Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pc Czy Laptop ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wlasnie sie zastanawiam nad tymi wariantami oto pare rzeczy na ktorych mi zależy:

1) Do gier - No raczej...

2) Przenośny - dobrze jak by był

3) Komputer raczej ma być "przyszłościowy" i niechodzi mi tu o jakiś "Next Gen" ale tak żeby bez problemu pociągnął tytuły gier z 2013-2015 roku

4) Budżet: 3000zł (4000zł jak srednia w szkole 4.5 +) Postaram się mieć ta 4.5+ ale jeśli mogłby ktoś to niech się wypowie w obu tych przedziałach cenowych

Wziąłbym laptopa lecz odstrasza mnie grafika "Mobility" czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega różnica między RADEON HD 5770 a RADEON HD 5770 M ?

Proszę wyjaśnić swoja odpowiedz a nie tylko napisać np: PC, albo LAPTOP lub coś w stylu "DO GIER TO PC" nie chodzi mi o gry aż tak bardzo ale lubie pograć od czasu do czasu. Nie wiedziałem gdzie ten temat wkleić jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.

Z góry dziekuję za pomoc.

Jeśli mi się jakiś pkt przypomni to dopisze.

DAJ + I 5* JESLI MOZNA PROSIC :)

-20- Postów [X]

-50- Postów [X]

-100- Postów [X]

-200- Postów [X]

-400- Postów [X]

-600- Postów [X]

-999- Postów [X]

Opublikowano

Co do 3000zł to:

To jest ukryta treść, proszę

Bardzo ładny i Tani ;]

Do 4000zł to:

Oba komputery wytrzymią ci do 2015r ;] Jeśli o nie zadbasz xD

@Edit

Jeśli chodzi o Lapka to nie patrzałem ale jak już to ok. 4k zł, żeby wytrzymał. Innej opcji NIE MA

Q4iKmxa.gif

Opublikowano
ale tak żeby bez problemu pociągnął tytuły gier z 2013-2015 roku

podaj mi jeden tytuł który wyszedł w 2013 roku to dołożę Ci 1k... nikt nie wie jakie będą wymagania gier w przyszłości...

Opublikowano

@UP Masz racje, jednak powinno uciągnąc ^^

Co do Lapka

Ten jest Na prawdę bardzo Tani

Co do Procka MUSI być to procesor 4Rdzeniowy!

i7 - Lapki (4Rdzenie)

820QM

720QM

620M

i7 Norm (4Rdzenie)

i960

i950

940

920

870

860s

860

i5 Lapki (4Rdzenie)

Brak!

i5 Kompy (4Rdzenie)

750

750S

Szczegółowe Informacje

Q4iKmxa.gif

Opublikowano

Nawet nie rozważaj propozycji Vitron-a999, ponieważ te komputery są strasznie słabe.

Omówię dlaczego:

Komp nr.1

-Brak informacji o dysku.

-Brak informacji o zasilaczu.

-Brak informacji o ramach.

-Słaba karta graficzna jak na te 2650zł.

Komp nr.2

-Ramy no name +6GB co daje Triple Channel, którego kontroler nie obsługuje.

-Beznadziejna karta graficzna 1,5GB...

-Brak informacji o dysku twardym.

-Brak informacji o zasilaczu.

Więc jak kolega Vitron się nie zna to niech nie daje tutaj gotowych komputerów bo nie mają one racji bytu.

Ja bym Ci proponował udanie się na pclab, lub helpc.

368216.png

Opublikowano
Oba komputery wytrzymią ci do 2015r ;] Jeśli o nie zadbasz

Moj komputer 8 rok jedzie i sie ma niezle wiec raczej zadbam :)

podaj mi jeden tytuł który wyszedł w 2013 roku to dołożę Ci 1k... nikt nie wie jakie będą wymagania gier w przyszłości...

No niestety masz racje po ostatniej produkcji CRISIS'a mozna sie spodziewac ze w 2015 beda kosmiczne wymagania ...

Co do propozycji PC'tow podanych prze Vitrona to niestety mnie niezadowalaja poniewaz maja slabe karty graficzne ale i tak daje wszystkim po plusiku za pomoc a Vitron'owi za fatyge 5* dorzucę :)

Czekam na dalsze propozycje.

-20- Postów [X]

-50- Postów [X]

-100- Postów [X]

-200- Postów [X]

-400- Postów [X]

-600- Postów [X]

-999- Postów [X]

Opublikowano

Najlepiej na allegro itp. poszukaj części i złóż. Weź pod uwagę:

zasilacz jak najlepszy, obudowa dobra do wentylacji nie jakaś świecąca, RAM dobrej firmy 4GB minimum, procek 4 rdzenie,grafa ile starczy za tyle kup.

