Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wygenerował podobny, bo AI bez określonej specyfikacji generuje generyczne layouty, dlatego wychodzi taki AI Slop. Ot, cała tajemnica.
Można za to dowiedzieć się czego te boty się tak naprawdę uczą? Bo na pewno nie odpowiadać, skoro te odpowiedzi są hardkodowane i pewnie działają w pętli if/else.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Anhin napisał:

Wygenerował podobny, bo AI bez określonej specyfikacji generuje generyczne layouty, dlatego wychodzi taki AI Slop. Ot, cała tajemnica.
Można za to dowiedzieć się czego te boty się tak naprawdę uczą? Bo na pewno nie odpowiadać, skoro te odpowiedzi są hardkodowane i pewnie działają w pętli if/else.

Ich nauka dziala tak jak OpenAi, OpenAi uczy się z książek, skanują tysiące książek i z tych książek wychodzi to co widzimy, ja wrzucam im słowa i funkcje na które reagują,w pewnym momencie boty same zaczęły pytać na czacie o ulepszacze a inne reagowały i przekazywały przez handel- Handel to też funkcja na która reagują

Edytowane przez Poslaniec

za wysoka sygnatura

Opublikowano
53 minuty temu, Poslaniec napisał:

serio przypisujesz sobie kod który jest dostępny w internecie u Turasa? mówisz o stronie która nie jest podoba do Twojej? Chyba seriio pierwszy raz używasz Codexa i nie wiesz że tworzy wszystko podobne różnym ludziom a styl jest taki sam 

image

a Możesz mówisz o panelu który wygenerował podobny do Twojego? a dlaczego podobny bo używasz codex Plus

image

image

image

miałem już nie pisać, ale 34 minuty edytowałeś 1 post usuwając zdjęcie gdzie było widać, że to było na całym moim kodzie xd, śmieszny koleś :D

Wszystkie poradniki w "O mnie" i na moim profilu YouTube.

51dd70965ae71.png

!!!HIT!!! -- Pełno klientów na DT nawet na najstarszym kompie bez zamuły!

!!!HIT!!! -- Nowa modyfikacja do Metina FastKill

World of Metin2

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tieru napisał:

miałem już nie pisać, ale 34 minuty edytowałeś 1 post usuwając zdjęcie gdzie było widać, że to było na całym moim kodzie xd, śmieszny koleś 😄

aha  poprawiałem błąd ort o.O  no to powiedz skąd masz kod bo przypisujesz sobie a pochodzi on od Turków i Niemców  i ja też mam od nich podstawe czego nigdy nie ukrywałem.  A z drugiej strony walczysz o coś co wyprodukowałeś w codex, codex wielu osobom generuje podobno a nawet takie same rzeczy.

w przyszłym tygodniu wszystko tu udostępnie to sobie porównasz i przeprosisz grzecznie 

za wysoka sygnatura

Opublikowano
Godzinę temu, Poslaniec napisał:

Ich nauka dziala tak jak OpenAi, OpenAi uczy się z książek, skanują tysiące książek i z tych książek wychodzi to co widzimy, ja wrzucam im słowa i funkcje na które reagują,w pewnym momencie boty same zaczęły pytać na czacie o ulepszacze a inne reagowały i przekazywały przez handel- Handel to też funkcja na która reagują

Uczenie AI, inaczej trenowanie modelu czy fine-tuning polega na przygotowaniu datasetu i przeprowadzeniu obliczeń na wagach neuronowych. To, że modele LLM są trenowane na miliardach tokenów z książek czy kodu źródłowego, nie oznacza, że podrzucenie plików gry wytrenuje model w 2 godziny, tym bardziej, że wymagałoby porządnego klastra GPU.
Załóżmy, że ich nauka działa tak samo jak trenowanie modeli OpenAI czy jakichkolwiek innych:

• Na jakiej architekturze pracujesz?
  • Co wykorzystujesz do treningu modelu?
  • Na jakim sprzęcie wytrenowałeś model?

Dlaczego zadaje te pytania? Bo mam nieodparte wrażenie, że poprzez "uczenie AI" rozumiesz najzwyklejszy RAG, a nie trenowanie modelu AI. To, że ktoś sobie zindeksuje workspace czy pliki za pomocą modelu typu Embed i ma klastry wektorowe np. w Qdrant to nie jest żadne "uczenie AI". Ewentualnie chodzi o aktualizacje zmiennych w bazie danych (na to wskazują te logi, które załączyłeś), ale to nadal nie jest "uczenie AI". Jeśli to co uważam jest prawdą to polecałbym zbastować z tymi stwierdzeniami o "uczeniu AI", bo wyśmieje Cie każdy kto kiedykolwiek w życiu choć przez chwilę liznął chociażby PyTorch. O żadne wrappery na API OpenAI nie podejrzewam, bo to z ekonomicznego punktu widzenia nie miałoby sensu, a dodatkowo latencja dyskwalifikowałaby takie cuda.

Opublikowano (edytowane)

troche źle wyżej napisałem i warto doprecyzować jedną rzecz: nie trenuję tutaj żadnego modelu neuronowego. To nie jest LLM, nie ma fine-tuningu, datasetu ani uczenia wag.

