Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Szaman Smok Czyli Co I Jak

Mizzer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo.

Jest to tutorial który pomoże ci w grze tzw. "Dragonem"

Lecimy...

Skille:

0915155745.jpg

Bulid Skilli:

PvP: (Pominięcie Odbicia)

Strzelający>Pomoc Smoka> Skowyt>Talizman > Błogosławieństwo

Uniwersalny:

Strzelający>Błogosławieństwo>Skowyt>Pomoc Smoka>Odbicie

Idealny do expa:

Strzelajacy>Skowyt> Błogosławieństwo> Pomoc smoka> Talizman

Bulid Statystyk:

szaman1.jpg

Na początku rozdajemy punkty w stosunku 2:1 INT:WIT

Gdy INT osiągnie 90 pkt idziemy tak --> 2:1 WIT:SIŁ

Gdy natomiast WIT osiągnie 90 pkt idziemy tak --> 2:1 SIŁ:ZR

Gdy SIŁ osiągnie 90 pkt to all reszte w ZR :)

Exp:

Szaman nie jest wcale złą postacią do expa. Przy doborze dobrych statystyk i bulidu skilli możemy być w expie równi z innymi klasami postaci. Wielu z was zapyta: " No ok ale co z problemem Wachlarz vs. Dzwon"(- O tym poniżej :) ) Szaman ma ten przywilej że może być podexpiony za tzw. "Buffowanie" (przywilej ten ma jeszcze ninja z łukiem i strzałami za tzw. lurowanie :) )

Dylemat: Wachlarz vs. Dzwon

Dylemat ten jest sprawą nie wątpliwą do dyskusji. Dzwon to idealna broń na konia bojowego/wojskowego. Dopóki nie zrobimy "bojowca" to lepiej jest expić wachlarzem z ziemi. Dzwon zaś jest lepszy do bicia z boja, ponieważ Szaman nie 'wyrzuca" go tak jak by to robił z Wachlarzem. Do PvP bardziej też nadaje się wachlarz ze względu na dmg magiczne. Do wspierania siebie i partnera czarami (buffami) jest lepszy wachlarz.

Podsumowując- Gdy zrobimy bojowego i dobre eq kupujemy dzwon i tak zostajemy, jednak jak nie mamy bojowca i jesteśmy nie pewni w PvP to mamy dobry wachlarz ;)

PvP:

Szaman Smok nie jest wcale taki zły w PvP (Player versus Player) za jakiego jest uważany. Przy odpowiednim doborze ekwipunku statystyk i bulidzie skill możemy zrobić niezły postrach swojemu rywalowi. Tak jak wyżej napisałem do PvP jest najlepszy wachlarz, lecz jeżeli mamy jakiś dobry dzwon to nie jest źle :)

Biżuteria:

Dla Szamanów (ogólnie) jest najlepsza (według mnie) biżuteria z niebiańskich łez. Dobra jest też biżuteria z wbudowaną Inteligęcją i Szansą na krytyka.

Bony:

Dla "Dragona" najlepszy jest bon na Inteligencje, kryta lub przeszywke i absy ( w szczególności na Magię).

KD:

Broń:

3 sloty- na dwie profy i śmierci

2 sloty- na profesje i śmierci

1 slot- na profesje

Zbroja:(nie wiem ile ma zbroja slotów)

Najważniejszym KD w zbroi jest KD obrony.

Na drugim miejscu jest KD Uchyłki.

Na trzecim miejscu jak kto woli :]

To koniec Tutorialu o Szamanie Smoku. Mam nadzieje że powiększyłem twoją wiedze na temat tej klasy postaci.

Pozdrawiam

All right reserved.

umarł Mizzer, niech żyje Mizzer...

Opublikowano

TuT całkiem całkiem tylko nie zgodzę się z paroma rzeczami :

Szaman Smok nie jest wcale taki zły w PvP (Player versus Player) za jakiego jest uważany. Przy odpowiednim doborze ekwipunku statystyk i bulidzie skill możemy zrobić niezły postrach swojemu rywalowi. Tak jak wyżej napisałem do PvP jest najlepszy dzwon, lecz jeżeli mamy jakiś dobry wachlarz to nie jest źle :)

Do PvP jest lepszy wachlarz , ponieważ ma większe obrażenia magiczne ^^

Następna rzeczą jest to:

KD:

Broń:

3 sloty- na jedną profesje i śmierci i penetracji

2 sloty- na profesje i śmierci

1 slot- na profesje

Zbroja:(nie wiem ile ma zbroja slotów)

Najważniejszym KD w zbroi jest KD witala.

