Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer

RapMajster

Rekomendowane odpowiedzi

Legenda
Opublikowano

To na pewno nie jest komputer do grania jest strasznie słaby.

Poza tym nie ma nawet dysku twardego.

Z taką kartą graficzną.

To Tylko w Tibie pograsz.

Opublikowano

Mhy co duzo gadac mam na oku takie cos co o nim sadzicie moge wydac tylko tyle kasy : http://allegro.pl/phenomii-quad-core-955-4x3-20ghz-2gb-ddr3-nvidia-i1200320065.html#gallery

Pisac;p chce kompa do gierek wiem ze on ma mala kare graficzna ale mozna zawsze zmienic;p

Karta graficzna w tym kompie to kaszanka.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

Budżet to jakies 1 tysiaczek ale jak bedzie 1200 nic sie nie stanie chlopcy złóżcie mi cos dobrego do gierek zebym sobie mogl pograc w metina na paru oknach;p

I dajcie minusy;p

rapmajster.png

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

A ja ci dam 5 x + lub - i 5;]

Opublikowano

Moze cos przeoczylem ale dales mi chyba 2 pltyy gowne a nie dales karty graficznej ?

rapmajster.png

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

Opublikowano

Jak mozecie to skladajcie zestawy ;p

GraczChina obejrzalem wszysko nawet niezly;p

Zastanowie sie nad kupnem;p

rapmajster.png

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

Opublikowano

lolz co to ma byc mozesz tylko w otsy grac i tyle ale raczej jak pracujesz w biurze to se go kup xD :P ale tak wogole to nie do grania moj laptop ma ponad 18 cali 2.8ghz duzo gier mam od groma ale to co teraz na allegro jes to porazka -,- ;/

Opublikowano

W biurzze nieeee e pracuje i nie mam zamjaru;p

Wole cos bardziej intensywnego;p

Mieliscie dawac zestawy a nie mowic jaki ten komputer slaby.....

rapmajster.png

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

Opublikowano

Moim zdaniem to komp do gierek za 1000 zł to tylko na rok potem już najnowsze gierki nie będę chodzić na maks wymaganiach. Masz tu co ja bym kupił ale za 2000 zł

Dysk Seagate Barracuda 7200.12 500GB, SATA II, NCQ, ROHS  (ST3500418AS)  około 160 zł

zasilacz Chieftec GPS-550AB-A  około 260 zł (lub jakiś OCZ albo corsair) ważne żeby miał 2 złącza pci-e i oczywiście 550W na dobrą sprawę wystarczy 500W

nagrywarka LiteOn iHAS124  75zł   - tania i dobra

obudowa Cooler Master Elite 331 / 332/  333/ 334/ 335 około 125 zł   to już zależny która się podoba ale te obudowy są bardzo dobre. dobra wentylacja

pamieć KINGSTON KVR1333D3N9K2/4G  kingston 2x 2gb ddr 3 1333 mhz około 340 zł

Asus M4A79XTD EVO AMD 790X Socket AM3 360 zł

Asus Radeon HD4870 1GB DDR5 (256bit), 2xDVI, HDCP, PCI-E, BOX (EAH4870/2DI/1GD5) 440 zł

AMD Athlon II x3 440 AM3 BOX 260 zł (jest możliwość odblokowania 4 rdzenia czasami)

RAZEM: 2020 zł :)

ogólnie warto by było część rzeczy używanych kupić np. kartę graficzną, ram można nawet taniej procesor znaleźć

na tej płycie głównej będzie działał 6 rdzeniowy phenom więc na przyszłość będzie ok :)

d41d8bec067c33f468c524bb8d16b728.jpg

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

samuraj_wow_1.gif

baner.png

JEŚLI POMOGŁEM TO PROSZĘ O PLUSKI

:)

Opublikowano

2up

Poczytaj

Czemu odradzamy gotowce z allegro i marketów?

Przykład:

Procesor: Intel Core 2 Quad Q8200 4x 2,33 Ghz MOC 9,32Ghz!

