Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Chciałbym wiedzieć czy istnieje możliwość, aby program po wyszukaniu danej frazy (mówiąc wyszukaniu mam na myśli zlecenie mu wciśnięcia kombinacji odpowiadającej za szukaj + wpisanie żądanego tekstu) kierował kursor w miejscu wyszukanego słowa? Załóżmy, że poszukuję w tekście słowa "szafa", po znalezieniu słowa edytor podkreśla daną frazę, po czym przesuwa kursor w miejscu występowania wyrazu. Jeżeli da się to zrobić, to w jaki sposób? Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!

Opublikowano

Nie do końca. Dobrze, w takim razie spróbuję wyrazić się nieco jaśniej. Przykładowo mam stronę, a na niej 10 linijek tekstu, przyjmijmy, że jest to jakieś opowiadanie. Całość jest w formie dokumentu HTML. Sytuacja wygląda następująco, mam otwarty dokument "opowiadanie" w przeglądarce - dajmy na to - Internet Explorer, teraz chciałbym wyszukać słowo "wilk" w całym tekście, zlecam w AutoIt'cie wykonanie SEND'a kombinacji służącej do szukania (przyjmijmy, że jest to CTRL + F), po czym ponownie zlecam mu wysłanie "wilk" do formularza, po czym wciśnięcia ENTER. Do tego momentu doszedłem sam, teraz chciałbym, aby program w miejscu znalezienia wyrazu (większość edytorów/przeglądarek podkreśla znaleziony tekst, o tym właśnie mówię) AutoIt nakierował kursor, a następnie zjechał nim na dół powiedzmy o 10, tak, aby kursor pojawił się linijkę niżej. Podsumowując chciałbym, aby AutoIt nakierował kursor na wcześniej znaleziony (i podkreślony przez edytor tekstu) wyraz. Czy jest to wykonalne?

Opublikowano

@4ggr35510n: Nie do końca rozwiązuje to mój problem, chciałbym, aby AutoIt zareagował na dowolną komendę szukania w dowolnej przeglądarce, już wyjaśniam. Załóżmy, że ten sam dokument otworzę w Google Chrome, następnie otwieram skrypt AutoIt'a, który naciska za mnie CTRL + F, wpisuje zleconą mu frazę, a następnie przesuwa myszkę w miejsce wyszukanego słowa (w przypadku Google Chrome wyszukane słowo zostaje podkreślone). Pierwszą część (wyszukiwanie) już mam, potrzebuję tylko pomocy z nakierowywaniem kursora na znalezione słowo. Jest ktoś w stanie mi pomóc?

EDIT: Z tego co zauważyłem skrypt wyszukuję frazę "IE", świetnie, tylko pozostaje kwestia czy mógłby działać również pod innymi przeglądarkami?

Opublikowano

moze jak napiszesz dla kazdej osobno i od nowa obsługe

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...