Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Na Czym Najlepiej Założyć Forum?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

siemka, chciałbym dostać odpowiedź na pytanie

Na czym najlepiej założyć forum?

Nie chodzi mi tutaj o hosting tylko o hmm.. nie wiem jak to sie nazywa ale to jest cos takiego jak phpbb przemo phpbb 3 to cale ipb itp.

Opublikowano

To się nazywa skrypt/system. Polecam IPB (IP.Board). Niestety, płatne, i to nie mało, ale jeśli nie zależy Ci na oryginalności, można ściągnąć z internetu. Dostępne w internecie spolszczenie, wiele elementów JS i bardzo przejrzyste.

WBB (WoltLab Burning Board) też jest przyzwoitym skryptem. Problemem jest brak gotowego spolszczenia (można samemu spolszczyć w administracji) i brak gotowych stylów w internecie (ten system jest robiony specjalnie pod gry GameForge, sprzedają go tak przy okazji - żeby zarobić). Mimo, że jest już dostępny - legalnie - za darmo, administracja tego forum uważa inaczej, więc niestety nie mogę Ci go udostępnić.

Ogólnie, jeśli chcesz szybko zrobić dobre forum, najlepszym rozwiązaniem będzie IP.Board. Jeśli jednak masz czas i chęci do rozwoju forum, WBB będzie idealne. Sam mam forum na WBB i nie narzekam. No, może troche cienko z tym spalszczaniem.

PS Za nic nie stawiaj na phpBB by Przemo! Większego syfu nie widziałem, muli jak cholera, a forum postawione na nim źle mi się kojarzy.

@Xavi Stopka z najnowszej wersji :) + Rozmowa z Art

Oprogramowanie Forum: Burning Board, wytworzone przez WoltLab® GmbH - © 2009 Gameforge Productions GmbH - Informacja prawna

Opublikowano

Up, a skąd masz dokładnie info dot. tego, że WoltLab jest w posiadaniu GameForge?(jakieś źródło)

Bo adresy i firmy zupełnie różne(; No i na stronie GameForge nie ma ani słowa o wbb.

Mimo, że jest już dostępny - legalnie - za darmo, administracja tego forum uważa inaczej, więc niestety nie mogę Ci go udostępnić.

Jedynie wersja Lite o ile dobrze pamiętam, dosyć ładnie okrojona<:

Co do tematu - jak chcesz obejść się bez zbędnych problemów i masz wolne pieniążki to ipb, 'piratowanie' odradzam, bo producent to ściga(-;

Opublikowano

@UP

Z tego co sie doczytalem do Licencja IPB kosztuje sporo (ok. 170$ albo Euro) Wiec narazie to nie na moją kieszeń!

Opublikowano

Zadaj sobie pierw pytanie.. Jakie forum? Ogólne ? Może dotyczące jakiejś gry?

To nazywa się skryptem

Jeżeli nie masz kasy to nie korzystaj z IPB ani vBulletin, gdyż wkrótce i tak cię dorwą, więc szkoda czasu;)

Opublikowano

nie! tylko nie phpBB by Przemo.

odradzam na wszelkie możliwe sposoby. miałam kiedyś forum na tym postawione. może dla początkującego tak, ale szybko przestaniesz na tym być początkujący, a wtedy się załamiesz. powaga.

odradzam.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Może racja, że sporo kosztuje, ale idzie to w miarę szybko ogarnąć jeśli jest się choć trochę kumatym.

To najlepszy system, działa sprawnie i szybko. Jeśli chce założyć porządne forum to według mnie warto.

1321896841-U198706.png

Opublikowano

Co wy mu polecacie jakieś komercyjne skryptu jak on nawet nie wie jak nazwać to to to to... COŚ. Jak ktoś poleca php by przemo to normalnie kładę się ze śmiechu xDDDD Powiem tyle ze php by przemo to śmieć, ale po roku z tym skryptem nie straszne ci będą tysiące linijek kodu jakiegoś programu/strony :P

.Ale jeśli nie chcesz grzebać w kodzie to polecam Mybb

Oficjalna strona:

www.mybboard.net

Jako dowód jego świetności dodam, że strona mybb otwiera się przy użyciu 10 zapytań natomiast php by przemo za pomocą 21 przynajmniej tak było gdy ja to testowałem

@Up

To pobierz sobie z neta za free. Gorzej jak Cię przyłapią. o_o

Co z tego że go przyłapią? vB ani IPB nie mają w polsce żadnego "przedstawiciela" więc gówno mu zrobią, co najwyżej usuną stronę z serwera :P

Pierdole mpcforum.pl!!! Z przodu z tyłu i z boku

Opublikowano

mybb też jest dobrym, darmowym skryptem. IP Board nie zarzyna? Mam na localhoscie PHP5.3 muli w cholerę! A co powiedzieli w supporcie? Zdegraduj PHP5.3 do 5.2, więc nie wiem jak jest ;> Taki dobry skrypt, a nie zadbali o to, aby działało dobrze na PHP 5.3

Możesz spróbować z MyBB :> Ja mam zamiar przerobić phpbb by przemo na MyBB

Mam wyłączone wyświetlanie sygnatur :3

Budowniczy
Opublikowano

wiesz troche CMS masz do wyboru podam ci pare ciekawych :

Subfora:

• IPB - Invision Power Board

. SMF - Simple Machines Forum

. PHPbb

. Mybb

. vBulletin

bez linków

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak chcesz żeby forum ładnie wyglądało to najlepiej przemo bo jest do niego chyba najwięcej stylów... Ale podobno nie jest wcale zabezpieczane itp...

Najlepiej moim zdaniem ip board

sa tez darmowe wersje nulled wiec mozesz poszukac xD

• 1 rok później...
Opublikowano

Darmowych skryptów jest cała masa i po odpowiednich modyfikacjach nie ustępują IPB

Smf - bardzo dobry skrypt pod forum - kupa dodatków i styli

MYBB - jak wyżej ( aczkolwiek wolę SMF)

PHPBB3 - bardzo dobry aczkolwiek wymaga umiejętności edycji skryptu podczas instalacji wtyczek ( ale nie jest to trudne )

Callisto - fajny, polski aczkolwiek juz nie rozwijany bo autor obiecal jego następcę ( chwilowo skończyło się na obietnicach )

WBB Lite - darmowy skrypt firmy woltlab - niestety dość mocno okrojony i sa problemy z jego spolszczaniem ( nie mam spolszczenia ale ma się ukazać )

WBB 3 - pełana wersja skryptu Woltlab - niestety płatny 50 euro ( teraz jest promocja minus 25% )

PunBBB - całkiem niezły skrypt

PBBoard - bardzo rozbudowany skrypt ( swego czasu uważany był za kopie IPB ) spolszczenie w fazie beta, style też się juz jakieś znajdą i całkiem łatwo się je edytuje

Takich darmowych skryptów jest cała masa ( tak naliczyłbym około 50 ) ale wymieniłem te najpopularniejsze z darmowych ( no jeden płatny ale całkiem tani )

... jestem jaki jestem - piszę jak piszę - mam gdzieś 5* - nie lubisz mnie to twój problem - jesteś nieudacznikiem wyżyj się i daj mi negatywa ...

GM cieszysz się z 5% - najpierw przeczytaj czym jest spam a potem nagradzaj bucu jeden

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...