Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ponury Freebds, Chce Pulpit - Nic Trudnego ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Na początku chciałbym wyjaśnić po co takie ło może się przydać
;)
a więc każda edycja plików serwerowych to pobieranie ich na inną maszynę,

żadko kto edytuje w konsoli... po tym tutorialu twój serwerek zsyka pulpit na który będziesz mógł robić co tylko zechcesz
;)

news.jpg

Ponury FreeBDS, chce pulpit - nic trudnego ;)

tutorial by Wrrysiek aka Wrrpsol2i3r (mpcforum.pl)

GNOME jest kompletnym środowiskiem graficznym działającym na większości systemów z rodziny UNIX Z tego tutoriala dowiesz się jak zainstalować GNOME na FreeBSD

gnome_apps.png

A więc do roboty ;)

Pierwsza opcja instalacji: Ściągnij i zainstaluj GNOME z internetu

Aby zainstalować GNOME 2.16 z pakietu binarnego przez internet lub lokalny serwer FTP użyj komendy:

# pkg_add -v -r gnome2

UWAGA: # - root (pomijamy ten znak w wpisywaniu komend)

Druga opcja instalacji: Instalacja GNOME z nośnika CD/DVD

Zaloguj się jako # (root) i użyj komendy sysinstall

# sysinstall

Wybierz kolejno

Configure > Packages > CD/DVD > Gnome

Zaznacz wszystkie pakiety i wybierz przycisk Install

Trzecia opcja: Zainstaluj GNOME używając systemu portów FreeBSD

Aby skompilować i zainstalować GNOME wpisz kolejno poniższe komendy:

# cd /usr/ports/x11/gnome2
# make clean; make install clean

aktywacja i automatyczny start GNOME

Potrzebujesz uruchomić wszystkie usługi związane z GNOME w momencie boot'owania systemu. Wszystko co musisz zrobić to dodać następujące linie do /etc/rc.conf file:

Otwórz plik /etc/rc.conf używając edytora modalnego <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Vi_%28program%29">vi:

# vi /etc/rc.conf 

Dodaj następującą linie:

gnome_enable="YES"

Zapisz plik

Jak użyć GNOME?

Możesz zalogować się używając GDM lub poprostu wpisać polecenie:

$ startx

A oto GNOME na BSD'ku

ss220-1-tn.png (kliknij aby powiększyć)

(zauważyłeś podobieństwo do ubuntu ? Ubuntu również posiada GNOME

;) )

To wszytko ... mam nadzieję, że było to zrozumiałe nawet dla najmniej kumatych userów tego forum...

pozdrawiam wszystkich serdecznie i do zobaczenia w kolejnym tutorialu.

Autor tematu zastrzega sobie nie udzielanie pomocy poza tym wątkiem. W razie jakichkolwiek problemów przed napisanie posta należy zapytać uprzednio wujka google, co on o tym sądzi.

Opublikowano

a nie spowalnia to pracy serwera ??

Gnome to powłoka graficzna ... sama nieznacznie, lecz jak wgrasz sobie tam compiz'a i zaczniesz grać w gierki 3d przez wine to

zaiste spowolni to niesamowicie twój serwer..

poza tym z powyższego można wyinterpretować...

gdy nie dodasz linii gnome_enable="YES" do /etc/rc.conf

to możesz zalogować się przez GDM lub użyć komendy

$ startx

samo odpalenie serwera będzie się różnić jedynie tym że musimy sobie uruchomić Terminal ^^

dodam małe ale... jeśli wasz pulpit wyświetli się w 640x480 będziecie musieli (lub nie jeśli nie chcecie) zainstalowac sterowniki do karty graficznej...

przykład 2 minutek szukania w google :

Nvidia:

http://linuxnews.pl/...ebsd-i-solaris/

http://forums.freebs...read.php?t=3038

dla ati sami sobie szukajcie jak będziecie potrzebować :D

Edit:

