Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT]Wstęp Do Programowania W Visual Basic 2008

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :)

Zauważyłem, iż dział jest zaniedbany? to mało powiedziane! do działu rzadko kto wchodzi, a jak już wejdzie to zastaje pustkę. Postaram się zmienić ten stan rzeczy i ze swoją skromną wiedzą choć trochę zainteresować Was tym prostym językiem programowania.

1) Tworzenie nowego projektu

1. Pobierz i zainstaluj program Microsoft Visual Basic 2008 Express Edition. Po instalacji uruchom go.

2. w menu File wybierz New Project.

3. W otwartym oknie zaznacz Windows Form Application oraz nadaj mu nazwę.

4. W oknie nowo utworzonego projektu pojawia się okno programu. Gratulacje! Utworzyłeś nowy projekt :)

1a) Okno pracy -> Toolbox, Properties, Data Sources, Error List oraz Solution Explorer.

*) Toolbox

Jedna z rzeczy, bez których nie stworzysz programu. W tym oknie zawarte są kontrolki, które w bardzo dużym stopniu urozmaicą Twoją aplikację, np. Przyciski, pola tekstowe czy nawet paski statusu. Toolbox umieszczony jest po lewej stronie okna.

*) Solution Explorer

W tym oknie możemy przeglądać fragmenty naszego projektu. Możemy także dodać nowe, jak np. panele logowania, okna lub połączenia z bazami danych. Solution Explorer jest umieszczony w prawej górnej części okna.

*) Properties

Jest to po prostu okno właściwości danego elementu.Tu możemy ustawiać np. czy dany obszar przylega do któregoś boku, ustawić nazwę okna, nazwę elementu używaną w kodzie i wiele wiele innych. Properties umieszczony jest w prawej dolnej części okna.

*) Data Sources

Data Sources jest narzędziem, które w prosty sposób dodaje połączenie z bazą danych do Twojego projektu. Aby otworzyć Data Sources, należy kliknąć w zakładkę "Data Sources", która znajduje się w dolnej części okna Solution Explorer.

*) Error List

W tym oknie umieszczane są informacje o błędach: ich położenie w edytorze oraz typ. Niektóre błędy (opatrzone żółtym trójkącikiem) są niegroźne i nie wymagają naprawy. Błędy z czerwonym kółkiem i białym X w środku muszą zostać naprawione.

1b) Menu -> Project, Build oraz Debug.

*) Project

Pozwala w dużym stopniu rozbudować Twoją aplikację poprzez dodanie do niej nowych okien, ekranów logowania, modułów i innych przydatnych rzeczy :)

*) Build

Build sprawdza, czy aplikacja posiada błędy. Jeśli nie posiada, możemy użyć publish, by skompilować naszą aplikację do postaci wykonywalnej. Bez odpowiedniej konfiguracji skompilowane aplikacje zapiszą się w pamięci RAM.

*) Debug

Działa na zasadzie wykrywania błędów przez użytkownika podczas używania jej. Innymi słowy, uruchamia aplikację bez potrzebny kompilowania jej do postaci wykonywalnej, by twórca mógł sprawdzić jej działanie.

PISANIE KODU

Na początek pokażę Ci coś prostego. Za pomocą pierwszego punktu utwórz nowy projekt. Teraz z okna Toolbox przeciągnij Button na okno programu Form1. Zmień nazwę okna na Witaj Świecie. Aby to uczynić, zaznacz okno oraz w Properties edytuj pole Text. Teraz zaznacz przycisk i zmień jego nazwę na MPCForum.pl

Aby dodać nowe wydarzenie, które zostanie uruchomione po kliknięciu przycisku kliknij go dwa razy. Do nowo otwartego pola wpisz

MessageBox.Show("Mój pierwszy program ", "Komunikat")

Teraz wejdź w Debug i kliknij Start Debugging. Pokaże się Okno programu. Kliknij przycisk.

Oczywiście zawartość będzie różna i będzie zależeć od wpisanego kodu. Jeśli postępowałeś wg poradnika to już wiesz jak wyświetlić okno. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by okno pokazywało się, gdy zachodzi określony warunek. Ale o tym później.

Gratulacje! Właśnie utworzyłeś swoją pierwszą aplikację :)

Możesz czuć się lepszym. To uczucie będzie Ci towarzyszyć ilekroć choć troszkę posuniesz się do przodu w swojej karierze programisty.

