Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Prośba O Kilka Wskazów

Rekomendowane odpowiedzi

Uczeń
Opublikowano

Siemka, mam mały problem, otóż brakuje mi zasobu wiedzy o funkcjach w programowaniu AutoIT i chciałbym poprosić was o pomoc.

Z góry prosze, żeby nie wyjeżdżać na mnie o byle co, bo chyba każdy ma prawo zapytać na forum?

Wcześniej programowałem w Pascalu, ale ze względów zarówno osobistych jak i technicznych przerzuciłem się na AuoIT. Uczę się od 2 dni i idzie mi nawet dobrze, GUI opanowałem na poziomie zadowalającym (mnie oczywiście) ale nie znam ok. 90% funkcji. Nie proszę o wytłumaczenie wszystkich (bo byście mnie tu zlinczowali) lecz kilku i wyjasnieiu kilku "spraw"

1. Mam już gotowe okienko w GUI i kiedy przerzucam się do edytora to przypisuję różne funkcje Buttonom itp. Ale na przykład, gdybym chciał ustawić jeden Button o nazwie Start, to co musiałbym mu podporządkować aby odpowiadał za start programu? (w Pascalu było begin i end, a tu nie mogę tego znaleźć).

2. Wygenerowałem wygląd okienka w GUI lecz oprócz Case $GUI_EVENT_CLOSE odpowiadającego zamknięciu okna dodałem jeszcze MsgBox do przycisku Pomoc. I tu jest fant, bo po wciśnięciu X w głównym okienku program się nie wyłącza, a po wciśnięciu Pomoc i dalej OK lub X program wyłącza się całkowicie. Co zrobić, żeby zawsze program całkowicie wylączał sie w głównym oknie po naciśnięciu X?

3. Jak mogę nakazać programowi czytanie znaków z Input'a i używaniu ich w odpowiednio przygotowanych insrukcjach?

4. Też znalazłem...

5. Mam w programie 2 opcje do zaznaczenia i 2 inputy do wpisania ciągu cyfr. Czy da się tak zrobić, aby program wystartował po wybraniu tych opcji I wciśnięciu przycisku Start?

6. Wycofuję, nie zauważyłem, że tam są odnośniki dokładnie opisujące daną funkcję :)

Na razie to tyle. Jeśli ktoś byłby łaskaw i przedstawił mi to w miarę jasno to byłbym niezmiernie wdzięczny...

Jeśli pomogłem, daj mi proszę + dobrze :)?

reklamaambasadora.jpg

Uczeń
Opublikowano

#include <ButtonConstants.au3>
#include <EditConstants.au3>
#include <GUIConstantsEx.au3>
#include <StaticConstants.au3>
#include <WindowsConstants.au3>
#include <ImageSearch.au3>
#include <Misc.au3>

#Region ### START Koda GUI section ### Form=c:\documents and settings\user\pulpit\form1.kxf
$Form1_1 = GUICreate("KD Reader v 1.3", 370, 170, 273, 187)
$Pomoc = GUICtrlCreateButton("Pomoc", 216, 104, 137, 25, $WS_GROUP)
$START = GUICtrlCreateButton("START", 216, 64, 137, 33, $WS_GROUP)
$Credits = GUICtrlCreateButton("Credits", 280, 136, 73, 25, $WS_GROUP)
$Menu = GUICtrlCreateGroup("Menu", 8, 56, 201, 105)
$Label1 = GUICtrlCreateLabel("Poziom Umiejętności", 16, 80, 101, 17)
GUICtrlCreateInput("", 120, 72, 65, 21)
$Label2 = GUICtrlCreateLabel("Fasolka reperuje", 16, 120, 82, 17)
GUICtrlCreateRadio("500", 104, 104, 41, 17)
$Radio1 = GUICtrlCreateRadio("600", 104, 120, 41, 17)
$Radio2 = GUICtrlCreateRadio("2000", 104, 136, 113, 17)
$Label3 = GUICtrlCreateLabel("rangi", 152, 120, 27, 17)
GUICtrlCreateGroup("", -99, -99, 1, 1)
$Pic1 = GUICtrlCreatePic("C:\Documents and Settings\user\Pulpit\GFX\made_by.jpg", 0, 0, 369, 57, BitOR($SS_NOTIFY,$WS_GROUP,$WS_CLIPSIBLINGS))
$Label4 = GUICtrlCreateLabel("wersja 1.3", 217,136, 52, 17)
GUISetState(@SW_SHOW)
#EndRegion ### END Koda GUI section ###

