Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Słynne 10K Maili+Hasła! - Kradzież Konta

K-Sec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Zanim zacznę, proszę administratorów tego forum o nieusuwanie tematu, co najwyzej o przeniesienie go do innego działu, bardziej odpowiedniego dla tego typu spraw.

Dedykuję ten temat wszystkim, którzy zamierzają kiedyś coś komuś ukraść. Zastanówcie się czy warto. Również będzie on może pomocny tym, któym konto zostanie kiedyś skradzione. Zapraszam do lektury.

Tak jak w temacie. Chodzi o kradzież konta email. Niby błacha rzecz, zdarza się codziennie, każdy daje sobie z tym spokuj, zakłada nowe. Otórz ta kradzież dotyczy mojego konta na jednym z portali oferujące darmowe adresy email. Ktoś się na nie dostał, zmienił hasła i widocznie inne dane. Stało się to miedzy godziną 12 dnia 24.09.2010 a godziną 22 dnia 26.09.2010.

Dlaczego piszę o tym tutaj?

W dniu 23.09.2010 została na tym forum udostępniona lista "słynnych" 10000 maili wraz z hasłami. O ile była ona dostępna wcześniej i szybko usunięta, o tyle w tej na chwilę dzisiejszą po wpisaniu skradzionego adresu w google wyszukiwarka podaje tylko jeden znaleziony adres. Dokładnie do tego tematu lista mailli + hasła na mpcforum . Osobiście nic nie mam do tego forum. Wiadomo, że użytkownicy mogą robić wiele rzeczy, a nad prawidłowością czuwają administratorzy. Niestety najprawdopodobniej 27 minut przez jakie był dostąpny plik wystarczyły żeby kilkanaście lub kilkadziesiąt osób go skopiowało. Jak się okazuje po wpisach niektórzy nawet je sprawdzali o czym napisali w kolejnych postach. Bardzo możliwe, że jakiś zacięty osobnik dobrnął do moich danych i wszedł i ukradł moje konto. Niech nikt się nie nie dziwi, że moje podejrzenia padły na to miejsce, gdyż zbieżność czasowa jak i pojaienie się wyników wyszukiwania mojego maila wraz z hasłem, tylko i wyłącznie na tej strone są bardzo podejrzane.

Żeby była janość. Nie oskarżam nikogo z forumowiczów o kradzież, jedynie nakreślam duże prawdopodobieństwo, że ktoś kto pobrał ów listę z tego forum i włamał się na moje konto.

Jaki sens ma pisanie o tym?

Ma i to nie jeden. Po pierwsze. Zamierzam złożyć zawiadomienie na policji o popełnieniu przestępstwa i bardzo chętnie, ku przestrodze, przedatwię wszystkim zainteresowanym jak przebiega cała sprawa. I czy kradzież będzie dotyczyć właśnie jednego z członków waszej społeczności. Jak również zdam relację z tego co policja będzie miała do powiedzienia w temacie udostępnienia przez forumowicza riddickO120 listy kradzionych danychna tym właśnie forum.

Po drugie. O ile jest takie prawdopodobieństwo i być może właśnie ktoś z tego forum przywłaszczył sobie moje konto zreflektuje się, zanim będzie miał problemy z prawem i nie tylko. Czasami można ukraść coś osobom, które zrobią wszystko żeby odzyskać swoją włsność, a wtedy nie ma zlituj. Więc jeżeli pozwolicie na małą wiadomość w eter i forum... Szanowny osobniku, który ukradłeś moje konto, wszedłeś nielegalnie w posiadanie moich danych osobowych, jak również osób, które sobie tego nie życzą. Materiałów, które są dla mnie istotne ze względu na charakter pracy, kontakty, a także bezpieczeństwo osób, których dane są tam zawarte. Zreflaktuj się, zanim zniszczysz sobie życie. To nie jest zabawa, anonimowy w sieci nie jestś, kiedy szuka cię ktoś, kto bardzo chce cię znaleźć. Dla ułatwienia, o jakie konto chodzi powiem, że zablokowałeś konto na bet-at-home.pl To akurat najmniej mnie obchodziło, ale przejęcie tego konta wraz z pieniędzmi jakie tam się znajdowały to kolejny paragraf na ciebie. Czas masz do 7 rano. Zajrzyj na konto które ukradłeś, odpisz na maila którego wysłałem. Po nim, ze względu na zawartość skrzynki pocztowej, w rachubę wchodzi tylko kontak osobisty, żebyś mógł uniknąć problemów.

