Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak Zmienić Czas I Miejsce Respa Metinów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym przedstawić wam dość nieskomplikowany sposób na zmianę czasu i miejsca respa metinów. Przykładem będzie mapa m2 Jinno.

Edytowanie wierszy.

1. Wchodzimy w VPC logujemy się do FreeBSD (root i mcncc.com) i wpisujemy /etc/rc.d/netif restart, a potem ifconfig

2. Łączymy się w FileZilli (serwer: ip hamachi z końcówką .100 nazwa: root hasło: mcncc.com port: 22)

2. Wchodzimy w /usr/rain/channel/share_data/locale/hongkong/map/metin2_map_c3 (w tym metin2_map_c3 to c3 oznacza mapę, dla shinsoo litera to a, dla chunjo litera to b, numerki zależą od mapy). Niektórzy mogą mieć taką ścieżkę, ale to nie ma znaczenia /usr/rain/channel/share_data/locale/english/map/metin2_map_c3. Jeśli tak macie to w następnym kroku zamiast .../hongkong/... wpiszcie .../english/...

4. W VPC wpisujemy cd i /usr/rain/channel/share_data/locale/hongkong/map/metin2_map_c3 (można przekopiować)

5. Potem wpisujemy ee stone.txt (MUSI być .txt)

Do tego momentu powinno nam wyjść coś takiego:

stone.png

W tej tabeli interesują nas kolumny 2 i 3 (współrzędne x i y np. 652 367), kolumna 8 z czasem respa np. 1900s (czas wyrażany jest w sekundach) i ostatnia, z id metina np. 8006, którą możemy zobaczyć po przejechaniu w prawo. Inne zostawiamy w spokoju

6. Dowolnie edytujemy kolumny

UWAGA!!! Między kolumnami przeskakujemy klawiszem TAB

Tworzenie nowego wiersza.

1. Punkty 1,2,3,4,5

6. Przejeżdżamy na miejsce za ostatnim id metina i wciskamy ENTER

7. Wpisujemy co tam chcemy pamiętając o przeskakiwaniu Tabem np. m 500 500 150 150 0 0 600s 100 0 8006 - to jest resp metina ciemności co 10 min na współrzędnych 500,500

To się przydaje też w DT, żeby szybciej się respił metin twardości. Mapa na dt to metin2_map_deviltower1, pliczek też o nazwie stone.txt

Tym sposobem można też edytować resp bossów (boss.txt), położenie npc (można też łatwo dodawać, npc zostają na stałe, plik npc.txt) itd.

Myślę, że napisałem jasno dla wszystkich, i że się komuś przyda.

@edit Dodam jeszcze, że po zmienieniu tego co chcemy w tabelkach wciskamy ESC, potem wybieramy leave editor(opuść edytor) i save changes (zapisz zmiany).

Jak znajdziecie jakieś inne niedoróbki, albo będziecie mieli problem to piszcie.

Poradnik by me, zezwalam na kopiowanie na inne fora, ale pamiętajcie, że im mniej mają inni tym lepiej dla mpc.

Opublikowano

Refresh tylko co 24h, więc leci raport.

Co do edycji za pomocą vpc, jestem pod wrażeniem. Nie mniej jednak był tut z edycją pliku za pomocą notepad++.

57199140501148694665.png

Opublikowano

@2up Sorki, nie wiedziałem. W VPC jest chyba prościej wszystko pozmieniać.

@up Nie wiem, spróbuj.

Opublikowano

A co to za problem wkleić do VPC ścieżkę że jesteście pod wrażeniem? o.O

Notepadem i tak jest prościej

Ale za napisanie masz +

06111340665805659837.png

Spróbuj dać mi lajka z wciśniętym lewym ctrl i zobacz co się stanie :D

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...