Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zasady Celowania Rugerem.

Ratunku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

..: Zasady celowania :..

Tutorial i porady by Mancer. Tłumaczenie na język polski by chom1k.

Zasada I : Wyregulowanie

-----------------------------------------------------------------------------------~

Po pierwsze musisz dostosować czułość myszki w Soldat > Opcje w zależności od warunków w jakich grasz. Te warunki to:

- czy masz myszkę optyczną/laserową czy kulkową?

- grasz na pełnym ekranie czy w oknie?

- ile masz miejsca na biurku dla swojej myszki?

Dla porównania podam moje ustawienia Soldata. Gram w oknie, mam optyczną myszkę i jej czułość jest ustawiona na 30 %.

[P]ytanie: 30%? Tak mało? Pogięło Cię?

* dpowiedź: Teoretycznie, im wolniejsza myszka tym mniejsze wahania kursora (jittering) a więc możesz wymierzyć dokładniej. Dla niektórych się to sprawdza dla innych nie. Mimo że większość z Was zna mnie jako użytkownika Rugera ten tutorial jest odpowiedni dla WSZYSTKICH broni, i powiem Wam że naprawdę im mniejsza czułość tym lepiej. Pomimo tego, na Waszym miejscu, nie schodziłbym poniżej 30%.

Moja rada to aby podczas przystosowywania się do niskiej czułości na początku zejść do około 65%, a później coraz niżej. 55%, 50% aż zejdziecie do czułości, która wam odpowiada. Na początku ma się uczucie jakby spn usiadł na kursor ale da się spokojnie przyzwyczaić.

Zasada II : Pozycja celownika

-----------------------------------------------------------------------------------~

Druga zasada jest najważniejsza ze wszystkich zebranych tutaj i zarazem najtrudniejsza do nauczenia.

Zapewne wiesz, że kiedy celujesz w swojego przeciwnika patrzysz zwykle na jego postać zamiast na celownika? Celujesz na podstawie tego gdzie jest Twój przeciwnik a nie celownik. Zapominasz jednak że o tym gdzie polecą pociski decyduje właśnie CELOWNIK a nie przeciwnik!. Dlaczego więc patrzysz na tego buca?

Patrz na celownik i celuj na podstawie tego gdzie jest przeciwnik a nie odwrotnie.

Kiedy już nauczysz się celować poprzez patrzenie na celownik zamiast na wroga, zdajesz sobie sprawę że "Motyla noga! Cały czas celowałem w ZŁE MIEJSCE!". Minie trochę czasu zanim się przyzwyczaisz, nawet ja czasami zapominam się.

Zasada III : Przestrzeliwanie przed i za przeciwnikiem

Twój celownik bardzo pragnie być w obrębie ok. 2,5 cm od Twojego przeciwnika. Czasami na tyle blisko że celownik zmienia kolor na czerwony. Jeśli strzelasz używając 'niewidzialnej linii snajperskiej wytworzonej w mojej głowie' to ewidentnie pogarszasz swego cela. Więc ogarnij się i przybliż celownik do wroga!

Zasada IV : Bink i celowanie podczas poruszania się

Niestety, bink (rozrzut) jest we wszystkich broniach. Tak samo jak zmiana celności podczas ruchu (kiedy poruszasz się, binkujesz). Aby zrekompensować bink możesz po prostu nie biec gdy strzelasz. Możesz się poruszać np. siłą rozpędu w skoku ale nie naciskaj klawisz odpowiedzialnych za ruch w lewo lub prawo. Trochę ciężko to pamiętać o tym w ferworze walki ale jak już się nauczysz to nie będziesz żałował.

Zasada V : Nie śpiesz się

Niektórzy uważają że powinieneś zapindalać jak najszybciej kiedy tylko masz okazję [to ja ;]- chom1k]. Ale to nie o to kaman. Nie śpiesz się.

Strzelaj powoli, upewnij się że pocisk ma dużą szansę trafienia zanim wystrzelisz. Nie strzelaj do przeciwników jeśli masz bardzo małą szansę na ubicie ich, sprejuj jedynie wtedy jeśli to lubisz i tak grasz ponieważ zanim przeładujesz po serii to zdążą Cię ubić 15 razy.

Dobry sposób na zwolnienie to słuchanie swoich strzałów (przy grze z dźwiękiem). Jeśli Twoja broń brzmi monotonnie i powtarzalnie, chromolisz sprawę.

Twoje wystrzały powinny być wyrywkowe i nieregularne abyś był pewien że celujesz powoli. Oczywiście w krytycznej sytuacji metoda nie jest polecana (np. gdy masz mało życia).

Kolejnym dobrym sposobem na zapamiętanie tej metody to wyobrażenie sobie że każdy pocisk to dziewica. Chyba nie chcesz tracić tylu dziewic?

Jeśli nie trafisz to dziewica pójdzie do kogo innego. Nie warto. Nie śpiesz się.

Zasada VI : Pionowo = Źle

Od najtrudniejszego do najłatwiejszego: (3- najtrudniejsze)

3. Strzelanie do kogoś w pionie. |

2. Strzelanie do kogoś w poziomie. -

1. Strzelanie do kogoś na ukos. / \

Zatem co Ci mówi to zestawienie powyżej? Jeśli strzelasz do kogoś pionowo prędzej spudłujesz niż gdy zrobisz to poziomo lub na ukos. Jeśli jesteś w sytuacji, w której ktoś jest nad lub pod Tobą masz 3 wyjścia:

3. Oskrzydlić go i próbować go ubić i tak.

2: W ogóle nie strzelać. Poczekaj aż znajdziesz na ukos lub poziomo od przeciwnika.

