Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradniki Rozwoju

Sha

Rekomendowane odpowiedzi

Pasjonat
Opublikowano

Podzielmy się różnymi schematami rozwoju postaci:

Ja zacznę wklejając poradnik rozwoju Maga/healera(poradnik nie jest mój, lecz mam zgodę autora)

generalne skille maga
fireball - mam dociagniete do ~400 damage (28lvl chyba), zeby moc dobijac, zaczepiac lub biegac w kolko z bossami trzymajac aggro. poki co nie polegam na nim bardziej. kiedys powoli bede podbijal [obecnie okolo 550 dmg, nadal jako skill konczacy]
lightning - dociagniete do 20 poziomu, zeby miec 6s roota. sadze, ze przed 50tymi poziomami wyzej nie warto, choc rzeczywiscie docelowo do 8S warto dobic, moze nawet dluzej. co by nie mowic, root czesto ratuje tylek [obecnie 8S, dwa flejmy i jeszcze czas uciec]
wisdom - na chwile obecna mam caly 15lvl. za duzo tp kosztuje jak na +1 inta. w dalszej przyszlosci warto maxowac, ale jak nie bede mial co robic z tp [nie ruszalem albo podbilem o 5-10 poziomow - serwer lezy, wiec nie sprawdze - ale ogolnie nie ma tu pospiechu]
intensification - nie widze sensu rozwijac, ale czesto wrzucam przed pierwszym flejmem, z racji tego, ze to tani instant, a zawsze 2% wiecej hp zjade [nadal nie ruszone]
silence - poki co nie rozwijam, ale w przyszlosci zamierzam - fajnie mozna kontrolowac magow, nawet worldbossow. warto pamietac, ze silence nie tylko nie daje mobowi wrzucac zaklec, ale tez przerywa aktualnie wrzucane - w krytycznych sytuacjach taki interrupt jest niezastapiony [podbite do 7s ze wzgledu na pvp, a i na bossy sie przydaje - nawet na 0 trzeba to miec na pasku]
fire ward - podciagnalem do 40 resistance, bo lubie buffy w endgamie pewnie troche bedzie to robic roznice, poki co jednak zupelnie zbedna sprawa [podbilem sobie do 60 resa, a co]

mage specific
elemental catalysis - nie do podbijania, ale warto czasem wrzucic, zwlaszcza przed zaczepieniem bossa czy innej elitki - szybciej padnie.
flame - zawsze max, podstawowy nuke do farmienia.
electrostatic charge - wazny skill dla solujacego maga, newralgiczny przy ubijaniu roznych bossow, farmieniu elitek w instancjach, czy robieniu trainow. poki co trzymam na +26, co daje mi ponad 450 obrazen absorpcji, i ze wzgledu na wysokie koszta tp i many jak na razie nie rozwijam, ale potem, majac troche luznych tp, zamierzam [tyle mi poki co nadal starczy, ale potem podbije]
plasma arrow - nie gram na blyskawicach i az do endgame nie bede w nic z nimi zwiazanego inwestowal - tego skilla pomijam zupelnie.
discharge - nie inwestowac, ale uzywac. niezaleznie od poziomu, discharge daje 5 sekund aoe stuna. life-saver, crowd control.
electric bolt - wyglada fajnie - jedyny niezly dot maga - ale poki co brak tp na szastanie na lewo i prawo, skupiam sie na ogniu. w przyszlosci zdecydowanie biore tego skilla na swoj pasek [to rzeczywiscie niezly dot i skill rozpoczynajacy bossy - tankowi latwiej zbudowac aggro - poki co mam bodajze na +30-35, nie uzywam tego jako glownego skilla, ale uzyteczny supporcik]
meteor shower - zupelny spierd, nie warto zadnych punktow nizszy damage od flejma, brak bonusu od fire knowledge, nie jest instant tak naprawde - nic ciekawego.
electric explosion - jak przy plasma arrow.
phoenix - ogniowe aoe w ksztalcie stozka. nie porownywalem mozliwych obrazen, ale ze wzgledu na wygode uzycia wybralem purgatory fire i tego nie tykalem nawet kijem.
electric compression - nie uzywam.
static field - jak plasma arrow.
fire knowledge - obowiazkowy max dla ogniowego maga.
wind knowledge - poki co okragle zero, jakoze nie uzywam praktycznie zadnych skilli wiatru do sprawnego zabijania. w endgame warto wyciagnac na przyzwoity poziom, niekoniecznie max [podbilem na 20 bodajze, glownie dla resa pod pvp - poki co jade ogniem tylko]
purgatory fire - mam dociagniete do ~250 damage, jako taki szybki skill aoe. dziala genialnie w polaczeniu z discharge - robie train, sciagam na siebie n mobow, po czym puszczam discharge i spamuje purgatory fire, najlepiej na energy well. o ile nie sa to elitki w NoM, wybijam wszystko zanim zejdzie discharge. w przyszlosci warto podbijac, ale nie jest to niezbednik przed 50tkami [dobilem do 450+ damage, uzyteczny skill przy farmieniu daily]
energy influx - jak na razie nie rozwijalem ani troche, co nie znaczy, ze nie uzywam.
energy well - na razie mam na 10, wrzucam sobie przed rzucaniem buffow (wardy i barrier z priesta sporo pala) i chargem.
elemental weakness - na razie nie uzywam, nie inwestuje - potem przy bossach w cl i dalej pewno sie przyda, na razie zupelnie nie.
thunderstorm - 26lvl jak na razie, taki zabawny aoe do wrzucenia w zupelnie inne miejsce. do trainow i innych zabawnych rzeczy poki co wole purgatory fire, ale widze potencjal w thunderstormie i powoli bede je podbijal potem w miare mozliwosci.