While 1
$nMsg = GUIGetMsg()
Switch $nMsg
			Case $GUI_EVENT_CLOSE
        Exit

EndSwitch
WEnd

Aktualnie coś niecoś wiem, mam problem tutaj tylko z

GUICtrlCreateInput("", 120, 72, 65, 21)

i

$Radio1 = GUICtrlCreateRadio("600", 104, 120, 41, 17)
$Radio2 = GUICtrlCreateRadio("2000", 104, 136, 113, 17)
GUICtrlCreateRadio("500", 104, 104, 41, 17)

A chodzi mi o to, żeby pw Input można było wpisać cyfry 1-10 i móc zaznaczyć jedną z trzech opcji znaczników. Niby wszystko ok ale nie wiem, co zrobić, żeby Po wcisnieciu START program wyczytał liczbę w input i znaczek a miałoby to wyglądać tak:

If 1 Then
    If Radio1
    ElseIf Radio2
    ElseIf Radio3

ElseIf 2     <---To cyfry z Input
   If Radio1
   ElseIf Radio2         <---To są te 3 opcje do wyboru
   ElseIf Radio3

Próbowałem funkcji CUICtrlRead, GUICtrlGetStat aby odczytać cyfry z input ale ciągle wychodziło mi tak, jakbym zawsze wybierał jedynkę... Mógłbyś mi wyjaśnić jak to mam zrobić?

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano

GUICreate("")
$input1 = GUICtrlCreateInput("",1,1)
$input2 = GuiCtrlCreateInput("",50,50)
$button = GuiCtrlCreateButton("dodaj",100,100)
GUISetState()

While True
$msg = GuiGetMsg()
Switch $msg
	Case $GUI_EVENT_CLOSE
		Exit
	Case $button
		MsgBox(0,"suma inputów",GuiCtrlRead($input1) + GuiCtrlRead($input2))
EndSwitch
WEnd

GUICreate("")
$radio1 = GUICtrlCreateRadio("",1,1)
$radio2 = GUICtrlCreateRadio("",50,50)
$button = GuiCtrlCreateButton("dodaj",100,100)
GUISetState()

While True
$msg = GuiGetMsg()
Switch $msg
	Case $GUI_EVENT_CLOSE
		Exit
	Case $button
		If GuiCtrlRead($radio1) == 1 Then
			MsgBox(0,"Zaznaczyles","radio numer jeden")
		ElseIf GuiCtrlRead($radio2) == 1
			MsgBox(0,"Zaznaczyles","radio numer dwa")
		Else
			MsgBox(0,"Nie zaznaczyles","Zadnego radio")
		EndIf
EndSwitch
WEnd

WSZYSTKO masz w helpie.

Artykuły o GuiCtrlRead i GuIGetMsg

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

4ggr35510n leci 10x +, dziękuję za pomoc =) Następnym razem od razu będę szukał rady w Help programu.

Ale ok kontrolki są, a co z polem Input? bo tu mi chodzi o pole z mozliwością pisania w nim i odczytu tego co się w nim napisało

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano

NOprzeciż 2xUp ci napisał

$liczba=guictrlread($input)

Msgbox(1,"a",""&$liczba)

liczylem na barce lecz ona niemogla wygrac.

Przez kibicow ktorzy przy rzutach roznych wolnych swiecili w messiego laserami

Uczeń
Opublikowano

Ok

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano

Fli:

dokładnie, masz to w pierwszym spoilerze.

Funkcja GuiCtrlRead($numer_identyfikacyjny_elementu_gui) zwraca wartość danego elementu.

Zaś id elementu gui uzyskujesz podczas tworzenia elementu. Jest to wartość zwracana przez funkcję GuiCtrlCreate, jak w przykładzie:

$id_elementu = GuiCtrlCreateInput("",default,default)

Teraz możesz odwoływać się do tego elementu poprzez inne funkcje (GuiCtrlRead, albo GuiCtrlSetData albo GuiCtrlSetStyle), podając zmienną $id_elementu, która przechowuje właśnie jego ID.

Zrozumiał? :]

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

EDIT Dobra zrozumiałem, ale gdzie wstawić zmienną?

