Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Otóż postanowiłem zastosować system kont podpięty pod istniejącą już bazę MySQL dla mojego programu. Przeczytawszy ten temat pojąłem jako tako teorię interesującego mnie zagadnienia, niestety nie jestem do końca pewien jak to zastosować w praktyce. Chciałbym, aby po otwarciu programu (przed formą/GUI - właściwą częścią aplikacji) ukazało się okienko z dwoma inputami i buttonem, następnie po wprowadzeniu do nich danych odpowiadających tym z bazy uzyskiwałoby się dostęp do aplikacji. Jeżeli wprowadzone dane okazałyby się błędne, aplikacja zamykałaby się. Mam mętlik w głowie, jednakże spróbuję zobrazować to co dotąd wykombinowałem, więc tak:

To jest ukryta treść, proszę

Przy czym zmienne odpowiadałyby przydzielonym miejscom w tabeli (w dokumencie PHP wygląda to następnująco)

To jest ukryta treść, proszę

Domyślam się, że teraz zmienne z PHP muszę w jakiś sposób podpiąć pod inputy + sprawić by button na formie sprawdzał i porównywał dane z inputów do bazy, jednakże nie wiem jak to wszystko posklejać, bardzo proszę o pomoc. Jeżeli coś jest nie jasne, postaram się lepiej to wyjaśnić. Pozdrawiam

Opublikowano

1. Nie możesz mieszać PHP z Autoitem.

2. Zdajesz sobie sprawę, że byle gnojek z dekompilatorem (który skapnie się, że to autoit) lub byle ogarniacz z disamblerem może ci całą bazę rozwalić / dowolnie zmodyfikować, i z tego powodu w linkowanym temacie takie rozwiązanie było odradzane.

3. Żeby zapobiec takiemu rozwaleniu musiałbyś założyć własną stronę internetową, ale to wyższa szkoła jazdy, musiałbyś się w tym zakresie mocno podedukować.

4. Czy rozwiązanie z MySQL jest na pewno optymalne dla twoich potrzeb? Jeśli potrzebujesz tylko zabezpieczyć program przed "piraceniem", to wystarczy Ci stworzyć HWID.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Jak przeczytał ten temat to wie że może się zabezpieczyć...

"byle ogarniacz z disamblerem" łatwo mówić , widziałaś kiedyś assemblera ?

Poza tym Themida zabezpiecza przed tym wszystkim i naprawdę chyba tylko spec ci to złamie a na to nie wystarczy przeczytać tuta "Jak zhackować cheata do Tibi"

Opublikowano

Jeżeli dobrze zrozumiałem HWID to przypisanie aplikacji do danego komputera, zgadza się? Czy jest to faktycznie skuteczne? Na jakiej zasadzie dokładnie to działa? Jeżeli chodzi o MySQL, chciałem podpiąć program w celu eliminacji dostępu osób "z zewnątrz", zakładając, że osoba posiadająca moją aplikację postanowiłaby ją dalej, bez prawnie rozpowszechniać. Proszę o odpowiedź w sprawie tego HWID, zainteresowało mnie to rozwiązanie.

@Rand: W takim razie może Ty mnie oświecisz co będzie lepszym rozwiązaniem?

Opublikowano

"Nie diziala i nie bedzie dzialac bo ile mozna oxxxxxxx od Tibi i innych programow tlumaczyc ze nie ma czegos takiego jak HWID !!!!!!!

Kazdy program wylicza sobie taka wartos wlasnym algorytmem i moze sie ona opierac o wiele danych zaczynajac od dysku, poprzez nuemer licencji windowsa i inne pierdoly.Wszystko zalezy jak autor programu zaimplementowal zabezpieczenie !!!!!!!!

Te "HWID" moze byc powiazane z Harddisk Volume ID lub Hard Disk Serial Number - ale nie musi !!!!

