postwrriter|ExModMapleStory|
By
Miyoshi.

Moze aktywnosc nie powala ale smialo mozna go nazwac wzorem dla nowych userow.Tak

Opublikowano

Powiem ci Papa Smurf że ci wyszło jak cholera lałem z tego ;D

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Jak by co zbieram te Zielone :)

Najebałem w tego posta takie ilości ironii, że możesz mieć problemy z prawidłowym zrozumieniem zawartych w nim treści.

250Postów[v]

300Postów[v]

350Postów[v]

400Postów[v]

Opublikowano

Nikt ci tu nie zabrania pastafariańczyć (wiem zajebisty zwrot) ale może nie afiszuj sie tym tutaj bo każdy cie wyśmieje

s2c77Oa.png

Opublikowano

Teraz jest Polski "bóg"

Błogosławiona głowa pani kapusty

441632ed80f696kapustka.jpg

Kościoła Błogosławionej i Cudownej Głowy Kapusty

Kochani tak mało jest dzisiaj w Polsce dobrych wiadomości.

Z ekranów telewizorów wieje grozą z Krakowskiego Przedmieścia a z Jasnej Góry wieje ciemnotą i zniewoleniem Polskiego Narodu gdzie Panowie Biskupi grzmią, że zmuszanie roślin do większej wydajności dla dobra nas wszystkich jest grzechem...

Obłędu można dostać!

Celem zrównowazenia, niebezpiecznie przechylającej się sytuacji w Polsce -ekstremalnie i fanatycznie w prawo,

P O W O Ł U J E M Y

Kościół Błogosławionej i Cudownej Głowy Pani Kapusty

1 - Wierzymy /wyznawanie wiary jest zagwarantowane przez Konstytucję RP/

w cudowną moc Pani Kapusty

2 - Wierzymy, że Błogosławiona i Cudowna Głowa Pani Kapusty utrzymuje nas przy życiu i dzięki niej możemy tu egzystować aż do końca Świata

/wyczerpania się energii słonecznej/

3 - Członkowie Kościoła BiCGŁPK z należnym szacunkiem i z najwyższym poszanowaniem będą hołdować swojej Bogini bo ona obdarza nas od początku świata życiem

4 - Spragnieni jej miłości mogą dowolną ilość razy, w dowolnym czasie spożywac Ją w przeróżnych postaciach

5 - Należycie dbać o Jej wizerunek na arenie międzynarodowej aby rozsławiać Jej dobre imię w świecie

Modlitwa do Błogosławionej i Cudownej Głowy Pani Kapusty

O Pani, która jesteś na naszych stołach bądź pozdrowiona.

Tyś o Pani gwarantujesz żywot nam jak i wszelakiemu stworzeniu na Ziemi.

Wzrastaj na naszych Polskich zagonach i w ogródkach na chwałę naszą

Amen

O B O W I Ą Z K I

Członków Kościoła Błogosławionej i Cudownej Głowy Pani Kapusty:

1- W czas łaknienia Jej smaku Twoim obowiązkiem jest Ją spożyć

Podpisano:

W imieniu sygnatariuszy :

W E R B I S T A

Nareszcie mamy w Polsce coś co jest widzialne, dotykalne i czego nie musimy na siłę wyobrażać, a wyznawanie nie jest fanatyzmem!

Kościół Błogosławionej i Cudownej Głowy Pani Kapusty jest otwarty a wstępowanie do Niego nie wymaga wyrzeczenia się innych wyznań.

List Apostolski Ojca Werbisty z Kościoła Cudownej i Błogosławionej Głowy Pani Kapusty do Brassican i reszty świata.

Niechaj będzie zdrowa Głowa Pani Kapusty.

Drodzy czciciele Głowy Kapusty i pozostali zjadacze, którzy mogą w każdej chwili takimi czcicielami się stać.

Pragnę zauważyć, że Głowa Pani Kapusty jest jedyną i niepowtarzalną Boginią w historii świata, która w przeciwieństwie do reszty bogiń nie wymaga jej utrzymywania a Ona sama nas utrzymuje.

To jest fakt niezaprzeczalny i nie wymagający żadnych naukowych dowodów na poparcie tego stwierdzenia.

Ta oczywista prawda upoważnia nas Brassican / członków Kościoła Błogosławionej i Cudownej Głowy Pani Kapusty/ do publicznego wyznawania wiary w moc Głowy Pani Kapusty która daje życie ludziom jak i wszelakiemu stworzeniu na Ziemi.

Zauważam, że naturalna cudowność Głowy Pani Kapusty zadaje cios kłamliwym twierdzeniom hierarchom innego Kościoła jakoby rośliny nie potrzebowały naszego (człowieka) wsparcia w ich dążeniu do wydawania większych plonów.

Czy możemy wyobrazić, że czczona przez nas Głowa Pani Kapusty zanim nią się stała nie potrzebowała w czas suszy naszego wsparcia przez podanie jej wody?

Czy w zamian za to, ze Głowa Pani Kapusty utrzymuje nas przy życiu nie zasługuje na odrobinę pomocy z naszej strony?

Nie rozumiem tej aspołecznej idei...

Drodzy Brassicanie. Jesień jest na Polskiej Wsi szczególnym okresem w , którym to każda wiejska gospodyni z wrodzoną starannością zabiega o zdrową Głowę Pani Kapusty bo tylko taka Pani kapusta zagwarantuje wiejskim rodzinom przetrwanie surowej zimy a nie głosiciele innego Kościoła, ze wspieranie roślin to grzech.

Na tym zakończę mój pierwszy List Apostolski.

Niechaj będzie zdrowa Głowa Pani Kapusty.

Pierwszy napis w gimpie :)

johnfujaanimacja.gif

Opublikowano

Kościół wielkiego boga sałaty, również wydaje się być ciekawą propozycją.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Nie noo... bardzo ciekawe ;o

Ale jednak juz wole być ateista :D

hm7gidhs2hjo.png

Opublikowano

Obiło mi sie "to" kiedyś o uszy. Zakładamy kółko wielbicieli jedynego Boga Spaghetti? xD

90560.jpg

Zanim starość napełni Wasze domy

My będziemy pierwsi - przyjdziemy po kryjomu

W debilnych kostiumach ze sztucznymi rzęsami

Przyjmiecie nas ze strachem z otwartymi oczami

Zobaczcie to wszystko czego się boicie

Ciosy i ostrza odmienią Wasze życie

Zniszczą sen o komforcie - Nowego Chrystusa

Zakrwiawione głowy przestaną się ruszać

Opublikowano

Yyyy żeby w to wierzyć trzeba mieć nasrane hmm to za mało powiedziane najebane w głowie... N/c

Mogę powiedzieć to samo jeśli w cokolwiek wierzysz.

hejter naczelny | aktywny od 2k6 | król forumka | gold member | blue member | mpc champion | best member | exmod | exvip
Km5iG.png

Opublikowano

Yyyy żeby w to wierzyć trzeba mieć nasrane hmm to za mało powiedziane najebane w głowie... N/c

Bóg kazał wam czynić sobie ziemię poddaną, rozmnarzać się, panować nad zwierzętami, ale wtedy nie chodziło mu o simsy.

90560.jpg

Zanim starość napełni Wasze domy

My będziemy pierwsi - przyjdziemy po kryjomu

W debilnych kostiumach ze sztucznymi rzęsami

Przyjmiecie nas ze strachem z otwartymi oczami

Zobaczcie to wszystko czego się boicie

Ciosy i ostrza odmienią Wasze życie

Zniszczą sen o komforcie - Nowego Chrystusa

Zakrwiawione głowy przestaną się ruszać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...