Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut][Ps] Cięcie Layoutu Oraz Jego Zapis.

dudsonowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nagweku.png

Dla niektórych być może tutorial banalny, ale ostatnio wiele osób się mnie pyta jak w PS'ie pociąć szablon i zapisać tak, żeby był przystosowany do wrzucenia na stronę www.

Zacznijmy od początku.

Podstawą jest używanie czcionek rozpoznawalnych we wielu komputerach. Czyli tzw. czcionek systemowych Tahoma, Arial, Verdana itp. Tworzenie layoutu nie jest trudne samo w sobie, ale pochłania wiele czasu, zwłaszcza kiedy tworzony jest na zamówienie klienta. Musimy liczyć się ze zdaniem zamawiającego, więc nie zawsze możemy "poszaleć".

Od czego zaczynamy?

Posłużę się jednym z moich projektów (tworzony, niedawno dla MPC, niestety nie został zaakceptowany, więc posłuży mi jako przykład :D):

51912883.png

1.
Narzędzie Slice Tool (Cięcie na Plasterki):

Narzędzie bardzo proste w obsłudze, cofnijcie się do Painta i przypomnijcie jak tworzyło się prostokąty. Pamiętacie? To działa tak samo, tyle, że tnie szablon.

52107661.png

2.
Jak pociąć szablon?

Ważne jest aby zorientować się, jakie ramki zachodzą w interakcję (np. zmieniają kolory po najechaniu myszką) i które będą odnośnikami, czyli pospolicie mówiąc linkami. Te ramki muszą pozostać dokładnie wycięte. Zaś te obiekty które, są stałe jak np. tytuł strony, nagłówek czy stopka nie wymagają większej uwagi.
Pamiętajcie aby szablon ciąć tak, aby wykonać jak najmniej cięć
. To jak zabawa w chirurga, im mniej cięć tym mniej blizn. To bardzo ważne.

Gdy się pomylisz:
wystarczy kliknąć PPM na plasterku, który chcemy usunąć i kliknąć funkcję
Usuń plasterek
.

Elementy zaznaczone na zielono to z pewnością elementy stałe:

54067454.png

3.
Tniemy ramki.

Przypominam: jak najmniej cięć!

54252331.png

4.
Tniemy obiekty ruchome.

Sekcja nie zaznaczona na zielono pozostaje nie pocięta. Dlaczego?

Ponieważ jest to obszar dla administratora/zleceniodawcy strony. On decyduje co ma się tam znaleźć.

45545094.png

Tak wygląda cała filozofia cięcia szablonu, oczywiście cięcie ramek oraz linków w tym przypadku może być niedokładne. Wszystko zawsze zależy od layoutu, każde cięcie jest inne, bo i szablony są inne. Teorie w każdym razie macie powyżej. Czas na zapis.

5.
Zapis.

Dużym i częstym błędem jest normalny zapis wykonywany po pocięciu. Zapisanie pociętego layoutu w sposób ogólnie znany (czyt.
Zapisz, Zapisz jako
) jest bezcelowy, ponieważ po takim zapisie layout do niczego się nie przyda. Dlatego używamy opcji
Zapisz dla Internetu i urządzeń
(ang.
Save for Web and Devices
).

89131314.png

Zobaczycie taką tablicę:

75215982.png

UWAGA:
W tym momencie klikamy
CTRL + A
(
Zaznacz wszystko
). Jeśli tego nie zrobimy szablon będzie niekompletny!

Klikamy OK i pojawia się kolejna tablica:

93760042.png

Wpisujemy nazwę pliku (
nie używamy SPACJI
). A następnie zaznaczamy opcję
HTML i obrazy
, tak aby program zapisał nam cały szablon. Jeśli po zapisie powstanie katalog Images jak widać na obrazku (to wcześniej pocięty i zakodowany w Wordzie szablon), to znaczy, że cała operacja powiodła się!

Miłej zabawy ze Slice Tool'em!

dudsonowa.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Bardzo się przyda ja nie wiedziałem akurat po co to bo nie używałem nigdy ;]

1318801632-U103988.png

Chcesz sygnaturkę // avka // tapete czy coś w tym stylu ? Pisz na PW ( ma być podany stock/render czy jakiś inny materiał, wymiary oraz kolorystyka i jaki ma być napis czy nie ma być wgl napisu.)