Na drugim miejscu jest KD Magii

Na trzecim miejscu jest KD Uchylenia.

Uwzględnijcie sami które KD włożyć do zbroi.

Po 1 : 3 sloty to 3x na profesję ( ew. 2 na profesję i śmierci )

2 sloty na 2 profesję

1 slot się zgodze

Zbroja :

Najważniejszym kd jest defa

na drugim miejscu uchylenia

na trzecim albo speeda albo wita jak kto woli

kd magii ? największy shit w metinie z kd ...

Opublikowano

@Up

Muszę się z tobą zgodzić :)

Pisałem to w lekkim roztargnieniu i nie za bardzo uważałem gdy to pisałem ;D

umarł Mizzer, niech żyje Mizzer...

Opublikowano

Hahahahahahaha xD Grałeś kiedyś w ogole szamanem?

Po pierwsze:

PvP: (Pominięcie Odbicia)

Strzelający>Pomoc Smoka> Skowyt>Talizman > Błogosławieństwo

Strzelaka najlatwiej jest ominac w pvp. Njlepszym skillem do pojedynkow jest talizman - szybko sie laduje,ma porzadne dmg i zawsze trafia (o ile przeciwnik nie ucieknie bardzo daleko). Blogo do pvp jest prawie w ogole nieprzydatne - za to bardzo dobre w expie, do pvp duzo lepiej jest miec odbicie. Build pod pvp to raczej talik-strzelak-pomoc-skowyt-odbicie lub talik-strzelak-skowyt-pomoc-odbicie.

Na początku rozdajemy punkty w stosunku 2:1 INT:WIT

Gdy INT osiągnie 90 pkt idziemy tak --> 2:1 WIT:SIŁ

Pozdro dla ciebie jesli maxujesz u szamana sile przed zrecznoscia. Zrecznosc daje po pierwsze uniki a po drugie zwieksza dmg z wszystkich skilli ofensywnych. Szaman jest postacia magiczna i w sile daje sie punkty jako w ostatnia stystyke.

Do wspierania siebie i partnera czarami (buffami) jest lepszy wachlarz.

Podsumowując- Gdy zrobimy bojowego i dobre eq kupujemy dzwon i tak zostajemy, jednak jak nie mamy bojowca i jesteśmy nie pewni w PvP to mamy dobry wachlarz ;)

Na moc buffow dziala tylko i wylacznie poziom skilla oraz inteligencja. Jesli masz wachlarz i dzwon bez zadnych bonow to nie ma znaczenia ktorym sie zbuffujesz - buffy beda dokladnie te same.

Dla "Dragona" najlepszy jest bon na Inteligencje, kryta lub przeszywke i absy ( w szczególności na Magię).

Przeszywka? Chyba tylko do bicia metkow z konia, przeszywka nie dziala na skille wiec jej przydatnosc dla szamana jest znikoma. Absy na magie sa dobre w pvp z innym szamanem lub sura BM, smok do pvp powinien miec abs na wszystkie klasy. ;)

Mam nadzieje, ze powiekszylem twoja wiedze na temat szamana. ;)

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mój bulid skilli (uniwersalny) to:

pomoc smoka > strzelający smok > błogosławieństwo > latający talizman > smoczy schwyt > odbicie

Oczywiście na początku dajemy 1 pkt. w każdy skill.

Z reszta się nie sprzeczam bo dobrze napisane, + za poradnik.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

hmm słabo wgl same błędy masz napisane ;p od kiedy daje się siłe ? raczej zręke tak jest do pvp i do pvm ;x popraw to -.-

Combat 18.

Opublikowano

@Fabian

Dla Ciebie najwazniejszym kd w zbroji jest kd defa? Ha Ha Ha -śmieszny jestes,co Ci da te 20 defa? Najwazniejsze jest kd uchylenia.

@Topic

Co do Tuta to malo informacji zawarte-zbyt ogólnikowo.

beztytuube.jpg

Opublikowano

Co do KD to deff/uchyłka/unik lub uchyłka/unik/wit ;] Tutek taki se, + dla Cb, że ozdobiony "graficznie". Siła szamanowi nie jest potrzebna raczej zwinność ;] Co do rozdania umiejętności trochę dno, ale każdy ma własne sposoby ;]

Live life to the fullest, because tomorrow may not be

<3

kiraq.png

player.png

Sygnaturki by Kira/Shanell

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...