ZMIENNE I ICH DEFINIOWANIE

Tworząc coraz bardziej zaawansowane aplikacje będziesz musiał wykorzystywać różne zmienne. Przykładowo, przy tworzeniu programu do liczenia pola kwadratu wykorzystasz jedną zmienną, a przy liczeniu pola trapezu aż 3 zmienne. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, byś zdefiniował więcej zmiennych (przy pisaniu programu do liczenia średniej użyjesz ich 14). Zmienne służą do oznaczenia danych, które będą wprowadzone. Podstawowe i najczęściej używane rodzaje zmiennych:

String -> Służy do wprowadzania znaków
Integer -> służy do wprowadzania liczb
Boolean -> sprawdzenie "Tak", "Nie";"Prawda", "Fałsz"; "1", "0" itd

Typ zmiennej określa jej zastosowanie. Nie użyjemy przecież string do wprowadzania liczb.

Stosowanie zmiennych w kodzie

Napiszemy teraz prostą aplikację, na podstawie której łatwo zrozumiecie zastosowanie zmiennej. Dzięki tej aplikacji policzymy pole kwadratu o boku 4.

1. Utwórz nowy projekt i nadaj mu dowolną nazwę.

2. Zmień nazwę okna na dowolną.

3. Do okna dodaj jeden przycisk i jego właściwości (Properties) text zmień na dowolny wpis.

4. Kliknij na niego dwa razy w celu dodania następującego kodu:

Dim bok as Integer
bok = 4
MessageBox.Show(bok * bok, "Komunikat")

5. Uruchom program i kliknij przycisk, który umieściłeś w punkcie 3

Powinien pokazać się wynik mnożenia.

Teraz wytłumaczę Ci, co po kolei zaszło

Dim bok as integer

w powyższym fragmencie przypisaliśmy zmiennej nazwę i określiliśmy jej typ.

bok = 4

Określiliśmy wartość naszej zmiennej. Niedługo napiszę Wam, jak za pomocą pola tekstowego wprowadzić własną wartość.

MessageBox.Show(bok * bok, "Komunikat")

Poleciliśmy edytorowi, by pokazał wynik mnożenia za pomocą okna o tytule Komunikat.

To są podstawowe rzeczy, które powinieneś wiedzieć, młody programisto! Niedługo dowiesz się znacznie więcej! Myślę, że choć trochę zachęciłem Was do poznania tego prostego w nauce i wszechstronnego języka

Pozdrawiam, JachuPL

57199140501148694665.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo ci dziękuje pięknie napisany poradnik pewnie musiałes sie nameczyc na to masz +

Kocham c++

Symfonia C++ najlpsza internetowa książka o c++ dla początkujących sam sie z niej uczyłem :)

ptaki9wudw3tb4.gif

9adc2b66942ff0dfra1pq2crh8.gif

Opublikowano

Już zrobiłem parę programów, ale dopiero teraz Tutorial zauważyłem ;)

Leci "+".

post-103988-1279197452,31.png

2% MPC Forum lubi Mou ,jeżeli należysz do tych 98% wklej to do podpisu .

Jbc. to ja to wymyśliłem ;> Pobijecie mnie ? Mou strzela warnami ...

Jeżeli nie jesteś POKEMONEM ,daj "-" ,a jeżeli jesteś ... To też daj "-"

dajminusa.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

bardzo ładny wstęp,który zainspirował mnie do nauki VB :)

bardzo n00bskie pytanie:jak projekt vb skompilować do exe?

Cytat

Orientacja seksualna polega na tym, że jeden mężczyzna lubi blondynki, drugi szatynki, że jedna pani woli umięśnionych mężczyzn a inna chudych intelektualistów. Homoseksualizm nie jest orientacją jest chorobą za którą homoseksualiści nie ponoszą odpowiedzialności. Pewna grupa ludzi rodzi się upośledzona fizycznie, na przykład bez ręki ale czy to znaczy, że wszystkim zdrowym powinniśmy też obcinać ręce? Nie, powinniśmy zapewnić im protezy. Obowiązkiem państwa jest zapewnienie homoseksualistom, jak wszystkim upośledzonym fizycznie czy psychicznie profesjonalnej opieki medycznej.

Opublikowano

bardzo ładny wstęp,który zainspirował mnie do nauki VB :)

bardzo n00bskie pytanie:jak projekt vb skompilować do exe?

Build sprawdza, czy aplikacja posiada błędy. Jeśli nie posiada, możemy użyć publish, by skompilować naszą aplikację do postaci wykonywalnej. Bez odpowiedniej konfiguracji skompilowane aplikacje mogą zapisać się w pamięci RAM
  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
  • 3 miesiące temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...