1: Rzucić granat. Jeśli masz granaty gdy jesteś nad/pod kimś UŻYJ ICH!

A teraz, które jest najłatwiejsze? Oczywiście. Rzucić granat.Nie masz granatów? Nie strzelaj w ogóle- i tak pewnie spudłujesz i buc dorwie Cię podczas przeładowania. Najłatwiej kogoś zabić po skosie dlatego że zwykle jesteś nad przeciwnikiem i łatwiej Ci strzelić headszota niż pionowo bądź poziomo.

Zasada VII : Opcjonalne Taktyki

~ Czekaj

To tylko opcja ale może zwiększyć Twoje szanse na ubicie wroga jeśli wybierzesz dobry moment aby to zrobić. Dobrą taktyką na ubijanie jest przeczekanie aż wróg wystrzela cały magazynek i dopiero wtedy rozpoczęcie ataku. Jeśli tak zrobisz to złapiesz go w momencie kiedy jest bezbronny więc siłą rzeczy łatwiej go zabić. UWAGA! Niemalże w 90% kiedy koleś nie ma naboi zaczyna rzucać granatami. Zatem przygotuj się na granatobranie jeśli obierzesz tę taktykę.

~ Nie zaczynaj strzelać dopóki...

Nie strzelaj dopóki przeciwnik nie będzie dobrych 2 sekund na ekranie. Czemu? To pozwoli Ci nabrać czasu na wycelowanie i ustawienie celownika.

~ Wróg szybko zasuwa

Jeśli Twój przeciwnik porusza się szybko w Twoim kierunku, zaczekaj aż zwolni zanim zaczniesz rozładowywać magazynek. Im szybciej wróg się porusza tym większa szansa że spudłujesz.

ZasadaVIII : Wyluzuj, takie życie

Złoszczenie się jedynie pogarsza grę. Z tymi zasadami nie będziesz nieśmiertelny, więc nie oczekuj tego. Dobrze się baw, rozkoszuj się grą i nie denerwuj się. Jeśli już się zdenerwujesz to gówno z gry.

Zakończenie

Dzięki za czytanie. 90% ludzi, których nauczyłem tych zasad polepszyło swoją grę. Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie zgadasz się z tym co napisałem po prostu ignoruj to i graj tak jak chcesz. Te zasady odzwierciedlają to jak JA gram i jeśli chcesz grać tak samo zastosuj się do nich. Trening czyni mistrza więc im więcej będziesz grał tym lepszy będziesz.

Autor: Mancer. Tłumaczone by: chom1k

02402750183503470554.png

| exKidMod Soldat | NFS:W Helper|

Opublikowano

No, No... Fajny Tut, Można By Bylo Jeszcze Dodać Kolorki... I By Byl Cud Miód i Malinki... Ogólnie fajny poradnik, Sprawdza Sie... Ale tyle wywnioskowalem na mojej prawie 5 letniej karierze z soldatem, a nawet więcej, Chyba też Będę Pisać tuty.

d41d8c2b3f3c40e0f595fa2537c9adae.jpg

Sygna Made By: GraciiiPowrot Pozdrowienia Dla niego :>

Opublikowano

zaraz może jeszcze coś dodam o DE.

@Up jaki nick w soldacie? w Sctfl / Tnl grasz?

02402750183503470554.png

Opublikowano

Fakt, kolory by się przydały strasznie monotonnie napisane

Jeśli jesteś w sytuacji, w której ktoś jest nad lub pod Tobą masz 3 wyjścia:

3. Oskrzydlić go i próbować go ubić i tak.

2: W ogóle nie strzelać. Poczekaj aż znajdziesz na ukos lub poziomo od przeciwnika.

1: Rzucić granat. Jeśli masz granaty gdy jesteś nad/pod kimś UŻYJ ICH!

Czemu jest 3,2,1 ;p ? ogólnie ja biegam z barretem dlatego też stosuję zasadę:

-strzel

-rzuć [granat]

-uciekaj ;D [ewentualnie zmieniam na knife i rzucam o ile ktoś jest blisko mnie]

Pamiętajcie, że broń podręczna jest bardzo ważna w przypadku gdy macie jednostrzałowki [barret, m79]

Rugerem próbowałem grać, ale nawet przeczytanie tego mnie do niego nie przekona ;p

Obecnie po trochu piszę cheata do soldat :

przechwytywaniesb.png

Opublikowano

barret się dużo ładwiej gra niż rugerem. W Brt, można chwile przytrzymać strzał i wymieżyć. Poza tym w rugerze szybciej strzał opadają.

02402750183503470554.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

na soldacie 1.5.1 już sobie nie pograsz na snowym, chyba, że kupisz bypassa.

02402750183503470554.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pro hacker z ciebie.

Ale niestety to nie jest temat "Czy jesteś pro hacker", tylko "Zasady Celowania Rugerem", więc co to kogo obchodzi?

Moi drodzy, bo najważniejsze w kochaniu zwłok jest to, że nie marudzą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...