Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Prawidłowe Zmienianie Napisu Dmg

PissedMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Dziś widziałem tutki o zmienianiu napisów otrzymywanych DMG jak i zadawanych.

Powiem jedno - nie zrobiły na mnie wrażenia. Były nie prawidłowo napisane, ponieważ efekt działał z opóźnieniem a to duży minus, ponieważ jak wiemy gdy zadajemy jakiś tam DMG to liczba jest na początku mała a potem się zwiększa - jakby w nas chciała wlecieć. W innych tutorialach było to ominięte i usunięte (inni robili cyfry wkładając .dds do gimpa - ten sposób bardzo często zawodzi, ponieważ pluginy mają błędy i nie zawsze dobrze zapisuje się plik). Ja wam pokażę, jak zrobić PRAWIDŁOWO nowe napisy DMG!

1. Rozpakuj plik effect z folderu pack w folderze twojego clienta.

Jak rozpakować?

http://www.mpcforum.pl/topic/193085-tutsprawny-paker-do-plikw-eix-i-epk-paker-do-mob-proto-i-item-proto/

2. Wejdź w folder

Source\ymir work\effect\affect\damagevalue\

tam znajdziesz pliki .DDS - są to pliki odpowiadające za napisy DMG :)

damage_X.dds - gdzie X tam cyfra DMG (obrazków damage jest 11. Od damage_0.dds do damage_9.dds + damage_miss.dds)

target_X.dds - gdzie X tam cyfra DMG (obrazków target jest 11. Od target_0.dds do target_9.dds + target_miss.dds)

3. Ściągnij i zainstaluj program DXTBmp [POBIERZ] [SKAN] w skanie coś wykryło ale to jest mało ważne. Nie spali Ci kompa ;d

4. Przeciągnij plik .dds na włączony program DXTBmp i kliknij

file>save as>24 bit bmp image

po czym wybierz gdzie skonwertować się ma twój plik.

5. Odpal GIMP'a albo inny edytor grafiki, którego używasz - ja użyję GIMP'a

6. Otwórz twój plik .bmp w GIMP'ie

7. Usuń obecną warstwę [Tło]

8. Utwórz nową, przezroczystą warstwę [Shift+Ctrl+N]

9. Włącz narzędzie tekstu [T]

10. Wybierz odpowiadającą Ci czcionkę i stwórz cyfrę taką jak chcesz.

11. Gdy już skończysz zapisz plik [Ctrl+S] PAMIĘTAJ, ŻE WARSTWY MAJĄ BYĆ PRZEZROCZYSTE - NIE MA BYĆ TŁA

12. Włącz ponownie plik DXTBmp i otwórz plik .bmp z twoją nową cyfrą.

13. Kliknij

file>save as>dds texture

i z listy pod nazwą pliku przy zapisywaniu wybierz DDS 555-1 16bit i zapisz gdzieś plik.

14. Gdy już skonwertowałeś pliki na .dds wklej je do folderu i potwierdź podmianę plików.

Source\ymir work\effect\affect\damagevalue\

15. Spakuj pliki

http://www.mpcforum.pl/topic/193085-tutsprawny-paker-do-plikw-eix-i-epk-paker-do-mob-proto-i-item-proto/

16. Spakowany plik effect.eix i effect.epk wklej do folderu pack w twoim cliencie

17. Odpal metka i ciesz się twoimi jakże oryginalnymi i nie opóźnionymi napisami DMG :)

W razie jakichkolwiek problemów proszę śmiało pisać w temacie ;)

DOWÓD, ŻE DZIAŁA - KLIKNIJ

Zbieram PLUSY

Przyjmuję zlecenia na grafikę - chętny? Napisz do mnie

Jeżeli pomogłem lub podoba Ci się mój post - kliknij Lubię to!

