Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Photoshop] Efektowne Paskowe Tło.

Gość Sanuyem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym tutorialu przedstawię Wam, jak łatwo można wykonać efektowne paskowe tło ; )

1. Tworzymy nowy dokument o wymiarach najlepiej 800x500. Następnie kombinacją Shift + CTRL + N, tworzymy nową warstwę, którą następnie za pomocą Paint Bucket Tool'a wypełniamy kolorem białym.

k2038o.png

2. Wybieramy Filter --> Render --> Difference Cloud (PL: Filtr --> Rendering --> Chmury Różnicowe).

2vl1soz.png

3.Nadajemy kolejny efekt Filter --> Pixelate --> Mezzotint (PL: Filtr --> Pikselowanie > Mezzotinta). Następnie w Okienku Type (Typ), wybieramy z listy Long Strokes (Długie Linie).

2d6r6ue.png

4. Teraz nadajemy naszej warstwie: Fitler --> Blur --> Motion Blur (PL: Filtr --> Rozmycie --> Poruszenie). Następnie wypełniamy resztę wartościami widocznymi poniżej na screenie:

2vcu6u0.png

5. Wypełniamy nasze paseczki gradientem. Layer --> Layer Style --> Gradient Overlay (Kolory od lewej: #f5011e [Location: 0%], #f5b301 [Location: 15%], #f5f201 [Location: 30%], #7af501 [Location: 47%], #01f5e7 [Location: 65%], #0146f5 [Location: 82%], #990a65 [Location: 100%]).

30kdbnd.png

6. Tworzymy nową warstwę kombinacją Shift + CTRL + N, a na niej wykonujemy krzywą. Images --> Adjustments --> Curves.

2w7hjs2.png

7. Na warstwie, na której wykonaliśmy krzywą, wykonujemy również poziomy. Images --> Adjustments --> Levels.

nzeoaq.png

Na koniec można urozmaicić jakoś nasze tło, dodając np. napis.

Efekt końcowy:

fa3ck6.png

UWAGA! ZA KAŻDYM RAZEM, KIEDY TWORZYMY PRACE, PASKI BĘDĄ WYGLĄDAĆ INACZEJ, ZE WZGLĘDU NA LOSOWE ROZMIESZCZANIE CHMUR! (PATRZ PUNKT NR. 2)

Przygotował Azprime dla mpcforum.pl

Przydał/Spodobał się Tobie mój tutorial? Daj add.png.

Wykorzystana czcionka: harabara.

.psd:

http://www.megaupload.com/?d=J5K7OLIS

skan:

http://www.virustotal.com/pl/analisis/6f66ef0bddae4103d1e30067217983e8a5055efebeae955483fac0ba0c20e2e4-1280838536

Opublikowano

Bardzo fajny tutek.

Świetne opracowanie graficzne, ładnie opisane, dla użytkowników obu wersji językowych PS'a. + paczka do .psd.

Bardzo ładnie. +.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Ohhoo powiem że tutek superowy ładne opisany itp :)

Wielkie + dla Ciebie

Oczywiście dzisiaj jeszcze z tego skorzystam

1321373093-U145988.png

By

Me

Nakurwjać do mojej galerii !

<GLIK>

Opublikowano

Tutek genialny, masz ode mnie + ;]

A teraz idę zrobić sobie tapetę.... xD

Przyjmuję zlecenia na grafikę - chętny? Napisz do mnie

Jeżeli pomogłem lub podoba Ci się mój post - kliknij Lubię to!

Opublikowano

Jak dla mnie outcome niezbyt się nadaję na tapetę, ale jak tam wolicie ; )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...