Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Gimp][Tut] C4D Signature Tutorial

ochota550

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc na początek mówię że tutorial został wykonany przez Sheepa oraz że dostałem pozwolenie by zamieścić go tu tak więc nie chce komentrzy typu że jestem złodziejem i wg :D Życzę miłego gimpowania !!

3036_22_11_07_7_38_38.png

Opracowanie: Sheep

Wersja Tekstowa: Cawz

Poziom trudności: średni

3036_22_11_07_6_23_25_2.png

orange-1.pngSłownik terminów graficznych do tutoriala C4D Signature Tutorial wykonanego przez Sheepa:

•  
  • Gausować - jest to zwrot od filtru Rozmycie Gaussa
  • Burn Tool - odpowiednik dodawania światła metodą Gaussa
  • Blurowanie - inaczej Rozsmarowywanie
  • Świetliki - są to małe kropeczki, które "uzupełniają" naszą pracę. Pamiętamy, aby nie przesadzić z nadmierną ilością świetlików
  • Clipping Mask - jest to technika, której sie teraz często używa, a polega ona na:

Na nowej warstwie rysujemy brushami (pędzlami). Następnie klikamy PPM na tej warstwie z brushami i wybieramy opcję Kanał alfa na zaznaczenie.

Przechodzimy na warstwę ze stockiem lub renderem, klikamy Kopiuj. Tworzymy nową warstwę, wklejamy i przesuwamy tam, gdzie chcemy mieć te "kawałki". Na końcu usuwamy warstwę tą, na której poprzednio malowaliśmy pędzlami.

orange-1.png Jak uzyskać tło C4D? - Aby uzyskać takie tło należy:

•  
  • Wkleić C4D
  • Wymazać gumką z kryciem od 40% do 50% brzydkie efekty

Tutorial napisany w wersji GIMPa 2.4. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.

limegreen-1.pngZaczynamy

limegreen-1.png1. Otwieramy Nowy dokument o wymiarach np. 360 x 120 px.

3036_22_11_07_6_30_12_0.png

limegreen-1.png2. Wklejamy [Ctrl+V] render kilka razy, aby zakryć nową warstwę, a następnie gausujemy z opcjami około 100-150. Starajmy się tak układać render, aby już w tym momencie jaśniejsze fragmenty utworzyły nam "światło".

3036_22_11_07_6_30_12_1.png

limegreen-1.png3. Wklejamy nasz render, tym razem tylko raz. Przemieszczamy (Przesunięcieprzesuwanie.png[M]) go tam, gdzie będzie nam pasował.

3036_22_11_07_6_30_12_2.png

limegreen-1.png4. Tutaj musimy wykazać się twórczą inwencją. Będziemy wklejać C4D pod render, aż uzyskamy satysfakcjonujący nas efekt tła. Radzę podzielić tę pracę na dwa etapy. Najpierw zająć się prawą lub lewą stroną, a potem przeciwną. Brzydkie dla nas efekty możemy wymazać gumką Gumkagumka.png[shift+E] na małym kryciu.

3036_22_11_07_6_39_50_0.png

limegreen-1.png5. Znowu wklejamy C4D. Tym razem jednak nad renderem, żeby lekko zachodziły na niego z jednej strony. Jednym słowem wtapiamy go oraz nadajemy sygnaturze głębię.

3036_22_11_07_6_39_50_1.png

limegreen-1.png6. Czas na światło i przyciemnianie boków. Czasami brakuje pracy świetlików czy clipping maski. W tym przypadku zabrakło mi świetlików, które zblurowałem dla ładnego efektu.

3036_22_11_07_6_39_50_2.png

limegreen-1.png7. Jeżeli twoja sygnaturka ma mdłe kolory, to wykonujemy następujące czynności:

•  
  • Zapisujemy ją w formacie .xcf, a następnie w .png
  • Zamykamy naszą sygnaturkę z warstwami i otwieramy w formacie .png
  • Wchodzimy w: Kolory -> Jasność i kontrast i ustawiamy tak, żeby było jak najlepiej

limegreen-1.png8. To już prawie koniec. Zostało nam jeszcze dodanie ramki, napisu oraz końcowe poprawki.

3036_22_11_07_6_39_50_3.png

limegreen-1.pngKoniec

Inne efekty końcowe uzyskane z pomocą tutoriala:

3036_22_11_07_7_09_13.png

3036_22_11_07_6_23_25_1.png

orange-1.pngMateriały

•  
  • Render

http://planetrenders.net/renders/albums/userpics/47607/mehemwowrequest.png

• Paczka C4D

Rapidshare

http://rapidshare.com/files/32248224/C4D.zip

Mediafire

http://www.mediafire.com/?al1m7fus7bnb6xs

Scan

http://www.virustotal.com/file-scan/report.html?id=2c7c3a121b957dbea407b6ee67f8d9c7427e75d59da524c458b921713dc0f656-1283604516

Za tutoriala nie chce żadnych pochwał czy + jak by już to składać je do Sheepa za dobrze odwaloną robotę !!

Czekam na wasze outcomy (efekty końcowe) !!

Link do orginalnego tematu :

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,4702.0.html

Opublikowano

Poradnik skopiowany z www.gimpuj.org ...

Jezu człowieku najpierw przeczytaj a później komentuj .... A tak wq to .info a nie .org

@down

Chyba jeszcze dokładnie nie przeczytałeś nie chce żadnych plusów ponieważ mi się nie należą !!

Opublikowano

Jezu człowieku najpierw przeczytaj a później komentuj .... A tak wq to .info a nie .org

Ok sry za mój błąd ....

Co do efektu to średnio mi się podoba lecz + ;)

1290020186-U148832.jpg

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Za tutoriala nie chce żadnych pochwał czy + jak by już to składać je do Sheepa za dobrze odwaloną robotę !!

Ludzie... czytajcie co on pisze, a nie lecicie po łebkach. Wtedy pretensje, że rip, dudsonowa zbanuj go! A dudsonowa idiotka nie sprawdzi i zbanuje.

A jak czytać nie umieją, to wracać do przedszkola.

A outcome jest brzydki. Dwa przykłady niżej już spoko. ; )

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Dla debili którzy tego nie pojmują to nie jest RIP (zdobyłem pozwolenie autora na wstawienie tego tuta na MPC). I dlatego też nie chce żadnych plusów za to....

Poprawiłem napis, mam nadzieję że teraz zauważycie...

Gość RoyalShark
Opublikowano

Tutorial znam , i przyznam się że często korzystałem ^^.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...