LifeSro

FusionRoad

Opublikowano

Valenar nigdy nikomu nie polecaj czesci z allegro juz kiedys raz kupilem ram okazalo sie ze to jakas chinska podroba.. i z tanich materiarow robione wszystko

Zobacz taki zestaw:

1. Intel Core i7 875K 2,93 GHz BOX

409 zł

2. Patriot Viper II LLK DDR3 3x 2GB 1333MHz Cl8 XMP

639 zł

3. GeForce with CUDA GTX 465 Gigabyte 1GB DVI&HDMI (PCI-E)

879 zł

4. Seagate Momentus 7200.4 500 GB (7200, 16MB, Serial ATA/300)

299 zł

5. Scythe Mugen 2 Rev. B

179,90 zł

6. be quiet! Straight Power E7-500W

369 zł

7. iBox Lion 607 czarna piano - bez zasilacza

129,90 zł

8. AsRock H55M

Zawiera: karta graficzna, karta sieciowa, karta muzyczna

319 zł

@ Dodany naped :D9. LG SuperMulti DVD+/-RW GH22LS50 LightScribe bulk black (Serial ATA) + soft

109,90 zł

Cena: Niestety 4333 jakos te 200zl wiecej i zestaw jakis masz Musialem zmienic ram plyte glowna i dysk bo by wyszlo z 5tys lekko ;f

@Jak chcesz Poszukam tanszych czesci :P

@W Komputronik dodajesz sobie te czesci do koszyka i klikasz zamow jako zestaw i oni sami ci skladaja i przysylaja :D

@China Tak wiem ze slaby ale to bylo w najdrozszym sklepie w polsce wyceniane wiec takie ceny jak bym gdzie indziej wszedl to by byl lepszy ;f

Opublikowano

Nieznam sie na składaniu komputera wiec propozycja @UP raczej odpada. Co do Allegro to sa tam gotowe skladaki :) Ale moj dylemat brzmi

PC CZY LAPTOP a nie jaki PC :)

-20- Postów [X]

-50- Postów [X]

-100- Postów [X]

-200- Postów [X]

-400- Postów [X]

-600- Postów [X]

-999- Postów [X]

Opublikowano

PC.

Dlaczego ? Bo przyszłościowy (zawsze możesz coś w nim wymienić), mniej awaryjny, porównując cenę i możliwości, oczywiście wygrywa komputer. Do tego mniej problemów ze sterownikami. Polecam Ci komputer stacjonarny (szczególnie po tym jak napisałeś że chcesz mieć DOBRY sprzęt na kilka lat).

Laptop za 3-4 tysiące na chwile obecna jest raczej DOBRY. A pomyśl co będzie za 2-3 lata przy takim tempie rozwoju? On jest tylko mobilny - pamiętaj o tym.

Dobrego wyboru życze i pozdrawiam.

f.png

Opublikowano

W 2013 gry będą tak kurwewsko zajebiste że nawet kompy z 2012 nie wyrobią ...

Wymagania cały czas się zmieniają i prawie żaden komp teraz nie jest na tyle dobry że będzie opalał gry z 2013-2015 roku.

Gry na PC bedą miały kurewsko wielkie wymagania i twój komp za 4 tysiaki nie wytrzyma do 2013-2015 roku.

Taka jest moja opinia i proszę jej nie kompenotwać ,jak musisz to pierw pomyśl nad swoim komentarzem :).

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Bardzo mi sie podobra zestaw @UP ko jedno mnie zastanawia czemu nie piszecie propozycji z Radeonem czy on jest w czyms gorszy od GeForca ?

A i jeszcze jedno mnie nurtuje :)

Wziąłbym laptopa lecz odstrasza mnie grafika "Mobility" czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega różnica między RADEON HD 5770 a RADEON HD 5770 M ?

Prosze o wypowiedz :)

Dla @ UP pare +sikow niewiem ile mi zostalo :)

-20- Postów [X]

-50- Postów [X]

-100- Postów [X]

-200- Postów [X]

-400- Postów [X]

-600- Postów [X]

-999- Postów [X]

Opublikowano

A co do pytania o roznicy miedzy zwyklym radeonem a mobilnym radeonem, mobilny jest dosc slabszy. Mniej tranzystorow, mniej tych calych jednostek cieniujacych itp, czesto mniejsze taktowanie rdzenia i pamieci, i wgl wszystkiego mniej.

everythingfou - sprawdź to.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

teraz sie nie porywaj na kompa bo kto wie kupisz teraz kompa przykładowo 4 gb a w 2013 gry będą wymagały 8 gb zaczekaj z tym do 2013 i wtedy bedzie komp jak na takie gry w takim budżecie :) pozdrawiam

Witaj u Jinx! :)