Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Własna Gra Via Www Cz.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapewne wielu z was chciałoby wiedzieć, jak zrobić grę przez przeglądarkę. W tym poradniku postaram się wytłumaczyć co trzeba mieć, aby takową grę zrobić oraz podam linki do stron, które mogą się przydać.

Wymagania

Do zrobienia gry via www potrzebna jest znajomość języka HTML, MySQL (czytamy MajEsKiul) oraz PHP. Może jeszcze przydać się CSS, ale można poprosić kogoś aby wykonał dla nas layout strony lub pobrać darmowy z Internetu, ale nie polecam tej opcji, bo trudno znaleźć jakiś ładny.

HTML można jeszcze jakoś nauczyć się z Internetu, ale PHP oraz MySQL NIE. Jeśli chcecie znać PHP, trzeba kupić książkę (niżej podana jest nazwa). CSS też jakoś ujdzie przez Internet, przynajmniej podstawy.

Dlaczego PHP oraz MySQL nie należy uczyć się z Internetu? Dlatego, że z kursów w Internecie PHP dobrze się nie nauczycie, poznacie co najwyżej podstawy wytłumaczone czasem niezrozumiale albo błędnie. W książce podanej niżej jest zawarty zarówno kurs PHP jak i MySQL.

Książka:"PHP i MySQL Tworzenie stron WWW Vademecum profesjonalisty, wydanie czwarte (albo nowsze jeśli jest, ja mam właśnie czwarte)" Luke Welling i Laura Thomson

Dlaczego właśnie ta książka? Dlatego, że można z niej nauczyć się dużo o PHP i MySQL, ma bardzo wiele pozytywnych komentarzy, Laura Thomson jest starszym programistą w Mozilla Corporation, wcześniej była prezesem OmniTI i Tangled Web Design, a Luke Welling architektem rozwiązań w firmie OmniTI.

Za ile i gdzie można ją nabyć?W Helionie, rok temu kosztowała 100 zł, teraz pewnie też tyle/około tyle.

OK, już to umiem, co teraz?

Teraz gratuluje ci, że przeczytałeś/aś 789 stron :)

Należy wejść na stronę

mmocenter.pl

, najlepszą stronę o tworzeniu gier via WWW (teraz już jej nie użytkuję, ale byłem tam w czasach poprzedniego admina (htmlxp), gdy Meares był moderatorem).

Tutaj moja prośba do moderatorów - nie potraktujcie tego ani żadnego innego linku za reklamę, to jest część poradnika. Jeśli jednak będzie trzeba, to usunę...

Tam można przejrzeć gotowe silniki, pobrać je a następnie edytować. Pewnie, można pobierać stąd, ale tam zapewne można liczyć na większą pomoc, bo tam większość użytkowników zna się na programowaniu. Vallheru na początek może nie będzie dobre, na początek pobierzcie sobie ezRPG - łatwo można edytować, użytkownicy piszą do niego skrypty (np. Meares napisał ostatnio skrypt banku).

Przeglądajcie jeszcze inne silniki, ja zanim przeczytałem jeszcze książkę o PHP i MySQL, to spolszczałem silnik Dragon Scourge, poznawając przy tym strukturę oraz podstawy programowania (spolszczenie się udało, ale nie do końca... zapisałem w złym kodowaniu a potem nie zmieniłem na dobre).

Gdy wiesz już, jak to wszystko wygląda, można zacząć robić grę via WWW.

Tylko pozwólcie mi, że resztę napiszę w drugiej części, OK? :P

Linki

mmocenter.pl

- MMOCenter

http://pl.html.net/tutorials/html/

- Dobrze wytłumaczony poradnik HTML

http://pl.html.net/tutorials/css/

- Dobrze wytłumaczone podstawy CSS

helion.pl

- Helion.PL, księgarnia internetowa, najlepsze miejsce do kupna książki o programowaniu

http://helion.pl/ksiazki/php_i_mysql_tworzenie_stron_www_vademecum_profesjonalisty_wydanie_czwarte_luke_welling_laura_thomson,phmsv4.htm

-

PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie czwarte

Moderatorzy, nie traktujcie tych linków jako reklamę, to część poradnika

Wszystko napisane przeze mnie, nie korzystałem z żadnych źródeł :P

24g95xl.png

by

Baksiu

Opublikowano

No to napisałeś to samo co jak tylko bardziej wyjaśniłeś... Weście sobie silnik i edytujcie... to tut? (Mam na myśli prawdziwy)

A w cz.2 co będzie? Wykupcie sobie serwer i wgrajcie silnik no nie?

Opublikowano

tak naprawdę to takie tutki nic nie dadzą ;p najważniejsze to mieć pomysł! jak zrobisz kolejny manager piłkarski czy coś typu ogame albo plemiona to nie masz szans... trzeba wymyślić coś co nie było a co może zadziwić ludzi i tu największy problem czego jeszcze nie było?

Opublikowano

@Refresh

Tydzień minął ale kolejnej części ani widu ani słychu

Może autor się zainteresuje?

"Jeżeli chcesz uniknąć krytyki, nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim"

Elberd Hubbard

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hmmm........

Napisze ktoś kolejną część poradnika czy ja mam to zrobić ?

Czekam na propozycje ile osób chciałoby poradnik... :)

Szukam grafików, questerów Metin2, koderów www, skrypterów, programistów visual c++, c++.
Techników od bazy danych, systemów linuksowych( głównie FreeBSD).

[email protected] - > Pisać - > Rozpatrzę propozycje :)

Opublikowano

Taaa trzeba mieć pomysł typu hmm no nie wiem moze : Teletubbies the MMORPG game xDxDxD. A i ostatnio u mnie w księgarni widziałem tą książke była w promocji 50 zeta :D ale nie kupiłem

7145.png94501195.jpg

7403.jpg19247550.jpg

No nie daj sie prosić , otwórz spojlerek <dirty>

goracalaska.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...