Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak Zrobić Dobry Serwer.

Gość Owned!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak zrobić dobry serwer i dobrze go rozreklamować.

1. Hosting

Nie szukaj najtańszego hostingu jaki jest. Jak nie masz pieniędzy to wydaj je na coś innego. Hostingi ze slotami za 1zł-2zł trzymają serwery na Antarktydzie i pilnuje ich stado eskimosów. Z pingami po 100 nikomu nie będzie sie chciało grać. Poczytaj najlepiej w internecie o dobrych hostingach. Ja polecam 1shot1kill (Imo najlepsza firma w Polsce), Shooters.

2. Konfiguracja

Freezetime - Nikt nie lubi siedzieć na respie 10 sekund, ale nie ustawiaj na 0-2s. Każdy musi mieć czas na kupienie broni i zastanowienie się gdzie pobiegnie. 3-5 sekund freezetime'u to dobre rozwiązanie.

Roundtime - Na mixach gra się 1:45, 2:00, więc ustaw gdzieś tak.

Friendly Fire - Jak Ci się podoba. Gra bez FF będzie mniej realistyczna. Ale jak będzie włączony, to będą przychodzić tzw. wkurwiacze i będą zabijać swój team. Plugin od kar jest słaby, bo jeśli ktoś kogoś zabije przez przypadek to dlaczego ma być ukaranym? Team straci 1 gracza, więc?

Mapy :

Standardowe będą lubianie na serwerze. Dust2, Nuke, Inferno, Train i ew. Tuscan

Westwood - Straszny syf :/ Mapa do kampienia i nic poza tym.

Eldorado - Również kiepska, ale lepsza od WW

Reszta standardowych - Ludzie lubią grać jeszcze na aztec, assault (ale nie polecam), cbble, italy.

3. Pluginy

Najpierw zdecyduj jaki to będzie typ serwera. Na pierwszy serwer lub jedyny proponuję FFA/TP/4FUN/Diablo. Są to popularne mody i lubiane przez graczy. Następnie wejdź na amxx.pl, poszukaj pluginów, które uznasz za przydatne. Jeżeli ktoś będzie chciał mogę zrobić jakąś paczkę na dobry serwer. Możesz to zrobić sam, ale pamiętaj o kilku rzeczach. Nie przesadzaj z pierdołami i dodatkowymi plikami, które gracze będą musieli pobierać. Tym bardziej, jeśli nie masz fast download. Nie wrzucaj round sound. Jest on zbędny, a wiele osób rozłącza się z serwerem po zobaczeniu ile dźwięków muszą pobrać żeby zagrać. Nie wrzucaj również pierdół typu ruletka, lotto.

4. Steam?, Non Steam?, a może Steam i Non Steam?

Czyli wybór graczy. Od razu mówię, że sam non steam nigdy nie wypali - nie warto. Więc pozostaje Ci Steam i Steam + Non Steam.

Steam :

+ mądrzejsi, bardziej doświadczeni gracze.

+ Wyższy poziom.

+ Bardziej skillowi przeciwnicy.

+ Mniej cheaterów.

- Gracze steam wymagają dobrego serwera i przede wszystkim dobrej paczki pluginów. Jak opisałem - bez pierdół.

- Mniej graczy.

- Inny typ płaczu. Na Non Steam jeżeli jest dobry gracz na serwerze to jest wyzywany od cheaterów. Na Steamie będą płakać o interp, laggi, fart i inne pierdoły. Oczywiście nie mają racji bo po prostu są zbyt słabi i muszą się wyku*#ić.

Steam + Non Steam :

+ Więcej graczy.

+ Wystarczy im średni serwer i nie trzeba tak dokładnie wybierać pluginów

- Więcej cheaterów

- Również płaczki

- Nowi gracze, którzy mogą zmniejszyć poziom TP

- Słaby skill przeciwników (To już zależy od was czy to jest wada, czy nie. Mnie nie kręci jakoś zabijanie kogoś, kto ledwo kupuje broń)

Polecam rozkręcać serwer na początku na dwa protokoły, po jakimś czasie, jeśli jest dużo graczy steam powinniście przerobić go na steam.

Forum powinno być płatne, .pl, na dobrym hostingu. Na nie znaleźć 2ch, 3ch ogarniętych moderatorów i jest miodzio.

5. Administratorzy

ADMIN ZA KASĘ - NIE! Jeśli nie stać Cię na serwer - nie kupuj go lub znajdź jakiegoś sponsora do pomocy. Admin za kasę jest kiepskim pomysłem. Trafi się jakiś idiota, który wpłaci ileś tam pieniędzy i będzie się bawił swoimi "fajnymi" opcjami. Rób ostrą rekrutację jeśli chcesz mieć ogarnięty serwer i dobrych adminów. Byłem już adminem na wielu serwerach i często jeszcze jakiś był na serwerze. Ci, którzy go sobie kupili kompletnie nie wiedzieli co robić jeśli ktoś jest podejrzany, bawili się komendami, etc. Ci po rekrutacji byli ok. Więc dobrze się zastanów.

6. Reklamowanie.

Nie spamuj nikomu na gg, steamie, mailu, you tube, pw na forum. Wygoogluj większe fora i serwerownie, na których możesz zareklamować serwer. Postaraj się z reklamą. Ona ma zachęcać graczy, więc podanie adresu ip i dodanie "zapraszam" nie ma sensu. Podaj IP, typ serwera, hosting, link do gametrackera, ilość slotów, stronę, kontakt, informację, czy szukasz adminów. Rejestrowanie się na stronach i wstawianie tematów jest cholernie nudne i czasochłonne, ale dzięki temu zbierzesz sporo osób. Zrób grupę na steam, profil na facebooku.