Edit3 -.-

$poziom = GUICtrlCreateRadio("600", 104, 120, 41, 17)
While 1
$nMsg = GUIGetMsg()
Switch $nMsg
	Case $START
		If GUICtrlRead($poziom) = 1 Then
			MsgBox(0, "okienko", "zaznaczone")
		Else GUICtrlRead($poziom)= 0 Then
			MsgBox(0, "okienko", "odznaczone")
		Next
	Case $GUI_EVENT_CLOSE
		Exit

EndSwitch
WEnd

błąd który "wyskakuje" :

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nauka programowania w AutoIT\-.au3(31,9) : ERROR: syntax error
		Else GUICtrlRead
		~~~~~^
C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nauka programowania w AutoIT\-.au3(33,4) : ERROR: missing EndSwitch.
		Next
		^
C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nauka programowania w AutoIT\-.au3(29,36) : REF: missing EndSwitch.
		If GUICtrlRead($poziom) = 1 Then
		~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^
C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nauka programowania w AutoIT\-.au3(33,4) : ERROR: missing Wend.
		Next
		^
C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nauka programowania w AutoIT\-.au3(27,14) : REF: missing Wend.
Switch $nMsg
~~~~~~~~~~~~^
C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nauka programowania w AutoIT\.au3(33,4) : ERROR: syntax error
		Next
		^
C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nauka programowania w AutoIT\-.au3 - 4 error(s), 0 warning(s)

Co znów zjebałem?

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano

Zjebałeś między innymi nie dając mi plusa za ostatniego posta :DD

zmienną przechowująca ID elementu GUI wstawiasz już do jakiej funkcji sobie życzysz. Jeśli chcesz odczytać zawartość elementu, korzystasz z GuiCtrlRead($id_elementu), jeśli chcesz zmienić styl, na przykład GuiCtrlSetStyle($id_elementu, $ES_Number)

Ale wcześniej radzę ci się zapoznać z artykułem na temat If'a, bo żeś zrobił noobski błąd :D

If <warunek> Then
   <działanie>
Else
  <działanie>
EndIf

ALBO

If <warunek>
  <działanie>
ElseIf <warunek>
  <działanie>
EndIf

Widzisz różnicę?

Po 'else' nie dajesz warunku.

'else' to z ang. "inaczej, w winnym przypadku", i obejmuje wszystkie sytuacje, w których wcześniejszy warunek (warunki) nie zostały spełnione.

Więc po else już nie ma żadnych warunków.

Natomiast dodatkowe warunki można umieścić po ElseIf

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

Zjebałeś między innymi nie dając mi plusa za ostatniego posta :DD

zmienną przechowująca ID elementu GUI wstawiasz już do jakiej funkcji sobie życzysz. Jeśli chcesz odczytać zawartość elementu, korzystasz z GuiCtrlRead($id_elementu), jeśli chcesz zmienić styl, na przykład GuiCtrlSetStyle($id_elementu, $ES_Number)

Ale wcześniej radzę ci się zapoznać z artykułem na temat If'a, bo żeś zrobił noobski błąd :D

If <warunek> Then
   <działanie>
Else
  <działanie>
EndIf

ALBO

If <warunek>
  <działanie>
ElseIf <warunek>
  <działanie>
EndIf

Widzisz różnicę?

Po 'else' nie dajesz warunku.

'else' to z ang. "inaczej, w winnym przypadku", i obejmuje wszystkie sytuacje, w których wcześniejszy warunek (warunki) nie zostały spełnione.

Więc po else już nie ma żadnych warunków.

Natomiast dodatkowe warunki można umieścić po ElseIf

Tak... zapomniało mi się, a przy tych próbach patrzyłem na tuta -.- To teraz mam jeszcze prośbę, bo kontrolki kapuję, ale input...

GUICreate("")

While True
       $msg = GuiGetMsg()
       Switch $msg
               Case $GUI_EVENT_CLOSE
                       Exit
               Case $button
                       MsgBox(0,"suma inputów",GuiCtrlRead($input1) + GuiCtrlRead($input2))  <-- Tu nie MsgBoxa tylko warunek, że jezeli wpisało się 1 to ma być to, jeżeli 2 to to i tak do 10 i dopiero w tym te 
       EndSwitch                                                                                                                                 buttony od Radio1 itp..
WEnd

Wytłumaczyłbyś? Obiecuję, że podniosę ci reputację do 50... :P

P.S.: Dziś już wykorzystałem max ocen... (m.in. dostałeś te 10 plusow :P)

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano
While True
       $msg = GuiGetMsg()
       Switch $msg
               Case $GUI_EVENT_CLOSE
                       Exit
               Case $button
                       TwojaFunkcja()
       EndSwitch                                                                                                                              
WEnd

Func TwojaFunkcja()
       $4ggr35510n = GuICtrlRead($input1)
       Switch $4ggr35510n
           Case 1
                 MsgBox(0,"","4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie1, jest równa 1")
           Case 2
                 MsgBox(0,"","4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie1, jest równa 2")
           Case 3
                 MsgBox(0,"","4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie1, jest równa 3")
           Case 4
                 MsgBox(0,"","4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie1, jest równa 4")
EndFunc

