Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Efekt Krwi

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam dzisiaj przedstawie wam jak zrobic w Programie GIMP efekt poplamienia krwią.

Więc zaczynamy.

1. Tworzymy nowy plik Plik -> Nowy lub [Ctrl+N], obojętnie jakich rozmiarów. To zależy tylko od tego, do czego chcemy potem przeznaczyć powstałe tekstury. Ja wybrałam rozmiar domyślny.

Wypełniamy (Wypełnienie kubełkiem [sfift+B]) tło kolorem najlepiej jakims jasnym (białym) lub bardzo ciemnym (czarnym) Tutaj użyłam koloru#d0d0d0.

33355699.png

2. W głównym oknie programu wybieramy narzędzie Aerograf [A], a następnie pędzel o nazwie Sparks (to coś na kształt żółtej plamy). Ustawienia aerografu zostawiamy domyślne.

3_28_02_08_4_46_10_1.png

3. Tworzymy nową, przezroczystą warstwę [Ctrl+Shift+N] i malujemy po niej aerografem. Ważne, aby plamy co jakiś czas pokrywały się i w kilku miejscach były intensywniejsze.

92096024.png

4. Następnie zaznaczamy ikonę Blokowanie kanału alfa (przezroczystości) znajdującą się w górnej części okna warstw [Ctr+L]. Znajdziemy ją zaraz pod suwakiem do ustawiania przezroczystości. Ustawiamy jako kolor pierwszoplanowy najlepiej jakis ciemny "brudny czerwony" w tym przypadku #680000. Wchodzimy w Edycja -> Wypełnij kolorem pierwszoplanowym (lub przeciągamy kolor pierwszoplanowy na warstwę).

Plamy wykonane aerografem powinny teraz mieć czerwony kolor.

87463066.png

5. Teraz wyłączamy Blokowanie kanału alfa, które aktywowaliśmy w poprzednim podpunkcie.

Wchodzimy w Kolory -> Krzywe, z rozwijanego menu Kanał wybieramy Alfa. Dostosowujemy krzywą tak, jak to widać na screenie (zauważmy, że krzywa składa się z 3, a nie 2 punktów):

11406682.png

Efekt Końcowy:

83060670.png

Jeśli kolor krwi nam nie odpowiada, możemy dostosować go do naszych wymagań za pomocą opcji Kolory -> Jasność i Kontrast. Przesuwamy suwaki do momentu otrzymania zadowalającego nas zabarwienia.

99400222.png

Tutorial napisany w wersji GIMPa 2.4.3. www.gimpuj.info

Opublikowano

Mozna równiez zrobic taki efekt w łatwiejszy sposob ale wtedy troche mniej realistycznie wychodzi :P

Robimy wszystko to co jest napisane od pkt pierwszego do pkt 2.

Pozniej kolorujemy warstwe Kolory->Barwienie.

Nastepnie Ustawiamy:

Odcien-360

Nasycenie-100

Jasnośc - -70

Efekt wygląda tak:

krew.jpg

Wygląda mało efektowanie ale przydaje sie kiedy chcemy zrobic malutki efecik w naszej pracy.

Opublikowano

Coś nie przypomina mi to krwi.

Na plusa się załapiesz xD.

@down

Nie mówię, że mi się nie podoba.

Każdy ma inny gust. Niektórym może to przypominać krew, a niektórym nie.

PS. Daj skana na virustotal.

Forza Milan ! <3

Opublikowano

Graciii tobie wszystko sie w tym dziale nie podoba nie zaleznie czy jest to tut czy prezentacja prac uzytkowników ^-^

A Tutaj dodatek kilka pędzli z efektem krwi :)

krew.jpg

http://www.megaupload.com/?d=8L1OMJFT

http://virusscan.jotti.org/pl/scanresult/1ab244abf1567729c2ce7161443bdb7a2ed7be57

Opublikowano

Graciii tobie wszystko sie w tym dziale nie podoba nie zaleznie czy jest to tut czy prezentacja prac uzytkowników ^-^

A Tutaj dodatek kilka pędzli z efektem krwi :)

krew.jpg

http://www.megaupload.com/?d=8L1OMJFT

http://virusscan.jotti.org/pl/scanresult/1ab244abf1567729c2ce7161443bdb7a2ed7be57

Ten obrazek jest zarabisty te wyzej napisane nie za bardzo ale ten mi sie bardzo podoba + for You :*

1318193140-U391680.png

Zbieram minusiki:)

• 3 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

@UP

,,+ za checi'' Ty sobie chyba jaja robisz,że to słaby efekt.. widać krew i to bardzo.. człowiek bez wyobraźni NIE ISTNIEJE.. KAPISHI?

Opublikowano

To z pędzlem mi się podoba <3 za + ,wykorzystam napewno.

edit@Przydało mi się , zrobiłam sygne ale mi brzydko wyszła.

95679059884079654506.png

Sygna By Free24V :)

32931858106162092988.png

96569437462439682525.gif

Opublikowano

Zawiodłem się na tobie :angry:

Nie podajemy linków do innych forum

R.I.P <3

Nie podajemy linków do innych forum

Gratis :rolleyes:

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...