Płyta główna Gigabyte GA-G31M-S2L,

Karta Graficzna: 9500GT 1024MB DDR2 (128bit)

RAM: 2 x DDRII 2048MB PC2-6400 (800 MHz) GOODRAM

Dysk twardy 500GB 7200 Serial ATA/300

Nagrywarka DVD+/-R/RW

Obudowa: Take Me Lens 400W PPFC

I to wszystko w "rewelacyjnej" cenie 1499zł

A teraz do czego w tym zestawie mamy zastrzeżenia:

1. Procesor

GIGAHERCÓW SIĘ NIGDY W ŻADEN SPOSÓB NIE DZIELI MNOŻY DODAJE, NIE WYCIĄGA PIERWIASTKA

Gigaherce nie są również wyznacznikiem mocy procesora (chyba że porównujemy modele z tej samej serii np Core 2 Duo 2Ghz i Core 2 Duo 3Ghz wtedy oczywiscie ten drugi będzie mocniejszy). Częstotliwość taktowania rdzeni jest tylko jednym z wielu czynników wpływających ma wydajność (liczy się jeszcze min.: architektura, ilość cache).

Czemu ich nie mnożymy skoro mam rdzenie a każdy po 2,33Ghz??

To tak jakbyśmy mieli 4 jadące obok siebie samochody, każdy jechałby z prędkością 100 KM/H, razem nie osiągną prędkości 400 Km/h. Wezmą za to razem więcej pasażerów. Jeżeli aplikacja współpracuje z procesorami wielordzeniowymi to każdy z rdzeni zajmie się jednym wątkiem (zadaniem) i będą pracowały równolegle. Kupowanie komputera do gier wyposażonego w procesor 4 rdzeniowy mija się z celem. Obecnie ilość gier wykorzystujących więcej niż 2 rdzenie można policzyć na palcach jednej ręki. Lepiej zainwestować np. w lepszą kartę graficzną, lub mocniejsze 2 rdzenie.

2. Płyta główna

W naszym przykładzie przynajmniej mamy podany model. Na niektórych aukcjach czasem pisze tylko np. płyta główna renomowanej firmy Asus. Nie mówi nam to o niczym, o jej parametrach. Poza tym właściwie tylko takie znane firmy takie jak np.: Asus, Gigabyte, Intel, MSI itd. są producentami płyt głównych i ciężko podzielić je na DOBRE i ZŁE. Wszystko zależy od konkretnego modelu (którego nie znamy) bo każdy producent wypuszcza gorsze i lepsze modele.

Płyta główna nie jest tragicznie zła, jednak jest to płyta w formacie micro ATX, wiec mniejsza niż standardowa ATX. Dlatego mieści się na niej mniej złączy. 2 x PCI + jedno PCI-Express może nam nie starczyć przy dalszej rozbudowie. Drugim minusem jest to że zastosowany chipset jest to Intel G31. Jest to rozwiązanie dobre w komputerach biurowych w których wykorzystamy zintegrowany układ graficzny. My jednak i tak mamy oddzielną, wydajniejszą grafiki, wobec czego moglibyśmy wybrać płytę z bardziej zaawansowanym chipsetem. Dodatkowo G31 oferuje mniejsze mozliwości Overclockingu. Lepszym wyjściem bezie tu płyta główna oparta na chipsecie Intel P31/P35/P45.

Oprócz tego płyta główna oferuje tylko 3 fazy zasilania procesora co do procesora 4-rdzeniowego i/lub Overcockingu nie jest najlepszym wyborem.

3. Karta Graficzna

Po pierwsze Pamięc- karta ma 1Gb (ona nigdy go nie wykorzysta) pamieci

GDDR2. Pamięc GDDR2 jest DUŻO wolniejsza od GDDR3. Obecnie karty graficzne wybieramy tylko z pamięciami GDDR3 lub lepszymi. Po drugie chipset nVidia GeForce 9500 jest to bardzo słaby układ (wydajnością zbliżony do już słabego jak na nasze czasy GF8600) wystarczajacy jedynie do grania na przyzwoitych parametrach w starsze tytuły. Do najnowszych i najbardziej wymagających gier się nie nadaje.

Również w tym miejscu pragnę wyjaśnić aktualne oznaczenia nVidii

9400Gt nie będzie wydajniejszy od 8800GT mimo wyższej liczby.

Pierwsza cyfra to model serii, a druga oznacza jak mocny jest to ukłąd z danej serii x400- najsłabsze x800GT najmocniejsze. Ponadto nowsze układy mają oznaczenie trójcyfrowe np. GTX 260, GTX 280 GTX 295, a starsze (seria 9) niedługo będą miały nowe np. GT100 jednak są to te same stare układy.