Jeśli jeszcze chcesz się czegoś dowiedzieć - pisz niżej. Kopiuj to gdzie Ci się podoba, ale dodaj na końcu mój nick i link do mpcforum ;)

Opublikowano

Z de_westwood się nie zgodzę bo wiele osób lubi tą mapę tak samo jak de_dust2 itp.

Ja tu opisałem jak przyciągnąć dobrych graczy, a nie latające pierdki, które lubią sobie pokampić na nsie. Jak ktoś idzie na ilość, a nie jakość to niech nie czyta tego tuta, a najlepiej niech nie robi serwera.

Opublikowano

Moim zdaniem reklama powinna być na 1szym miejscu, bo jeśli jej nie masz to masz serwer, lecz ma 0 graczy.

Wszystkie punkty są równie ważne.

jebać randomy, e?

mam nasrane w bani.com

Opublikowano

Wielki +

Jedno sie nie zgodze

Jesli wydajesz cala kase na serwer i niestac cie na drugi miesiac to poprostu

Robisz taniego admina 5-15 zl (na niektorych jest po 30 zl poraszka)

Ze tak powiem Dzieci Neo Kupuja admina ty masz 5-15 zl i masz juz troche kasy na nastepny miesiac twojego serwa

A jak dziecko neo presadzi typu zlamie regulamin

Lub np widzialem na serwerach diablo - permy za spam kuszą OMG!

To wtedy odbieramy admina a kase zostawiamy i dziecko takie pokrzyczy oddawaj admina

Ignorujemy to on sobie pójdzie nie wroci

I mamy "Neosa" Z głowy :)

bvzbvcjhsfsteamdfdgddf.png: Tubciu123

Nick w grze: [NoS] Tubciu

Dla mnie Liczy się plusioreknampc.png

Userbary i buttony:

18706.png

15221.gif

mpccopy.jpg

Opublikowano

Wielki +

Jedno sie nie zgodze

Jesli wydajesz cala kase na serwer i niestac cie na drugi miesiac to poprostu

Robisz taniego admina 5-15 zl (na niektorych jest po 30 zl poraszka)

Ze tak powiem Dzieci Neo Kupuja admina ty masz 5-15 zl i masz juz troche kasy na nastepny miesiac twojego serwa

A jak dziecko neo presadzi typu zlamie regulamin

Lub np widzialem na serwerach diablo - permy za spam kuszą OMG!

To wtedy odbieramy admina a kase zostawiamy i dziecko takie pokrzyczy oddawaj admina

Ignorujemy to on sobie pójdzie nie wroci

I mamy "Neosa" Z głowy :)

Tylko, że taki idiota psuje serwer. A chyba wyraźnie napisałem, że chodzi o DOBRY, je?

jebać randomy, e?

mam nasrane w bani.com

Opublikowano

Dał bym plusa, ale de_westwood i de_italy to są mapy uwielbiane przez urzytkowników więc nie daje ani + ani - ;)

JEŚLI CI POMOGŁEM WEJDŹ TUTAJ

http://www.pajacyk.pl/ I KLIKNIJ W BRZUCH PAJACYKA, W TEN SPOSÓB NAKARMISZ GŁODNE DZIECI... A JEŚLI TO ZA MAŁO TO MOŻESZ MI DAĆ + I 5 NA KANALE... ALE PAMIĘTAJ GŁODNE DZIECI SĄ WAŻNIEJSZE NIŻ + I 5...

Konto YouTube: http://www.youtube.com/user/TheMrBoomGood

Człowiek rodzi się mądry, dopiero potem idzie do szkoły...

Opublikowano

NIE, WESTWOOD I ITALY NIE SĄ LUBIANE PRZEZ "LEPSZYCH" GRACZY. Jak chcecie mieć serwer z dziećmi to nawet tego nie czytajcie.

jebać randomy, e?

mam nasrane w bani.com

Opublikowano

bardzo ładnie napisałeś, ale non steam to nie koniecznie ludzie bez skilla tylko nie chce im sie kupować steama (non steam ma gorszą grafe i mi to nie przeszkadza...) a na steamie jest więcej cheatów bo na przykład gordon cs.1.6 nie działa na non steam tylko na steam

shoob.png

Opublikowano

bardzo ładnie napisałeś, ale non steam to nie koniecznie ludzie bez skilla tylko nie chce im sie kupować steama (non steam ma gorszą grafe i mi to nie przeszkadza...) a na steamie jest więcej cheatów bo na przykład gordon cs.1.6 nie działa na non steam tylko na steam

ZOMGZOMGZOMG. Po pierwsze zawsze jak mówię o całej grupie to mam na myśli większość. Wiadomo - są wyjątki. 2 - Nie ma gorszej grafiki. Tylko są inne modele w anthology. Jak nie masz Steama to dlaczego wypowiadasz się na ten temat? ;o. Dla wyjaśnienia - Cheaty na Steamie działają przez jakiś czas. Po tym są już wykrywalne i granie na nim kończy się banem. Na non Steamie nie jest ważne, czy cheat ma miesiąc czy 4 lata. Poza tym pograj trochę na Steam i Non Steam to zobaczysz różnicę.

jebać randomy, e?

mam nasrane w bani.com

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...