Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pytanie I Pomoc

Lyons

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie wiedzialem gdzie to napisac wiec pisze tu!A wiec tak:

Mam komputer i ostatnio zalwazylem ze mi chodzi jakis wentylator co nie powinien:

kiedys:

odpalam kompa all chodzi po okolo 1-2s gasnie 1 wentylator i cichutko chodzi

Teraz:

----------||--------- + ze teraz gasnie i po 1s znowu chodzi caly czas, co mam zrobic??

Głosno jak nie wiem co.

dzieki za pomoc

Metin2 To zło! Koniec z tworzeniem serwerów! Czas na publikowanie rzeczy!

Opublikowano

mam tylko 30-40% na procka 2 rdzeniowego 2,40Ghz

Opublikowano

Albo lozyskowanie padlo, albo system kontroli obrotow wiatraka, ten "system kontroli obrotow" wlaczasz w biosie, ale mozesz uzyc programu "SpeedFan" do zmniejszenia obrotow wentylatora i zobaczysz czy to jest wina obrotow czy tez masz uszkodzony wentylatorek, nie wiem jak u ciebie ale u mnie chodzi cicho przy 3500 RPM i chlodzi dobrze, maksymalnie kreci sie do 5500 RPM ale za to glosno.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

Weź go najpierw rozkręć i zobacz, czy nie jest z nim coś nie tak, wyczyść dokładnie, jak umiesz to naolej, jak nie to LINK. Zamontuj z powrotem. Przeskanuj system jakimś dobrym antywirusem, np. avast! Home Edition, ponieważ może być to wina wirusa. Dla pewności zresetuj BIOS'a. Tutaj masz mini poradnik jak to zrobić - LINK.

Opublikowano

mozliwe ze to lozysko bo tak czasem warczy, tylko problem ktory to wentyalto, nie da sie odgadnac:D

Opublikowano

omfg. ale wy cepy jesteście, to went od karty graficznej albo proca , pewnie odpaliłeś jakiś program i i ustawiłeś wenta na maxa, podaj pełna specyfikacje komputera oraz wszystkie wentylatory jakie masz ;)

1285279961299.gif
Opublikowano

Mam pomysł, wyjeb wentylator do kosza. Według mnie to jest wentyolator od garty graficznej, albo masz problem z kartą albo jakieś zwarcie co jakiś czas CI się robi

Opublikowano

Mam pomysł, wyjeb wentylator do kosza. Według mnie to jest wentylator od karty graficznej, albo masz problem z kartą albo jakieś zwarcie co jakiś czas CI się robi

pierwsze słyszę,(mogę się mylić) ale nigdy nie widziałem zwarcia na wentylatorze...

1285279961299.gif
Opublikowano

Wentylator też przecież jest do czegoś podłączony. Prąd w jego mulutkich kabelkach może coś się motać i uruchamia wentylator. Napięcie jest zbyt małe, żeby zniszczyć kabel, więc wentylator się kręci zamiast spalić.

Opublikowano

Wentylator też przecież jest do czegoś podłączony. Prąd w jego malutkich kabelkach może coś się motać i uruchamia wentylator. Napięcie jest zbyt małe, żeby zniszczyć kabel, więc wentylator się kręci zamiast spalić.

wentylator jest podłączony do złącza na karcie graficznej i raczej tam nie ma spięć

1285279961299.gif
Opublikowano

dobra to nie wiem, pieprze głupoty. Ale i tak się założę, ze to źle chodzi wentylator od karty

Opublikowano

dobra to nie wiem, pieprze głupoty. Ale i tak się założę, ze to źle chodzi wentylator od karty

to po co piszesz głupoty? jak sie nie znasz to sie nie udzielaj :>

1285279961299.gif
Opublikowano

yyy chciałem pomóc, ale jest w tym trochę prawdy bo pamiętam jak kiedyś w starym komputerze właśnie chyba się spalił wiatraczek i musiałem go wymienić bo komputer się za mocno nagrzewał.

Opublikowano

mozliwe ale mam geforsa 8600 gt wiec nie powinno nic szwankowac, karta o wartosci okolo (w tedy) 800zl nie powinna szwankowac...

Opublikowano

Mowie ci do chooja pobierz program speedfan i tam mozesz kliknieciem myszki zmniejszyc obroty, jak na 50 - 60% bedzie chodizl cicho to znaczy ze masz wylaczona opcje Q-fan control w biosie i musisz ja wlaczyc. A jak na 60% bedzie dalej warczal to masz uszkodzony wiatrak.

everythingfou - sprawdź to.

Opublikowano

a ktory guzik to jet ??

chyba chodzi o speed 01,02 lub 03 klikam all i nic :D moze trzeba wsicnoac cos takiego jak zastosuj ?? tylko nie ma :D

Opublikowano

ja mam po tuningu 512 ;)

@Edit:

a ja mam spolszczenie :D

Opublikowano

mam stuningowanego przez fabryke, w cpuz mam napisane ze jest 512Mb i w innych programach.

a po za tym to nie wiatrak od karty bo jak zatrzymalem to i tak glosno chodzilo i wolno sie kreci :D

Opublikowano

Moze poprostu tempetatura za wysoka,i ciągle chlodzi go bo za goraco jest.Ja w biosie ustawilem sobie od jakiej temperatury ma mi chlodzic i od jakiej ma pikac o przegrzanie.

Dać minusa za pomoc,nie zaszkodzi ;)

Opublikowano

a jak zresetuje biosa to mi sie skasuje tylko godzi i data oraz cos innego ... czy tylko to??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...