W oznaczeniach ATI Radeon taki bałagan nie panuje

4. Ram4. Ram

Brakuje informacji o timingach. Goodram produkuje dosyć dobre pamięci, jednak jeżeli myślimy poważnie nad OC lepiej wziąć specjalnie do tego wyselekcjonowane kości chłodzone radiatorami. Biorąc pod uwagę kupno RAMu bierzmy pod uwagę

*producenta: min.: Kingston, OCZ, Corsair, A-Data, Patriot, GoodRAM, Geil, Mushkin - są to uznane układy gwarantujące bezproblemową i wydajną pracę

Należy unikać modułów nieznanych producentów, lub co gorsza produktów OEMowych

*opóźnienia, inaczej timingi- jest to czas w którym informacje dotrą z kontrolera pamięci do jej poszczególnych komórek, czyli mówiąc w dużym skrócie im są mniejsze tym pamięć szybsza. Głównym podawanym timingiem jest CAS LATENCY (CL). Raczej unikajmy pamięci DDR2 z CL większym niż 5 (CL5), w DDR3 wyższe wartości są do przyjęcia ponieważ są rekompensowane przez wyższe taktowanie.

*taktowanie: im wyższe tym szybsza jest pamięć (tak samo jak przy procesorach). Dla większości użytkowników taktowanie DDR2 na poziomie 800 MHZ będzie wystarczające.

Jeżeli myślimy o OC wybierzmy pamięci z radiatorami które umożliwią nam lepsze doprowadzenie ciepła z układów

5. Dysk, Nagrywarka

Dysk jest podzespołem który wbrew pozorom ma dosyć duże znaczenie w wydajności systemu. Tutaj nie mamy o nim żadnych informacji (model). Lepiej byłoby mieć coś sprawdzonego, to samo z nagrywarką nie wiemy nic o modelu

6. Zasilacz

Ma bardzo duży wpływ na niezawodność, stabilność, życie, możliwości rozbudowy i OC komputera! Często pomijany a to duży błąd.

Tutaj możemy polegać tylko na sprawdzonych modelach jak np. Modecom MC (ale nie feel), chieftec, Amacrox, Corsair, Tagan, Antec itd.

STANOWCZO OMIJAJMY ZASILACZE DOŁĄCZANE DO OBUDÓW (zwłaszcza tych tanich). Nie gwarantują one stabilności systemu, w skrajnych przypadkach powodują nieodwracalne uszkodzenia sprzętu, mają małą moc (mniejszą niż na pudełku) zwłaszcza z lini +12v z której czerpią energię najważniejsze podzespoły. Na tym komponencie nie można oszczędzać.

Więcej o zasilaczach oraz CZARNA LISTA (omijajmy je szerokim łukiem) TUTAJ.

7. Obudowa

Tania obudowa, wykonana z kiepskiej jakości materiałów, nie tylko psujaca wrażenia estetyczne, ale i mało przewiewna.

Podsumowując dostajemy kiepskie podzespoły, o których nie dostajemy wiele informacji, zestaw zachęca MOCNYM PROCESOREM jednak jest OGRANICZONY przez bardzo SŁABĄ KARTĘ GRAFICZNĄ.

Przykładowo za podobne pieniądze możemy złożyć za darmo w większości dobrych sklepów komputerowych dużo lepszy, wydajniejszy i solidniejszy zestaw komputerowy.

@up

ramy,zasilacz, mobo do zmiany.

sygnacy.png

Sygnatura by dudsonowa

Najbardziej zajebisty grafik na MPC KLIK

Opublikowano

damix po co mi to dajesz prosilem o zestawy...

Lecz i tak dostales plusa;]

emil co ty kurwa piszesz 2 tysiace napisalem budzet 1 tysiac i pozatym ten zestaw nie jest taki zajebisty......

Pisac oferty do 1200 nie kurwa po 2000 skad mam wziasc tyle kasy....

Odwdziecze sie 10 +/- i 5;p

Prose o minusy

@down

Kurwa po co sobie posy napisjasz do kurwy nedzy?

ja pierdole na chuj mi xbox mam 1 tysiac i nie pierdol mi tu ze nie kupie kompa dobrego za ta kase kurwa bo kolesie maja po 500 zl kompy i im zapierdalaja....

rapmajster.png

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

DAJ MINUS -

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...