Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Dlaczego Na Serwer Koniecznie Trzeba Miec 2 Rdzenie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, zastanawiam sie dlaczego zeby hostowac serwer i grac na 1 kompie trzba miec 2 rdzeniowy procesor

Na początku myślałem że to poprostu wina tego ze 2 rdzeniowy ma o tyle wieksza moc od 1 rdzeniowego ze stawianie na 1 rdzeniowym odpada

Więc podkrecilem swojego celerona 3.06ghz do 4.02ghz uzycie procesora przy wlaczanym serwerze nadal 100% ale jednak u kumpla z intel pentium core 2 duo 2.5 ghz z wlaczanym metinem przegladarka i serwerem uzycie procesora wynosi ok. 30% a to tylko niecale 1ghz roznicy

Moja 2 mysl to taka ze virtualpc uzywa calej mocy 1 rdzenia dlatego na 1rdzeniowym pobira moc calego procesora a na 2rdzeniowym tylko polowe

wiec sciagnalem program do ograniczenia zuzycia procesora przez dany program i rzeczywiscie zyzycie procesora spadlo do 20-40% przy serwerze i metinie komputer przestal tak wolno chodzic ale lagi w grze ciagle bez zmian i tutaj skonczyly sie moje pomysly wiec prosze was zeby ktos podpowiedzial dlaczego serwer nie moze stac na 1rdzeniowym procesorze

dodam moj sprzet

Intel celeron 3.06ghz podkrecony do 3.92(na 4.02 byly zawysokie temperatury wiec zmniejszylem moc)

1gb ram (na serwer dane 512mb)

reszta niepotrzebna ale podam ;p

Ati Radeon X300/X550/X1050 series 256mb

internet 1mb

29105455.jpg
Opublikowano

Serwery są stawiane na 2 lub więcej rdzeniowych procesorach ponieważ każdy emulator potrzebuje 1rdzeń. Ty używasz VPC, ja używam VMware Workstation gdzie można wybierać ile ma być rdzeń przeznaczonych na serwer. 1 rdzeń na serwer= wspaniała zabawa hostowania serwera.

Pomyśl, masz jednego członka(dla mnie rozgarniętych kutaska :P ) i chcesz przelecieć 2 panny na raz.

Jeżeli chcesz hostować serwer bez WIELKICH lagów kup 2 lub więcej rdzeniowy procesor, dokup 1gb ramu i postaraj się o większy net (mb) np. 4mb z wysokim uploadem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...