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

No dobra pokombinuję, na razie masz do 40 plusików, jak sie sprawdzi to będzie 5-60 ;p ,Dzięki wielkie

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano

Zapomniałem o EndSwitch

Tutaj cały program:

GuiCreate("")
$input1 = GuiCtrlCreateInput("",1,1)
$button = GuiCtrlCreateButton("button",50,50)
GuiSetState()

While True
       $msg = GuiGetMsg()
       Switch $msg
               Case $GUI_EVENT_CLOSE
                       Exit
               Case $button
                       TwojaFunkcja()
       EndSwitch
WEnd

Func TwojaFunkcja()
       $4ggr35510n = GuICtrlRead($input1)
       Switch $4ggr35510n
           Case 1
                 MsgBox(0,"","4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie1, jest równa 1")
           Case 2
                 MsgBox(0,"","4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie1, jest równa 2")
           Case 3
                 MsgBox(0,"","4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie1, jest równa 3")
           Case 4
                 MsgBox(0,"","4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie1, jest równa 4")
		Case Else
			  MsgBox(0,"","inna wartosc")
	EndSwitch
EndFunc

Rozumiesz już i wiesz co chcesz wiedzieć? :]

Jak coś to pytaj, oczywiście.

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

Tak działa cacy :> ale to jeszcze nie to do końca, to otwera nowe okno z przyciskiem button i input, i w tym oknie po wpisaniu cyfry wyskakuje mi nowe, a to moje jest nietknięte. Oczywiście zapewne można to jakoś wpiąć w mój program ( w moje input i button - to byłoby CACY), ale nad tym pokombinuję jutro bo dziś mam gościa ;p

Ja to bym najlepiej to bym ogadał przez skype i przez Team Viewer pokazał o co mi biega, bo tak to ciężko mi wytłumaczyć o co chodzi... Ale teraz stało się już jaśniejsze jak na 3 dzień nauki to chyba zaczynam kumać ;D podstawy oczywiście.

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano

W żadne skype'y itp. się nie bawię.

W jaki sposób chcesz "wpiąć"?

Po prostu tam gdzie masz "MsgBox(0,"",4ggr35510n, a więc i wartość w inpucie(...)")" wpisz sobie to, co chcesz, żeby się działo, gdy użytkownik naciśnie button, gdy w inpucie jest dana wartość.

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

Ehh w Help nie szukam, bo nie wiem co szukać ani w którym rozdziale...

#Region ### START Koda GUI section ### Form=
$Radio1 = GUICtrlCreateRadio("600", 88, 208, 41, 17)
$lvl = GUICtrlCreateInput("", 96, 120, 65, 21)
$Radio2 = GUICtrlCreateRadio("2000", 88, 224, 41, 17)
$Button3 = GUICtrlCreateButton("START", 256, 136, 97, 81, $WS_GROUP)

While True
$nMsg = GUIGetMsg()
Switch $nMsg
	Case $GUI_EVENT_CLOSE
       Case $Button3
		 Funkcja()
		Exit

EndSwitch
WEnd

Func Funkcja()
$rad = GUICtrlRead($Radio1)
Switch $rad
$kdwt = GUICtrlRead($lvl) <- chodzi o tę linijkę...
Switch $kdwt
	Case 1
		If $rad = 1 Then
			MsgBox(0, "c", "opcja 1,radio  600")
		Else
				MsgBox(0, "c", "opcja1, radio 2000")
		EndIf
	Next
EndSwitch
EndSwitch
EndFunc

Treść błędu

C:\Documents and Settings\user\Pulpit\Nauka programowania w AutoIT\xxxxxxxxxx.au3(39,2) : ERROR: syntax error
$kdwt
^

A tu ss okienka programu z opisem

problemw.jpg

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano

To lepiej ZACZNIJ czytać Help'a, bo nie potrafisz obsługiwać podstawowych konstrukcji --_--

#Region ### START Koda GUI section ### Form=
$Radio1 = GUICtrlCreateRadio("600", 88, 208, 41, 17)
$lvl = GUICtrlCreateInput("", 96, 120, 65, 21)
$Radio2 = GUICtrlCreateRadio("2000", 88, 224, 41, 17)
$Button3 = GUICtrlCreateButton("START", 256, 136, 97, 81, $WS_GROUP)

While True						; co milisekundę...
       $nMsg = GUIGetMsg()			; przypisz do $nMsg wartość zwracaną przez funkcję GuiGetMsg()
       Switch $nMsg				; PORÓWNAJ $nMsg
		Case $GUI_EVENT_CLOSE	; jeśli ($nMsg) równe $Gui_event_close
			Exit					; wyjdź
		Case $Button3			; jeśli ($nMsg) równe $Button3		
			Funkcja()				; odpal funkcję
	EndSwitch					; zakończ PORÓWNYWANIE
WEnd							; zacznij cykl od nowa

