Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Archiwum][Pytanie]Gimp Czy Ps Oraz Kilka Pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiś 2 lat strasznie kręciło mnie żeby zabrać się za grafikę, lecz jak każdemu wiadomo trzeba mieć jakąś motywację ;p Ostatnio mam dużo więcej czasu więc postanowiłem nauczyć się podstaw. Mam kilka pytań do Was;p

1. Łatwiej będzie mi się nauczyć w Gimpie czy Ps?

2. Który z tych programów ma więcej możliwości ?

3. Jeśli możecie to podajcie jakieś stronki ze zbiorami poradników ( mogą być po angielsku)

4. Jaką wersję Ps?(mile widziany link do pobrania,choć wiem że nielegalne:p ale na priv)

5. Jakieś paczki czcionek, brushy, tekstur itp

6. Jeśli doszedłeś do tego punktu dzięki za pomoc :)

Opublikowano

1. Wiesz tego nie idzie określić. PS jest bardzo rozległym i dość skomplikowanym programem do obróbki, ale przy pomocy tutów idzie go szybko ogarnąć. Gimpa ja osobiście nie ogarniam. Zaczynałam od PS'a i nie mogę ( i nie chcę) się na ten program przestawić. Sprawa jest jeszcze taka, że Gimp jest darmowy, a PS niestety już nie.

2. Zdecydowanie Photoshop.

3. Poszukaj po blogach :D. Ja zaczynałam od tych najbardziej banalnych, na forum Tutoriale też jest kilka ciekawych.

4. Wersję? Od CS3 w górę. Ja pracuję na CS3/CS4. Na forum nie tolerujemy warezów ostrzegam.

5. Znajdziesz tego pełno na stronach. dafont.com ; deviantart.com itp. Nawet Google Ci pomoże.

6. Nie ma za co. Powodzenia!

1321896841-U198706.png

Opublikowano

1. Wiesz tego nie idzie określić. PS jest bardzo rozległym i dość skomplikowanym programem do obróbki, ale przy pomocy tutów idzie go szybko ogarnąć. Gimpa ja osobiście nie ogarniam. Zaczynałam od PS'a i nie mogę ( i nie chcę) się na ten program przestawić. Sprawa jest jeszcze taka, że Gimp jest darmowy, a PS niestety już nie.

2. Zdecydowanie Photoshop.

3. Poszukaj po blogach :D. Ja zaczynałam od tych najbardziej banalnych, na forum Tutoriale też jest kilka ciekawych.

4. Wersję? Od CS3 w górę. Ja pracuję na CS3/CS4. Na forum nie tolerujemy warezów ostrzegam.

5. Znajdziesz tego pełno na stronach. dafont.com ; deviantart.com itp. Nawet Google Ci pomoże.

6. Nie ma za co. Powodzenia!

Wiem wiem że warezów się nie toleruje :) ale priv to priv chyba ? ;p nie wiem jak z tym jest jeśli nie można też na priv to tą adnotację usunę.

7.Opłaca się pracować na cs5?

8.Lepsza wersja spolszczona czy angielska ?(słyszałem, że podobno w spolszczonych niektóre opcje są poblokowane i nie da się niektórych tutorialów skończyć)

9. Jest może taka stronka na której są opisane wszystkie opcje photoshopa ? Jaki efekt dają itp ?

Opublikowano

7. Według mnie CS5 to trochę za dużo jak na początkującego. Więcej tutów jest pisanych na CS3/CS4 przynajmniej z takimi się najczęściej spotykam.

8. Angielska. Zaczynałam na angielskiej w szkole pracuje na angielskiej w domu na polskiej. Jak zaczniesz na ang to się później będziesz mógł przerzucić na pol, bo będziesz jechał z funkcjami w PSie na pamięć (przynajmniej ja tak robię).

9. Raczej nie ma JEDNEJ konkretnej strony. Zapewne będziesz musiał szukać kilku, ale możliwe, że jest, ja nie znam. A jak nie to ściągnij sobie instrukcję obsługi w PDF xD.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

10. To poradniki pisane pod ps 2,3,4 nie są kompatybilne z nowszą wersją ?

11.Od czego zacząć moje prace? Na czym najlepiej się uczyć ? Avatary? Sygniatury? Loga?

12. Pierwsza praca jaką zrobiłem przed chwilką (daję w spojlery bo nie każdy chyba chce widzieć to):

807c5a0a0882e3d6med.jpg

Opublikowano

Jezus. Ta praca to masakra.

10. Często jeśli pisane są na CS4 to nie działa na 2. Ze straszych wersji powinno działać na nowszych, ale funkcje mogą być inaczej nazwane, lub znajdować się w innym miejscu.

11. ucz się na tym co najbardziej Ci odpowiada. Dziwne pytanie jak dla mnie.

Jeśli chcesz wstawiać swoje prace i liczyć na ich ocenę załóż galerię.

1321896841-U198706.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...