Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Jakiś czas temu napisałem ten mini - tutorial mając w zamyśle ułatwienie najmłodszym instalację linux. Jest wiele dystrybucji takich jak ubuntu, openSUSE, fedora itd. które cieszą się dużą popularnością. Mają one jednak poważną wadę - wszystko tam się "klika" i niemal w ogóle nie trzeba używać konsoli. W Slackware konfiguracja przebiega najczęściej właśnie w konsoli. Dzięki tej dystrybucji jesteśmy w stanie poznać linux, a nie tylko nauczyć się na nim pracować. Slack pojawił się 17 lat temu a nadal jest używany i to przez bardzo szerokie grono ludzi - wnioski wyciągnijcie sami. Jeżeli włożymy trochę pracy i serca w dostosowanie systemu do naszych potrzeb będzie się w nim pracować znacznie wygodniej i szybciej niż w windows czy "nowych" dystrybucjach. Jest to mój pierwszy tutorial, bo wcześniej co prawda trochę pisałem ale były to pierdoły niewarte uwagi i przynoszące wstyd autorowi. Komentarze są mile widziane, powiedzcie co można poprawić i jak ogólnie się "to" czyta.

- - - - - - - - - - CUT HERE - - - - - - - - - -

Instalacja Slackware

Poradnik ten opisuje instalacje systemu slackware - ja używałem wersji 13 ale w innych powinno to wyglądać podobnie. Wszystko jest opisane najlepiej jak umiałem, poradnik pisałem na papierze jednocześnie instalując system, dzięki czemu prawdopodobieństwo popełnienia błędów merytorycznych znacznie spada. To tyle jeżeli chodzi o wstęp, przejdźmy do treści właściwej.

Zakładam że masz zainstalowany system windows i zostawiłeś trochę miejsca na slackware. Dobrze jest na linuxa zostawić 15 - 20gb, z czego 10 pójdzie na katalog główny (tzw. root), a pozostała część na katalog /home zawierający ustawienia, pliki i inne pierdoły gromadzone przez użytkowników. Jeżeli nie masz zamiaru trzymać na partycji linuxowej muzyki, wideo czy innych "ciężkich plików" to 10gb powinno ci spokojnie wystarczyć.

Wykonujemy rozruch z płyty i 2 kolejne komunikaty - "boot:" i "Enter 1 to select a keyboard map" zbywamy enterem. Zapytani o login wpisujemy "root" po czym, już w linii polecenia, wprowadzamy komendę "cfdisk".

W programie cfdisk stworzymy dwie partycje. Za pomocą strzałek góra i dół wybieramy pozycję na liście partycji, natomiast za pomocą strzałek lewo i prawo poruszamy się po położonym na dole ekranu menu. Zaznaczamy na liście "Free Space" po czym w menu opcję "New". Z pośród opcji które się pokazały wybieramy "logical" i ustawiamy Size (in MB) na 10240. Z kolejnego zestawu wybieramy "Beginning" i na liście pojawi nam się stworzona właście partycja (jej rozmiar może się trochę różnić od tego ustalonego przez nas). Zaznaczamy ją po czym z menu wybieramy opcję "Bootable". W ten sam sposób zabieramy flagę bootable partycji na której jest zainstalowany Windows. Musimy to zrobić ze względu na fakt że tylko jedna partycja może być "Bootable". Analogicznie z pozostałego na dysku miejsca tworzymy drugą partycję. Z menu wybieramy "Write" i potwierdzamy wpisując "yes". Nie pozostaje nam nic innego jak wyjść z programu za pomocą opcji "Quit".

Gdy proces partycjonowania jest za nami wpisujemy w konsoli "setup" przechodząc do procesu właściwej instalacji.