Przepraszam, że piszę tutaj takie rzeczy, ale proszęo wyrozumiałość, że względu na powagę sytuacji. Nie ma sensu pisać żadnych gróźb, a mam nadzieję, że ktoś sobie konsekwencje czynu jaki popełnił uzmysłowi i nie namiesza sobie w życiu, bo konsekwecje długo latami będą się za nim ciągnęły.

Po trzecie. mam wstręt do złodziei. I takich ludzi trzeba tępić. Innym pokazywać, jak sobie z nimi radzić i chętnie tu przedstawię całą drogę prawną, a forumowiczom tą sprawę, jak i to czy jakieś konsekwencje poniesie użytkownik riddickO120, oraz osoba które konto ukradła, czy jest ona na tym forum.

Po czwarte, trzeba będzie wyjaśnić, czy posiadanie takiego pliku z danymi, czy pobranie go na tym forum, jest zgodne z prawem. Czy ktoś kto skopiował te dane nie ukradł jeszcze jakiegoś konta? Nie wiem czy będzie możliwa taka identyfikacja, ale to już zajęcie dla policji. Może administratorzy się wypowiedzą w kwestii, czy mają możliwość udostępnienia, na żądanie, organom ścigania danych osób(mail, IP) które ten feralny plik pobrały?

Raz jeszcze prosze nie usuwać tego tematu, co najwyżej przenieść go do odpowiedniego działu. Będę relacjonował całą sprawę, niech będzie ku przestrodze.

Przepraszam, za nieznbyt oficjalny styl w jakim zostało to napisane, ale praca, praca, praca i cała sytuacja trochę wybiła mnie z równowagi.

Pozdrawiam

Opublikowano

Przepraszam, że wykorzystuje twój temat, lecz istnieje pewna strona, która pomaga nakarmić głodne dzieci.

Pajacyk

Licze, że są dobrzy ludzie na tym forum i wierze w to, że znajdzie się osoba o czystym sumieniu i kliknie na brzuszek pajacyka.

Ja osobiście klikam codziennie i czuję, że spełniam bardzo dobry uczynek. Także apeluje do was, abyście poświęcili te pare sekund na kliknięcie.

Jeszcze raz przepraszam Ciebie K-Sec, za wykorzystanie tego tematu, ale myślę, że uszanujesz moje dobre intencje.

eveye.gif

Nick: Krisekq

Królestwo: Shinsoo

Klasa: Wojownik

Profesja: Body

Lv. : 0

Opublikowano

Nie no nie mogę. Człowiek ma problem z kradzieżą a ten mu wyskakuje z kolejnymi złodziejami.

Jeżeli twierdzisz że spełniasz bardzo dobry uczynek to jest w błędzie, bo przy każdym kliknięciu w brzuszek

dokładasz się do nowego mercedesa prezesa fundacji. Z całych funduszy jakie nazbierają ile może iść na dzieci?

Ty pewnie twierdzisz że z 85% a ja ci powiem prawdę z 5% a po co ? A po to by mieć zapewnioną reklame.

Później takie dziecko jest zadowolone że dostało suchą bułke a bogaci frajerzy się cieszą że cieszące się dziecko

rozpowie wszystkim że ma je od pajacyka i takie jest moje zdanie. Chcesz zrobić dobry uczynek ?

Kup worek czekolady ( jedzenia ) i rozdaj dzieciom w domu dziecka. Wtedy będziesz miał 100% pewność i satysfakcje że

otrzymały twój hojny od serca dar. Napewno nie powiesz mi że się myle. Pozdrawiam

Opublikowano

Człowieku daj se siana. Nie upilnowałeś konta to masz problem. Nauczka musi być. Weź pod uwagę, że ktoś musiał włamać Ci się na konto(socjotechnika, phising, brute-force, w inne metody wątpię, musiał by łamać cały serwis poczty.) i je udostępnić. Na tym forum połowa użytkowników to nastolatki. Pójdziesz na policję, zepsujesz im dzieciństwo... A teraz do tego kto ukradł Ci konto:

"Za pewnie masz naście lat. Radziłbym przyznać się do tego i oddać konto, może osoba poszkodowana nie pójdzie na policję". Przyznaj się, bo możesz mieć zepsute dzieciństwo".

