Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Brak Questów!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam własny prywatny serwer Hamachi. Działa. Weszłam na swoje konto.. na start nic nie mam! :/ Sprawdziłam w necie, pobrałam main_quest coś tam coś tam.. I edytowałam go tak, jak to było w pewnym poradniku. [wszystko robione w FileZilli]. Zrestartowałam serwer, po wpisaniu loginu, hasła i ./start , weszłam do gry. I ZNOWU NIC NIE MAM! A w dodatku nie mam ani jednego questa! O co chodzi, jak to naprawić?!

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

ustaw prawa wykonywania do qc na 744

To jest ukryta treść, proszę

katalog z questami wpisz taki jak tam u Ciebie. Czasami może się różnić w zależności jakie pliki serwerowe masz .

Czasami przy kopiowaniu plików za pomocą file_zilla będziesz musiał zmienić właściciela plików serwerowych

Zaloguj się jako root w konsoli i zmień właściciela i grupę na użytkownika który będzie miał prawa do uruchamiania serwera

np: jeśli użytkownikiem do tego uprawnionym jest game

od tej chwili wszystkie operacje na serwerze wykonuj tylko jako użytkownik game. Dotyczy to również kopiowania za pomocą file_zilla. Oszczędzi Ci to wielu problemów w przyszłości. - na serwer dedykowany nie będziesz prawdopodobnie mógł się zalogować jako root .

Pomogłem? Proszę o +

Opublikowano

kolega up zapomnial powiedziec ze mozesz tez wejsc do katalogu z questami przez filezille lub ftp.i kliknac na pliczek qc prawym przyciskiem myszy, wybrac prawa pliku i wpisac 777

57199140501148694665.png

Opublikowano

przy ponownym wgrywaniu questów usuwa się jedynie <DIR>Object i pliki quest, usuwając wszystko musisz nadawać ponownie chmod'y ;)

przy kompilacji <DIR> Object musi istnieć i nie może być puste ;)

Opublikowano

kolega up zapomnial powiedziec ze mozesz tez wejsc do katalogu z questami przez filezille lub ftp.i kliknac na pliczek qc prawym przyciskiem myszy, wybrac prawa pliku i wpisac 777

Po co nadawać prawa 777 ??? Przecież logujesz się jako użytkownik mający prawa do uruchomienia serwera!!!! ani dla grupy ani dla innych prawa do wykonywania tego pliku są nie potrzebne!!! 744 to właściwe prawa do pliku! jeśli serwer jest na dedyku pokusiłbym się nawet o 700 ale pewnie na temat bezpieczeństwa w sieci nawet się nie zastanawiałeś. To nie jest Windows tylko Unix

Pozdrawiam.

Pomogłem? Proszę o +

Opublikowano

przy ponownym wgrywaniu questów usuwa się jedynie <DIR>Object i pliki quest, usuwając wszystko musisz nadawać ponownie chmod'y ;)

przy kompilacji <DIR> Object musi istnieć i nie może być puste ;)

Nie musi istnieć i nie musi być pusty.

usuwa wszystko z tego katalogu i tworzy go na nowo (nadając odpowiednie prawa automatycznie jeśli kompilujesz questy jako użytkownik uprawniony do uruchomiania serwera.)

natomiast ./qc dorzuci do katalogu swoje wpisy. jeśli wcześniej katalog object był skopiowany np file_zilla przez użytkownika nie posiadającego uprawnień do uruchamiania serwera kompilacja może się nie udać powodując dodatkowe problemy.

Zamiast polecać wszystkim zmianę atrybutów na 777 przemyślcie najpierw co chcecie osiągnąć i w jaki sposób to można osiągnąć najlepiej (nie znaczy najłatwiej)

Pozdrawiam.

Pomogłem? Proszę o +

Opublikowano

@UP: wybacz ale i tak nie wiem o co chodzi. moze moglbys mi przyblizyc jaka jest roznica miedzy 777 a 700 albo 744? bede wdzieczny

57199140501148694665.png

Opublikowano

Niezłe ja się napociłem żeby udzielić odpowiedzi na temat a bambus3k za linka zgania punkty

to był chyba mój ostatni post na tym fourm

:)

pozdrawiam

Pomogłem? Proszę o +

Opublikowano

@UP: bambusek dostal + za link, w ktorym byla wyczerpujaca odpowiedz na moje pytanie, co oznaczaja poszczegolne cyfry. masz plusa tez i nie zebraj wiecej :D

57199140501148694665.png

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...