Całość działa jako serwerowe AI Playerbotów napisane głównie w C++. Boty mają własną logikę decyzji opartą na Utility AI, prostych stanach zachowania, scoringu różnych akcji, nawigacji/pathfindingu i pamięci tego, co wcześniej robiły.

W praktyce bot co jakiś czas ocenia różne możliwości, np. czy lepiej teraz expić, iść na Metina, szukać bossa, poprawić ekwipunek, zrobić Biologa, konia, questa, dołączyć do party, handlować albo iść do dungeonu. Każda z tych opcji dostaje swój wynik na podstawie aktualnej sytuacji bota: levelu, EQ, mapy, ryzyka, wcześniejszych śmierci, opłacalności danego miejsca itd.

Nie używam do tego PyTorch, TensorFlow, optimizerów, gradientów ani żadnego procesu treningowego. Boty po prostu zapisują część swoich doświadczeń i później mogą na tej podstawie zmieniać decyzje. Mogą np. zapamiętać, że w danym miejscu exp był dobry, że często tam ginęły, gdzie widziały Metina czy bossa albo czy dane EQ było dla nich opłacalne.

Czyli najprościej mówiąc: to jest bardziej klasyczne game AI z adaptacją i pamięcią niż machine learning.

Nie było też żadnego „sprzętu do treningu”, bo nie było treningu. Wszystko działa bezpośrednio na CPU serwera gry. Nie korzystam też z RAG, embeddingów, Qdranta ani API OpenAI do sterowania botami.

Więc faktycznie lepiej mówić, że boty uczą się w sensie potocznym — zapamiętują doświadczenia i dostosowują zachowanie — a nie że trenuję model AI.

zasoby które są wykorzystywane średnio przez 24h to od 30gb do 100gb dysku <- zapis pamięci, 10-16 gb pamięci ram, ok 20% CPU 

Podobne działanie wykorzystywałem w grze Global Resuce i SimRail, Emergency 4 

za wysoka sygnatura

Opublikowano

Dobrze się czyta, to co tu rozpisałeś @Poslaniec, aż by się chciało oglądać regularne odcinki z rozwoju tego side projektu 😄 

Opublikowano
Teraz, Hasta napisał:

Dobrze się czyta, to co tu rozpisałeś @Poslaniec, aż by się chciało oglądać regularne odcinki z rozwoju tego side projektu 😄 

Boty od wczoraj ucząc się spotów wbiły 40 lvl w około 23 godziny, dziś je zresetowałem do zera i w 30lvl wbiły w  40 minut 

image

i bonują eq 

image

Handel Ai kwitnie 😄

image

za wysoka sygnatura

Opublikowano
Godzinę temu, Hasta napisał:

Stream z m1 i logi oglądało by się do posiłku zamiast youtuba 😄

@Poslaniec

W 40minut 30lvl to jakie są staty serwera?

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano
3 minuty temu, SebuśPL napisał:

Stream z m1 i logi oglądało by się do posiłku zamiast youtuba 😄

@Poslaniec

W 40minut 30lvl to jakie są staty serwera?

faktyczne +50% EXP od bazowego obecnego PL, na dzisiejszym etapie zresetowalem im lvl i postacie do 0, przez to że w pamięci mają najlepsze miejsca i expowiska to szybko wbiły 5 lvl i od razu poleciały na zaprzysiężone tam 20 lvl -> i od razu do M2 i połowa do lochu.

Dalej nie rozumiem jak one pomijają cały system wykonania konia na 1 lvl, trzeba zabić łuczników i odczekać czas, a on bez czasu od razu jadą na koniu. Myślę że to będzie że już dziś jest to przełomowe do metina i bardzo wiele błędów się odnajdzie które od zawsze były w metinie. 

teraz dobiły do 36 lvl tyle co nauczyły się od wczoraj, gdzie sie najlepiej expi itd, teraz znowu się uczą i giną aby dobrać najlepsze miejsce i do tego bonują eq 

Tutaj masz statystyki, 0 lowi, 70 botów robi konia, biologa, 215 expi, 31 dropi coś.

image

Tutaj  masz na ilu mapach czegoś się nauczyły, ile zabiły potworów, ile itemów wypadło, ile ulepszaczy pozbierały i ile razy przy tym zginęły

image

Tutaj jest co boty wybrały od startu, co chcą robić, no i wszystkie chciały wykonać biologa.

image

Tutaj  jest zaznaczone pomarańczowymi kołami gzie najlepiej i najszybciej im się wbijalo lvl.  Schinsoo m2

image

Pierwszy bot który poszedł probować łowić, zobaczymy czy potrafi

image

Reaguje jak go zaatakowalem i mnie zabił 😄 

image

ustawiły sobie nawet znaczek gildii 😮 

image

wybrały exp na bo

image

za wysoka sygnatura

Opublikowano

W kontekście odpowiadania na czacie, Ty je jakoś naprowadzasz skąd mają czerpać słownictwo? Same od siebie raczej się nie nauczą metińskiego slangu, a tu już widzę jakiś taki uzus, który pamiętam z gry xD