Opublikowano

ehh

już jak sie uzywa di tego gimpa , to nie prosciej sciagnac plugin DDS ?

odemnie masz minuse bo mozna to o wiele prosciej zrobić

Opublikowano

ehh

już jak sie uzywa di tego gimpa , to nie prosciej sciagnac plugin DDS ?

odemnie masz minuse bo mozna to o wiele prosciej zrobić

Gdybyś nie zauważył napisałem w poście

inni robili cyfry wkładając .dds do gimpa - ten sposób bardzo często zawodzi, ponieważ pluginy mają błędy i nie zawsze dobrze zapisuje się plik

Gdy edytujesz plik DDS w gimpie i zapisujesz - zapisuje się 1 warstwa, która jest widoczna.

A jak wiadomo, gdy w grze pokazuje się DMG to on jest na początku mały (najmniejsza warstwa - nie widoczna) i potem coraz większa, aż jest największa (największa warstwa - widoczna). Przez zapisanie w GIMP'ie bezpośrednio do .DDS usuwają się te mniejsze warstwy, przez co nie ma efektu "przybliżania się" do ekranu DMG.

Zauważyłem, że jest coraz mniej ludzi umiejących czytać tekst na mpcforum.com . Czytają to co chcą, żeby potem wbić sobie kilka postów nie potrzebnie. Kiedyś tak przynajmniej nie było, teraz jest coraz więcej nowych i młodych użytkowników, którzy nie wiedzą co to znaczy Czytać WSZYSTKO i ze zrozumieniem.

Opublikowano

Tak szczerze to @2UP ma racje. Po co się bawić ? Na tamtych tutach było źle, ponieważ zapisywali 2 warstwy. Wystarczy zostawić samą warstwę z cyfrą.

newsygnaramka.png
Opublikowano

@PissedMan

jakbym czytać nie umiał , to bym się nawet nie wypowiadał ...

Opanuj najpierw podstawy GIMP'a żeby sie tak wymądrzać

w moim tutorialu o edycjach textur zbroji wytłumaczyłem jak wczytywaći zapisywać pliki dds żeby ich nie zepsuć

[Tut] Edycje Textur Zbroji :)

Patrz. Pkt.5 i 6

Edytowałem dmg tym sposobem co w w/w tutorialu i działa mi elegancko

ofc. po ukonczeniu edytowania , trzeba połączyćall warstwy ;p

PS w pliku root bodajże nie ma żadnych plików dds ;p

i nie ma w nim folderu

...effect\affect\damagevalue

Opublikowano

@up

Fakt, źle napisałem. Zamiast effect napisałem root. Dostajesz +

Gdy ja robiłem przez GIMP'a bezpośrednio plikami .DDS tak jak Ty nawet piszesz to nie wyświetlały się w ogóle DMG w grze lub w ogóle się nie zapisywały. Dlatego zrobiłem ten poradnik.

Ja wolę zrobić to dłużej ale lepiej i stabilniej niż szybko i niestabilnie.

P.S. Znam GIMP'a dobrze.

Opublikowano

Temat już był kilka razy na MPC

(Ja napisałem pierwszy) oto link :

http://www.mpcforum.pl/topic/202242-tutjak-zmienic-wyglad-dmg/

Opublikowano

Nie napisałeś co zrobić, żeby były one poprawnie zrobione. Nie napisałeś tak jak np. Lether, że trzeba zapisać all warstwy, ani tak jak ja (przez program, który sam konwertuje robiąc warstwy.)

@down

Ale zły tutek.

P.S. Jak to zmienisz to będzie oszustwo ;) To tak jakbym zrobił tutek na forum "[TUT] 1Hit Killer na Privy" a w nim napisał jak zrobić nowe mounty do priva.

Opublikowano

ale tutek jest więc nie pisz 2 raz tego samego

@up

Ale o to samo chodzi ...

Znajde czas to pozmieniam w moim tucie ...

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/206184-tutjak-zmienic-wyglad-cyferek-zadawanegootrzymywanego-dmg/page__p__1393091#entry1393091

... było sam to pisałem

skoro pisałeś pod tym teksty typu "poco to zmieniać", "a co to da", "i ze to tylko paro sekundowy efekt" to po kiego grzyba robisz takiego samego tuta??

xd2ne.jpg

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...