Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc]Gra Via Www Rpg

pejaPMI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema chciałbym się zapytać jak zrobić własną grę via www rpg. Szukałem w google, ale coś mi nie wychodziło więc zwracam się o pomoc do was. Jeśli ktoś z was wie to prosiłbym bym o odpowiedź :)

Opublikowano

Witam,zrobienie własnej gry to nie jest coś prostego.Na samym starcie musisz znać język html lub php żeby coś zdziałać.A jeżeli chcesz zrobić coś już naprawdę dobrego to dobrzy byłoby gdybyś znał jeszcze Javę i ajax.Zawsze możesz spróbować zrobić "własną gre" na gotowych silnikach takich jak xnova czy vallheru.Przynajmniej ja tak zaczynałem :) Po latach praktyki będziesz mógł dopiero myśleć nad zrobieniem własnej gry od podstaw.Pozdrawiam

Opublikowano

Głównie chodziło mi właśnie o zrobieniu na jakimś silniku, ale nie wiem jakimi programami go przerobić. Chciałem zrobić coś takiego podobnego jak Kosmiczni Wojownicy. Silnik mam już gotowy, ale teraz przerobienie. Jak wiesz jakimi programami i masz linki to prosiłbym a byś mi je podał :)

Opublikowano

Nie na razie nie jestem tak dobry aby napisać swój silnik więc przerobie ten co mam na kompie. Teraz prosiłbym aby ktoś mi powiedział jakim programem przerobić silnik, który nazywa się Arienne RPG. Jeśli ktoś uważa, że dla początkującego jest to trochę za trudne to proszę o podanie mi jakiś tytułów silników, które bym mógł przerobić na start. Oczywiście żeby te silniki były na mpc dorum.

Opublikowano

jakim programem... ? otóż polecam notepad++ :>

a co do silnika to na początek polecam silniki takie jak np. nebula, xnova lub silniki płatne sms'em z tej stronki:

http://gryviawww.pl/

jeżeli będziesz miał jakieś problemy z edycją silników z powyżej wymienionej strony uzyskasz pomoc na ich forum :]

3053080006.png

Opublikowano

Dokładnie,najlepszy jest notatnik,przynajmniej ja w nim wszystko robię smile.gif Wszystkie programy typu pajączek itp to pierdoły za które trzeba płacić i tyle.A co do silników to na początek polecam: Xnova,ugamela,vallheru,nebula

Opublikowano

Dokładnie,najlepszy jest notatnik,przynajmniej ja w nim wszystko robię :) Wszystkie programy typu pajączek itp to pierdoły za które trzeba płacić i tyle.A co do silników to na początek polecam: Xnova,ugamela,vallheru,nebula oraz polecam forum www.mmocenter.pl .Nie jest to żadna reklama z mojej strony.Polecam to forum bo jest na nim mnóstwo silników,poradników i kompetentnych ludzi którzy z pewnością Ci pomogą.

notepad++ to jest darmowy program i według mnie bardzo dobry ;>

pozatym jakim kodowaniem ty w notatniku piszesz? o.O bo o ile pamiętam tam niema opcji konwertowania :P

3053080006.png

Opublikowano

do zrobienia prostej gry do której potrzebny jest tylko html i php to zdecydowanie notatnik wystarczy :)

hmmm... ale polskie kodowanie to ISO-8859-2 a jego notatnik nie obsługuje :)

3053080006.png

Opublikowano

No oczywiście. Najłatwiej to zrobić używając jakiegoś edytora HTML, który taką funkcję udostępnia.Można również użyć specjalnych programów konwertujących. Wtedy naszą stronę możemy tworzyć w dowolnym edytorze tekstu, nawet w Notatniku, a po zakończeniu pracy zakodować polskie znaki za pomocą dowolnego programu do kodowania polskich znaków.Można również korzystać z dowolnego edytora oraz zainstalować specjalną czcionkę (tzw. ekranową) zaprojektowaną do ISO 8859-2 oraz zdefiniować obsługę klawiatury. Tak czy siak,najważniejsze jest żeby początkujący coś zrobił :) Potem można martwić się kodowaniem bo to nie jest najważniejsze :)

Opublikowano

No oczywiście. Najłatwiej to zrobić używając jakiegoś edytora HTML, który taką funkcję udostępnia.Można również użyć specjalnych programów konwertujących. Wtedy naszą stronę możemy tworzyć w dowolnym edytorze tekstu, nawet w Notatniku, a po zakończeniu pracy zakodować polskie znaki za pomocą dowolnego programu do kodowania polskich znaków.Można również korzystać z dowolnego edytora oraz zainstalować specjalną czcionkę (tzw. ekranową) zaprojektowaną do ISO 8859-2 oraz zdefiniować obsługę klawiatury. Tak czy siak,najważniejsze jest żeby początkujący coś zrobił :) Potem można martwić się kodowaniem bo to nie jest najważniejsze :)

tak... ale po co się męczyć skoro w bardziej rozbudowanych edytorach wystarcza 2 kliknięcia na zmianę kodowania ? :)

a takich prostych rzeczy może sie uczyć początkujący - to nic trudnego ;]

3053080006.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...