Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Mini-Tut] Jak Dodać Krwisty Kamień Na Serwer I Do Gry

GaryOak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dodać krwisty kamień na serwer i do gry?

Mój pierwszy tutorial na tym forum :P Więc dziś pokażę jak dodać krwisty kamień do gry i na serwer.

Serverside

Odpal swój serwer, zaloguj się i wpisz:

/etc/rc.d/netif restart

wejdź do bazy danych, kliknij PPM na zakładkę "player" i wybierz Console (w polskiej wersji: Konsola) wklej tam zawartość spoilera:

INSERT INTO `item_proto` VALUES (30190, 'Krwisty Kamien', 'µŔĎÄů˝şĆŸżë', 5, 0, 0, 1, 0, 4, 0, '', 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 0, 64992, 127, 64976, 21631, 4855, 0, 0, 0);

Ok ! Poprawnie dodałeś krwisty kamień do swojej bazy danych. ;)

Clientside

Teraz musimy dodać krwisty kamień do gry, by go widzieć.

locale_pl

Rozpakuj locale_pl (lub inne Twoje locale) używając tego:

http://www.mpcforum.pl/topic/143164-download-repack-by-mustikk/

itemproto

Następnie musisz rozpakować jeszcze item_proto, możesz użyć Metin2 Repacker by Moustikk bądź np. tego:

http://www.mpcforum.pl/topic/187986-tut-ropakowanie-item-proto/

Wejdź w rozpakowane item_proto i na koniec dodaj (przed </ItemProto>):

<Item vnum="30190" hashName="'µŔĎÄů˝şĆŸżë'" name="Krwisty Kamień" type="5" subtype="0" weight="0" size="1" antiflag="0" flag="4" wearflag="0" immuneflag="0" gold="0" buy_price="0" limittype0="0" limitvalue0="0" limittype1="0" limitvalue1="0" applytype0="0" applyvalue0="0" applytype1="0" applyvalue1="0" applytype2="0" applyvalue2="0" value0="0" value1="0" value2="0" value3="0" value4="0" value5="0" socket0="0" socket1="64992" socket2="127" socket3="64976" socket4="21631" socket5="4855" refine_vnum="0" refine_set="0" magic_pct="0" specular="0" socket_pct="0" />

Spakuj item_proto.

itemdesc.txt

Następnie wejdź do pliku itemdesc.txt i na sam koniec dodaj (pamiętaj o TABie pomiędzy ID a opisem!):

30190 Opis_krwistego_kamienia

i zamiast Opis_krwistego_kamienia wpisz swój opis Krwistego Kamienia.

item_list.txt

Dodaj do swojego pliku item_list następujący wiersz:

30190 ETC icon/item/30190.tga

Spakuj cały plik locale_pl i wklej do gry.

icon

Teraz czas na dodanie ikony do kamienia, rozpakuj icon używając jednego z podanych wyżej rozwiązań i wklej ikonę z załącznika do:

icon/item/

Pamiętaj, że plik musi się nazywać "30190" i mieć rozszerzeniue *.tga !

Spakuj plik icon i wrzuć do folderu pack w Twoim cliencie.

Kamień powinien zostać dodany, ja zrobiłem to w sposób taki jak przedstawiłem i wszystko działa. Jeżeli będą jakieś problemy proszę pisać. Pozdrawiam :)

PS. Każdy kto już trochę w tym siedzi wie jak to zrobić, poradnik dałem dla początkujących.

Zapomniałem o ikonie:

http://www.speedyshare.com/files/24524944/30190.tga

Pzdr. dla Zagaja

Opublikowano

Jeśli ktoś chce to ten quest polega na tym, że idziemy do Koe-Pung - on w zamian za krwisty kamień przeniesie nas do groty :) Ja usunąłem teleportery ze wszystkich miast i w dolinie, dzięki temu trzeba będzie zakupić krwisty kamień :)

PS. Quest nie jest mój !

------------------------------
--Koe Pung Quest
--Grota Wygnańców
------------------------------
quest grota_wygnancow begin
       state start begin
               when 20093.chat."Chcę Wejść " begin
                       say_title("Koe-Pung:")
                               local wstep =
                                       "Witaj,[ENTER]Mogę Cię przenieść do Groty Wygnańców,"..
                                       "Lecz musisz mi ukazać Krwisty Kamień."
                               say(wstep)

local wybor = select("Przekaż Krwisty Kamień ",
                                                                                "Anuluj")

if wybor == 2 then 
                                                               return
                                                       elseif wybor == 1 then
                                                               local brak_kamienia =
                                                                       "Wybacz ale nie posiadasz Krwistego Kamienia."
                                                               local kamien_akceptowany =
                                                                       "Posiadasz Krwisty Kamień "..
                                                                       "Zostaniesz Przeniesiony!"
                                                               local krwisty_kamien = 30190
                                                               local x = 100*100
                                                               local y = 12078*100
                                                                       if pc.count_item(krwisty_kamien) > 0 then
                                                                               say(kamien_akceptowany)
                                                                               pc.remove_item(krwisty_kamien, 1)
                                                                               pc.warp(x,y)
                                                                       else
                                                                               say(brak_kamienia)
                                                                               npc.lock()
                                                                       end
                                                       end
               end
       end
end

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wie ktoś jak usunąc zeby nikt nie wchodzil do atlantydy no wiecie tam gdzie sie podstawowo chodzi nie ma goscia i jak dodac zeby on teleportowal a nie jak sie wejdzie to teleportuje automatycznie . prosze o pomoc

Moje Tuturiale

Nowe Bronie ponad 1800

http://www.mpcforum.pl/topic/264872-client-okolo-1800-nowych-broni-tekstury/

Szarawe Stale

http://www.mpcforum.pl/topic/264918-client-szarawe-stalki//

ZARABIAM TYLKO BEZLITOSNE + Jeżeli dasz - to jestes botem nad botami

']http://www.mpcforum.pl/user/258427-whazup/

Opublikowano

Thank you very much!

Przydało się.

sygnanew.jpg

1286652807u198706.pngPiszę poprawnie po polsku.Spróbuj też , to nie trudne

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...