Wiec jeszcze raz zachezam do myslenia bo to ze autor programu na formie programu napisal sobie magiczne HWID nie znaczy to ze ono ma powiazanie z HDD itp. Zachecam tutaj to nauki assemblera, odpalenia disassemblera i debuggera i analizy programu...

Ewentualnie jesli nie o to chodzi to o precyzowanie co kto rozumie pod skrotem HWID !!! bo slabo sie robi jak sie cos takiego czyta."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"A co to ma zmieniac ?

Ze skrotem Hardware ID sie spotkalem ale nie ma czegos takiego jak Hardware ID komputera wyliczane wedlug jakiegos standardu.

Natomiast Hardware ID nie jest rowne Harddisk Volume ID - o czym wiekszosc mowi !!!! Mylenie pojec i niewiedza to podstawowe bledy !!!

Tak jak napisalem Harddisk Volume ID jest dosc czesto jednym z czynnikow wplywajacym na wyliczenie Hardware ID, ale nie jedynym i nie jest to standard dosc czesto ludzie piszacy zabezpieczenie biora inne dane niz Harddisk Volume ID"

Opublikowano

na dowolnej jakieą sobie wymyslisz , HWID biere sie z dowolnych danych otrzymanych z systemu ale indywidualnych dla danego kompa

algorytm generowania tworzysz sam

np bierzesz serial dysku, mnozysz go przez jakąś liczbe dowolną potem dodajesz np id karty graficznej i ponownie mnozysz przez iles tam.

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@Rand: Rozumiem, w takim razie wracamy do punktu wyjścia - logowania MySQL. Baza jest już podłączona pod stronę, więc wydaje mi się, że wystarczyłoby odpowiednio zabezpieczyć program. Chyba mimo wszystko preferuję MySQL, gdyż w ten sposób będę mógł egzekwować dostęp do aplikacji, również czasowo (załóżmy, że działałaby przez 7 dni testowo). Czy mógłby mi ktoś podać przykład w jaki sposób mogę podłączyć 2x input i button na formie przed formą (wiem, dziwnie to brzmi, chodzi mi o okno z logowaniem wyskakujące przed otworzeniem się właściwej części programu) i skomunikować to z moją bazą? Wątpię żeby jakikolwiek z użytkowników próbował bawić się w dekomplikację, dlatego też tego zagrożenia defakto obawiać się nie muszę. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i liczę na dalszą pomoc! Pozdrawiam :)

P.S. Plusiki rzecz jasna lecą i proszę o dalsze wskazówki.

Opublikowano

Wiesz nigdy nie bawiłem się z MySQL w autoit ale spróbuje i najwyżej dam edita ( mam testowego serwa).

Mam nadziej że ogarniasz MySQL ?

Opublikowano

@Rand: MySQL ogarniam, ostatnio godziłem je z PHP, niestety nie mam pojęcia jak to zrobić w AutoIt'cie :/. Wczoraj próbowałem coś wykombinować z podanymi tutaj funkcjami, ale nic dobrego z tego nie wyszło. Wielkie dzięki za chęć pomocy, czekam na odpowiedź :). Pozdrawiam

Opublikowano

@robem: I to wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, mam tylko jedno pytanie (możliwe, że nie dopatrzyłem tego w temacie, ale spytam na wszelki wypadek), czy równie dobrze dałoby się zrobić licencję co 30 dni? Załóżmy, że wypuszczę program, działający 7 dni, po tym czasie trzeba będzie wykupić subskrypcję na 30 dni, natomiast po jej upływie - kolejną. Chciałbym w ten sposób wyeliminować korzystanie kilku użytkowników z jednej licencji. Udało by się coś takiego napisać?

@Rand: Jeżeli udałoby Ci się uporać z tym skryptem, pisz, nadal jestem zainteresowany tym rozwiązaniem.

Opublikowano

@robem: Problem tylko w tym, że program jest płatny, co nie do końca mi się podoba. A więc, czy istnieje możliwość powiązania bazy istniejącej MySQL z moim programem? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...