Func Funkcja()
$rad = GUICtrlRead($Radio1)		; przypisz do $rad wartość radio1 (odpowiednio 4 - dla pustego; 1 - dla zaznaczonego)
Switch $rad						; PORÓWNAJ $rad
	Case 1						; jeśli ($rad) równe 1
		MsgBox(0, "c", "opcja 1,radio  600, jest zaznaczona")	;wyświetl informację
	Case 4						; jeśli ($rad) równe 4
		MsgBox(0, "c", "opcja1, radio 600, nie jest zaznaczona")	;wyświetl informację
      EndSwitch						; zakończ PORÓWNYWANIE
EndFunc		; Tak działa Switch Case EndSwitch
		; To co ty zrobiłeś to jakiś pierdolony armageddon, wszystko na raz zjebałeś do kupy, nawet "Next" tam wrzuciłeś, a "Next" służy
		; do zamykania pętli "For"
		; zacznij lepiej czytać tego pieprzonego helpa, po to on właśnie jest, nikt cię tutaj za rączkę prowadził nie będzie
		; zastanów się CO chcesz zrobić, przeczytaj JAK to zrobić, jesli nie wiesz - pytaj, tylko najpierw się dowiedz O CO pytasz! 

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

Next tam wrzuciłem, bo JEST tam pętla for, nie widzisz? Dobra nie piszę nie wiem od kiedy ty znasz AutoIT ja od 3 dni więc ZDARZA się, że coś źle zrobię. Kurwa....

P.S.: Jak cie wkurwia, że chcę coś zrozumiec, że w ojczystym języku więcej zrozumiem, niż po angielsku to nie wyładowywuj się na mnie, może ktoś inny mi pomoże co?

; To co ty zrobiłeś to jakiś pierdolony armageddon, wszystko na raz zjebałeś do kupy, nawet "Next" tam wrzuciłeś, a "Next" służy

; do zamykania pętli "For"

; zacznij lepiej czytać tego pieprzonego helpa, po to on właśnie jest, nikt cię tutaj za rączkę prowadził nie będzie

; zastanów się CO chcesz zrobić, przeczytaj JAK to zrobić, jesli nie wiesz - pytaj, tylko najpierw się dowiedz O CO pytasz!

3. Jak mogę nakazać programowi czytanie znaków z Input'a i używaniu ich w odpowiednio przygotowanych insrukcjach?

Wiem, czego chcę, a w Help się nie odnajduję, bo nie rozumiem wyrażeń takich jak: indicating, contain, withing itp, tłumaczenie w translatorze nie ma sensu bo po 1 jest niedokładne a po 2 gdybym tak sobie wszystkie chciał przetłumaczyć to bym chyba prędzej na osła wykuł ten język. Ale nie oczekuję już pomocy, można zamknąć temat, postaram się dać sobie radę.

Edit, teraz już rozumiem, co chciałeś przekazać wyrażeniem "wszystko na raz zjebałes do kupy", masz racje, nie wiedziałem, naprawiłem.

Edit2 Już, uporałem się z problemem, wszystko jest OK, przeanalizowałem wszystkie twoje kody i zrozumialem. Ale nie złość się tyle, bo uczyłem się z niedokończonego kursu w tym dziale i tylko tego nie rozumiałem. THX

reklamaambasadora.jpg

Opublikowano

Do usług ;)

Sorry za tamto uniesienie. Przecież po to tutaj piszę, bo staram się ci pomóc ;)

A złoszczenie leży w mojej naturze :D (patrz: nick)

Ta sygnatura jest pusta.

Uczeń
Opublikowano

Ja sam bym na siebie wyjechał :P. No, dziś już limit wyczerpałem na dawanie ci plusów :D

Ale, żby nie było offtopu: Pobrałem include ImageSearch. Działa mi, ale jakoś dziwnie... Bitmape 32x32 pixele odnajduje bez problemu, ale jak ma znaleźć 71x12 pixeli to wariuje, i najeżdża kursorem nie tam, gdzie trzeba. Próbowałem z różnymi wartościami w

$result = _ImageSearch("ścieżka", 1, $x, $y, 20)

.... , 20)  Tutaj, bo to ponoć odpowiada za dokładność wyszukiwania pixeli.
                                                                Ale przy 1 wgl nie znajdywało, a jak już, to gdzieś poza okienkiem...

EDIT: Zapomniałem, że to mają być 24 bity...

reklamaambasadora.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...