Opublikowano

@Kronk Schittset dokładnie Ci odpowiedział. Layout nie przeszedł autoryzacji u adminów, więc jakoś trzeba było wykorzystać te 3h roboty, a tak przynajmniej może kogoś nauczyłam ciąć layouty. :D.

@Yuriy no to już wiesz do czego służy Slice Tool :D.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Powiem jedno:

NIGDY nie zapisuj szablonu w ps'ie jako html i obrazy.

Bo ps zapisuje to w tabelach a taką stronkę to sobie w dupe możesz wsadzić (xD)

Czyli zapisujesz jako same obrazy a potem kodujesz albo dajesz komuś do zakodowania

Opublikowano

Tak, ale jeśli nie masz kodera to du.pa.

Ja sama koduję w prymitywnym programie imieniem Word, dlatego od razu wolę zapisać jako HTML.

Kwestia umiejętności i znajomości HTML'a.

1321896841-U198706.png

Gość Mounthains
Opublikowano

Tutorial jest świetny. Z pewności się przyda wszystkim osobom zakładające własne strony. Mogę podpiąć ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Wie ktoś czemu po wycięciu wszystkiego nie moge zapisać "dla internetu i urządzeń" ? Pole z tą funkcją jest szare i nie da się w nie kliknąć, ponieważ jest zablokowane.

@edit

Już naprawiłem ten błąd. Pomogło wywalenie spolszczenia, które blokowało tą funkcje...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Widać , że się namęczyłaś nad tym poradnikiem masz + i wielkie dzięki bo się przydało

sygnanew.jpg

1286652807u198706.pngPiszę poprawnie po polsku.Spróbuj też , to nie trudne

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Dudsonowa jesteś po prostu super. Korzystam z twoich tutków i próbuje coś zrobić ale nadal nie umiem. Kiedyś się nauczę. +

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tniesz razem z zawartością (napisy itp.)

Gratuluję kreatywności ;)

Ile taka strona będzie się ładowała (złożona z samych obrazków)? 5 min?

Nie ucz innych rzeczy których sama nie potrafisz...

Opublikowano

Tniesz razem z zawartością (napisy itp.)

Gratuluję kreatywności ;)

Ile taka strona będzie się ładowała (złożona z samych obrazków)? 5 min?

Nie ucz innych rzeczy których sama nie potrafisz...

Chodzi o podstawy i obycie z narzędziem Slice Tool, a nie profesjonalne kodowanie i cięcie. O samą fizykę i proces chodzi nic więcej.

1321896841-U198706.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam i proszę o pomoc,

mam gotowy projekt w Photoshopie i chcę go zapisać jednakże po zapisaniu i otworzeniu w przeglądarce obraz jest po lewej stronie, a nie jak powinno być na środku.

Co robię nie tak?

Dziękuję z góry za pomoc

Opublikowano

Witam i proszę o pomoc,

mam gotowy projekt w Photoshopie i chcę go zapisać jednakże po zapisaniu i otworzeniu w przeglądarce obraz jest po lewej stronie, a nie jak powinno być na środku.

Co robię nie tak?

Dziękuję z góry za pomoc

Jak to po lewej zamiast po prawej?

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Normalnie, zapisuję projekt tak jak to wskazano u góry i po otwarciu go w przeglądarce zamiast być po środku w przeglądarce jest z lewej strony. Nie wiem czy trzeba coś przed zapisem ustawić w Photoshopie czy podczas zapisywania.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nigdy nie mogłem tego zrozumieć, może mi się nie chciało szukać. No, ale przełamałem się i wreszcie to załapałem. Tutek bardzo dobrze wytłumaczony.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

facepalm.gif

Jak już ktoś powiedział layout wykonany w taki sposób można sobie najwyżej w dupę wsadzić. Tylko mieszasz ludziom w głowach >.<

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ty później odtwarzasz to w wordzie i cykasz prawy i hiber coś tam?

Można tak to zrobić ale do małych stron typu informacja albo coś takiego.

Ogólnie video byś mogła nagrać jak zrobić taką stronkę razem z kodowaniem w wordzie.Na pewno

kilku osobom by się przydał.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie róbcie tym sposobem ;> Bo to jest nie dopuszczalne . Są takie wielkie łaty że aż głowa boli ... 10 minut i po stronie . Rozjazdy strony itp .

( PS : Zrobię tut jak zrobić layout )

1323717436-U247153.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...