Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Jak Rozjaśnić Ciemne Zdjęcie !

Pau

Rekomendowane odpowiedzi

Legenda
Opublikowano

Dzisiaj pokaże wam jak rozjaśnić ciemne photo.

A więc zaczynajmy.

1. Otwieramy zdjęcie które chcemy rozjaśnić.

47664981768276502830.jpg

2. W górnym menu photoshop'a wybieramy obraz -> dopasowanie -> poziomy. Ukaże nam się takie okno :

50015018064699379556.png

"W jego prawym dolnym rogu widzimy zestaw trzech pipet. Służą one do pobierania próbek miejsc o różnym natężeniu oświetlenia (kolor: czarny - pipeta po lewej, szary - w środku i biały - po prawej). Po ich wskazaniu program automatycznie dostosowuje jasność zdjęcia.

Bierzemy pierwszą z lewej (klikamy na niej) - kursor przybierze kształt tej pipety. Teraz szukamy najciemniejszego (jak najbardziej czarnego) obszaru na zdjęciu i klikamy w tym najciemniejszym miejscu kursorem myszki.

Następnie wybieramy pipetę białą (pierwsza z prawej) i klikamy na najjaśniejszym obszarze zdjęcia (najbardziej białym). Widzimy w trakcie tych naszych poczynań, że wygląd zdjęcia zmienia się po każdej opisanej czynności. Jeżeli efekt nas nie zadowala można klikać nieskończoną ilość razy, jeżeli dojdziemy do wniosku, że znaleźliśmy lepsze miejsce na zdjęciu do pobrania próbki.

Możemy jeszcze użyć środkowej pipety, która służy do zaznaczenia koloru szarego. Jeżeli miejsce na zdjęciu w którym pobierzemy próbkę używając tej pipety odbiega od szarości - zdjęcie może przybrać nienaturalny kolor - wtedy cofamy ostatnie zaznaczenie wciskając klawisz Ctrl + Z" (Ten tekst zawzięty z internetu bo nie wiedziałem jak to opisać )

3. I nasz piękny outcome :

67068555024510666364.jpg

Jak widać zdjęcie zostało znacznie rozjaśnione :)

Opublikowano

Dobry Tutorial dla początkujących. Wszystko ładnie objaśnione, są screeny, bardzo ładnie.

Leci + ; )

Opublikowano

Za bardzo nie jest rozjaśnione....

Ale nie wolno narzekać jest poradnik jest : p

@Down

Po co to napisałeś ?

Pytałem się ?

Dla mnie to spam.

1321373093-U145988.png

By

Me

Nakurwjać do mojej galerii !

<GLIK>

Legenda
Opublikowano

No to możesz dać białą pipetę na sam czubek czapki wtedy będzie wyglądało jak by był dzień.

Opublikowano

Zdjęcie zostało prześwietlone, a nie rozjaśnione.

Nie lepiej po prostu wybrać Dopasowania>Krzywe? I za jednym razem podnieść jasnosć i ewentualnie kontrast? Albo Dopasowania> Jasnosć/Kontrast. I nie musisz się bawić żadnymi pipetami?

Jak dla mnie zrobiłeś to na okrętkę.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Jak dla mnie to jest tut . Jak zrobic oczojebne zdjecie ...

Tak jak dudsonowa wspomniała lepiej to zrobic poprzez krzywe ..

Lekko podniesiona jasność poprzez krzywe i prosze efekt..

47664981768276502830.jpg

Zobacz roznice miedzy tym i twoim ...

U ciebie tyle pisania i nic na marne , bo wszystko psuje zdjecia.

A ja jednym krokiem rozjasnilem .

54585309939136444418.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...