Wymagania sprzętowe dla GNOME wg. http://jakilinux.org/programy/pulpit/gnome/ to min. 128 pref. 256 MB ram (także znośnie ;) )

Opublikowano

Ja instaluje KDE przez repozytorium portów troszkę długo ale jestem zwolennikiem KDE :)

Zajmijmy się najpierw środowiskiem GNOME -- o to trzy powody, dla których użytkownik powinien wybrać akurat ten rodzaj Pulpitu:

1) ROZMACH

Jest on używany w wielu dystrybucjach, takich jak Red Hat, Ubuntu, a zwłaszcza jest domyślnym środowiskiem w komercyjnym wydaniu openSUSE – SLED oraz SLES, gdzie przykłada się mu szczególną uwagę.

2) PROSTOTA

KDE wymaga bardzo wielu zabiegów aby dostosować je do indywidualnych potrzeb użytkownika, jest po prostu zbyt duże co często utrudnia rozpoczęcie z nim pracy, podczas kiedy GNOME ma w sobie wszystko czego przeciętny użytkownik potrzebuje bez konieczności pracochłonnego "dopieszczania" środowiska.

3) APLIKACJE

W KDE aż roi się od "K" programów, których spora część nie działa prawidłowo, poza tym większość z nich nie jest w stanie konkurować z takimi programami jak Thunderbird, Firefox, OpenOffice, GIMP itd. GNOME po prostu lepiej sobie radzi z wyborem swoich oficjalnych programów.

i z tym chyba się zgodzisz :) a większość serwerów jest tworzonych właśnie przez początkujących linuksiarzy.

Opublikowano

ta ja już miałem styczność z GNOME i KDE więc dla mnie bez większych trudności z obsługą

mam tylko 1 wątpliwość, może Ty odpowiesz ... czy po instalacji GNOME pod BSD będzie możliwość przeskakiwania na sesje pomiędzy alt F1-F12 ? Myślę że tak ale nie jestem pewien wiesz coś o tym ? :)

//Ja z KDE miałem mało styczności... praktycznie jak kupowałem 3 lata temu kompa ...ale po miesiącu przesiadka na XP... aktualnie znienawidzonego przez w32 sality i inne śmieci :P

linux to coś dla userów których przestało bawić klik klik, next, next, i agree, next, install, use :P to jest to coś to pozwala używac mózgu przy bezsensownym siedzeniu przy kompie :) czasem nawet się odechciewa i robi się przerwy, co przy windoozie jest nie możliwe ;p przekonałem się ostatnio przy migracji z ub 6.06 do 10.10, konfiguracją X'ów i instalacji sterów ... niby nic... ale dopiero na dziesiętnym temacie jasno napisali że do radka 9250 (256) nie ma zamkniętych sterów ... ale offtopik :P skończyło się na instalacji Lśniącego z płytki ... 0 konfiguracji praktycznie :)

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

oCO W TYM chodzi?

Bo nie ogarniam

DO plików serwerowych mogę dodać Zdalny pulpit jak na dedyku?

Tylko że nie mogę nigdzie znaleść tego Gnome

RMCF1902

Opublikowano

Nie chcę się bawić w moda, ale pamiętaj na przyszłość że tutoriale tutaj :

http://www.mpcforum.pl/forum/314-metin2-tutoriale-i-download/

:)

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Opublikowano

a po co wam to ??? nawet nie piodales programu pod gnome takiego jak TeamVewer

Wiem kto jest swój, a kto zwykły pedał
Intel Xeon E5 1650 v2 16GB Ram 1 TB SSD 2x D500 3GB

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam pare pytań:

1. Czy po instalacji GNOME bede mial Wine ?

2. Jak sie tam instulje Wine albo coś

3. Jak bede grał w wine w metka i w terminalu server metka to bd mial lagi

4. Czy idzie zrobic ze np. 70% procka je serv a 30% metin2?

BlackShot

sergeantmajory.png

Vectorek

Klan: Aeria

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...