W setup\'ie za pomocą strzałek wybieramy "TARGET" i wciskamy enter. Mamy przed sobą listę stworzonych przed chwilą partycji. Wybieramy tę która ma wielkość ok. 10240mb. Potwierdzamy zapytani czy ją formatować. Musimy się jeszcze zdecydować na jakiś system plików. Ja zwykle używam ext3. Po naciścięciu entera czekamy chwilę by znów ujrzeć znaną nam listę. Partycja którą się właśnie zajmowaliśmy ma etykietę "IN USE". Teraz czas na drugą. Tę też formatujemy a zapytani o punkt montowania ("Mount Point") odpowiadamy "/home". Kolejny raz widzimy listę. Jedna z partycji powinna mieć etykietę "/" a druga "/home". Jeżeli tak jest to wybieramy ok. Zapewne zostaniemy zapytani o to czy dopisać do pliku fstab partycje windowsowe. Proponuję odpowiedzieć \'No\' ponieważ jako że dopiero zaczynamy się bawić z linuxem moglibyśmy niechcący narobić na nich bałaganu.

Kolejnym krokiem jest wybranie medium z którego będziemy instalować. Pozycja 1 - "CD or DVD". Pojawi się okno z tytułem "SCANNING FOR CD or DVD DRIVE" z którego wybieramy opcję "auto". Czekamy chwilę. W kolejnym oknie wybieramy co chcemy zainstalować - domyślna lista jest ok. Z kolejnych opcji wybiramy "full" i patrzymy z dumą jak instalują się kolejne pakiety. To chwilę zajmie, zwykle wskazówka minutowa zdąży wykonać ćwierć obrotu. Program instalacyjny poprosi o następną płytkę ale że takową nie dysponujemy - "Quit".

Nastał czas na serię pytań co by nie było zbyt prosto. Po kolei - pendrive bootowalny - "Cancel". "Install LILO" - "simple", musimy też wybrać rozdzielczość, ta jest bez znaczenia. Nie potrzebujemy żadnych dodatkowych opcji uruchamiania jądra więc pozostawiamy pole tekstowe puste i uderzamy Enter. Następne pytanie brzmi czy chcemy ustawić domyślne kodowanie znaków na UTF8, co zależy od naszych osobistych preferencji. Ja prawie zawsze używam tego systemu kodowania ale to kwestia gustu. Kolejne pytanie tyczące się LILO - zainstalujemy go w MBR wybierając odpowiednią opcję. W następnym okienku wybieramy mysz, najczęściej na usb. Czy mamy ochotę włączyć gpm? Wyświetla on niby-kursor w konsoli, powiedzmy że "Yes". Pytanie o konfigurację sieci zbywamy z pomocą "No". Musimy też określić jakie usługi mają startować z systemem - pozostawmy domyślne rc-skrypty jeżeli się na tym nie znamy. Zmianą czcionki i uzyskaniem polskich znaków zajmiemy się później toteż przy "CONSOLE FONT CONFIGURATION" dajmy "No". Teraz zegarek - ten sprzętowy chodzi w czasie lokalnym, a więc "No". W kolejnym oknie wybierzmy nasz kraj, a właściwie odpowiadającą mu strefę czasową. Czy chcemy ustawić hasło roota? Tak chcemy, więc "Yes" i 2 razy wprowadzamy nasze hasło. Lepiej sobie zapiszcie bo szkoda by zgubić. To koniec instalacji. Mówiący o tym komunikat podpowiada również by wyciągnąć płytę i zrobić reboot przytrzymując ctrl + alt + del (najlepiej jedną reką ;).

W zasadzie instalacja systemu nie jest procesem trudnym, gdy jednak mierzyłem się z tym zadaniem w wieku 12 lat było to dla mnie bardzo dużym wyzwaniem. Mam nadzieję że ten poradnik ułatwi to kolejnym młodym ludziom mającym chęć spróbować linux. Proszę o nie rozprzestrzenianie tekstu bez mojej zgody i wiedzy. Wszelkie opinie proszę przesyłać na adres spider44(tutaj takie zwierze)g(kr0pka)pl

- - - - - - - - - - CUT HERE - - - - - - - - - -

Link do oryginału

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)

Opublikowano

Ale wstyd ;x Rzeczywiście pomyliłem działy, przepraszam, jestem dzisiaj nie do życia. Jeżeli jakiś moderator będzie w stanie to proszę o przeniesienie we właściwe miejsce.

Jeżeli szukasz pomocy, piszesz poprawnie po polsku, a rozwiązaniem twojego problemu nie jest pierwszy link w google - prawdopodobnie pomogę.

Jeżeli chcesz gotowca, to najpierw podaj cenę. Cenę w pln, bo za plusy pracują lamusy :)