Lub jeszcze inna wersja:

Wywalasz komputer na śmietnik ;p Do niczego się nie przyznajesz itp. Chociaż mogą i tak dojść, że to Ty. Może się uda.

Jeśli włamywał się np. z biblioteki, kawiarenki internetowej, ale do zeszytu wpisał fałszywe nazwisko, to będzie trudno.

Na twoim miejscu (włamywacza) bym oddał konto i prosił o nie zgłaszanie na policję...

Pozdrawiam.

Opublikowano

tak sobie rozkopie

kradzież kont była przed wrześniem i to ja też dostałem od kogoś tą liste

a riddick udostępnił tą liste 23 września = wszystkie kąta zablokowane więc jaki w tym sens?

Opublikowano
Teraz takie sposoby są, że lepiej e-maili nigdzie nie podawać bo sekunda i możemy go stracic ...

Nieprawda. Chyba że mamy hasło typu 1234

Opublikowano

Moim zdaniem w takiej zaistniałej sytuacji możesz to zrobić krótszą drogą tzn. przez Prawnika.

Prawnik przypisze do tego odpowiedni paragraf i na podstawie jego zgłosi to do sądu i sprawa pójdzie drogą prawną.

Radził , a tak dokładniej mówiąc polecał bym ci K-Sec abyś nie szedł z tym na Policję ponieważ tak nawiasem mówiąc oni na to zamykają oko.

Ostatnio doszło do kradzieży mojego telefonu komórkowego , w którym posiadałem wiele kontaktów i danych osobowych (Oferta Abonamentowa)

i Policja do tego czasu mówiąc "Rozpatruję sprawę" a co do takiego rozpatrywania mogą to robić do zp. usranej śmierci.

I taka mała przestroga dla ciebie , gdy zakładasz konta byle jakiego użytku , czy to będzie e-mail czy konto do gry online lub byle jakiego

wykorzystania w którym zawarte będą dane osobowe oraz ważne pliki lub dokumenty zawsze zabezpieczaj je trudnym do złamania hasłem

hmm np. datą urodzenia Pana\Twojej dziewczyny lub żony lub kogoś z rodziny i dodatkowo kombinację cyfr lub liczb (to tylko przykład)

i na pewno takie hasło będzie trudne do rozszyfrowania nawet dla zawodowych hackerów i osób trzecich.

To że dobrze nie zabezpieczyłeś swojego konta E-Mail to tylko i wyłącznie twoja wina...

Oczywiście ten który dokonał się tego czynu , powinien podać źródło z którego wziął ten plik (10.000 maili i hasła) i

pójść drogą prawną za udostępnienie owego pliku bez pozwolenia i złamania prawa o ochronie danych osobowych....

Życzę pomyślnego rozwiązania sprawy i dobrej drogi po owej sprawie.

Pozdrawiam , Dhil.

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

Cóż niekazdy ma doświadczneie w tej sprawie jest sposób by policje nakłonić do natychmiastowyh działań wiem bo korzystaliśmy z takiej możliwości w sprawie kradzierz w grach MMORPG z idealnym rezultatem. Otóż udaj się z całą sytuacją do Prokuratury ona z koleji nadaje biegu całej sprawie więc policja ma to na 1 miejscu w swoich zadaniach i głupie rozpatrywanie niema tu miejsca tyle od pewnych doświadczeń w tego typu rzeczach. Co do zniszczonego życia to wiedział co robił niech wie co go czeka daj mu trochę więcej czasu niech to przeczyta chociaż. No i czy dostanie szanse zależy jedynie od niego i od ciebie.

Opublikowano

Był wyciek i zostało udostępnione 10,000 emailów wraz z hasłami, mam też ten link, ale nawet tam nie wchodziłem, nie mówcie mu, że źle zabezpieczył maila...

Podejrzewam, że złodziej nawet tego nei zobaczy ;)

Napisz w dziale "Metin2" xD

52287137559562145640.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...