priest - general
rising tide - na chwile obecna mam na 26, uzyteczna dobitka/zaczepka ze wzgledu na rising tide mastery. nie rozwijam juz dalej na priescie, szkoda mi tp - podbijam tam heale, expie go na questach z maga [troszke podnioslem, do 400 damage - jesli mobowi zostana ostatnie hpki, to to zamiast fireballa]
urgent heal - poki co 28 i nie podbijam dalej, skupiam sie na innych healach, priest-specific. na tym poziomie skutecznie moge sie podleczyc, a i moge leczyc w abbey, czy innej prostej instancji, czy na prostym bossie (kiosade) bedac na magu [bodajze 35-38 obecnie, kolo 900hp leczy z bonusami, nie narzekam]
regenerate - obowiazkowy dla solujacego maga i supportera. dosc pokazny heal over time, do tego instant. trzymam na ~35, poki co starczy.
magic barrier - lubie buffy mam 24,6% bonusu, jak na razie drogo wychodzi w tp, ale podbijac bede.
water ward - jak wyzej - troche podbilem, do bodajze 50 resa, dalej w przyszlosci. [obecnie 60]

mage/priest - elitki
essence of magic - obowiazek. ale do pewnego momentu. trzymam na max az do chwili, kiedy bedzie dodawac 300 matku, potem zamierzam zarzucic inwestowanie i co najwyzej podbijac sobie pojedynczo nie majac juz co robic z tp.
purify - warto trzymac na pasku obserwujac status druzyny - zwlaszcza w polaczeniu z grand dispel mamy juz mocarna kombinacje sciagania debuffow.
outburst - koniecznosc do posiadania, wlasnie ze wzgledu na ten skill najczesciej wybiera sie taka kombinacje klas.
rising tide mastery - uzyteczne, sprawia, ze rising tide z priesta jest instantem. kolejny skill do solowania bossow przy kajtowaniu, czy dobijania.
pozostalych jak na razie nie posiadam, ale wszystkie staram sie zdobyc - zwlaszcza disable wyglada ciekawie.

druid - general
[[[disclaimer: jak zaznaczalem, nie gram druidem. ale to polaczenie wyglada dosc podobnie do /p.]]]
recover - obowiazek podobnie jak regenerate powyzej.
antidote - moze sie przydac w paru sytuacjach (bossy), warto miec na pasku.
savage blessing - uzyteczny buff dla fighterow w party, ale priestowy amplified attack chyba troszke go przewyzsza. troszke podbic mozna, ale nie zawracalbym sobie glowy przed 50tkami.
earth pulse - wyglada podobnie do feniksa, co mi sie nie podoba, ale nie uzywalem, nie wiem
knowledge of magic - podobnie do wisdom, warto podbic do 15-20 najpierw, potem podbijac dalej w endgame.
mother earth's protection - okrojona wersja holy blessing z /p, ale za to moze byc wrzucone na czlonka druzyny. nierzadko 'panic button' druida. warto wrzucac na tanka, czy healera w krytycznych momentach badz zerwanym aggro.

mage/druid - elitki
perception - obowiazkowo jak przy essence of magic, max az do ~50 poziomu.
magic target - accuracy uzywane jest przy atakowaniu mobow wyzszego poziomu, lub w jakis sposob zbuffowanych przeciwko trafialnosci magow. nie jest to kluczowy skill, o ile nie zamierzamy rzucac sie na moby majace 6-7+ poziomow wiecej od nas.
control flame - nie wiem, jak czesto m/d ma erupcje. jesli zadowalajaco, to warto troche podpakowac - 20-30 dobic. brakuje mu jednak outburstu, wiec moze byc kiepsko.
green guardian - dodatek do panic buttona, troszke podbic zawsze mozna.
magma blade - warto dobic jak najwyzej, silny instant.
boiling rock - niestety nawet rom wiki o tym za duzo nie mowi, ale z tego, co widac, to warto pare punktow zainwestowac - o ile mozna.

@down

Racja zagapiłem się

proszę bardzo:

https://board.runesofmagic.com/showthread.php?t=2230

zbyt duża sygnatura

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...