Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam a więc chciałbym złożyc komputer pod windows xp, ponieważ wydaje mi się że za złożone gotowe zestawy są za drogie. Ale mam pewien problem. Niewiem jakie podzespoły wybrać aby np takie gta san andreas, gothic 1,2,3 lub nawet wiedzmin 1 w miare dobrze chodziły. Podpowie ktoś?

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Windows XP to był, jest i będzie stary upośledzony OS, który był fajny na tamte czasy, bo nie było lepszych alternatyw w postaci sprzętu i systemu operacyjnego, dziś jest zacofany technologicznie. Moje uwagi:

• Windows XP 64-bit sobie odpuść - nie jest to ten sam system, tylko bazujący na Windows Server.
  • 4GB RAM to max co może obsłużyć wersja 32-bitowa, realnie do wykorzystania system ma 3.5 GB.
  • XP nie wspiera funkcji TRIM w dyskach SSD, więc wybór dysku SSD jest zawężony do praktycznie dwóch modeli na rynku i nie są to najtańsze modele 2.5 calowe.
  • Instalacja Win XP to nie jest ciągnący za rączkę Instalator, trzeba modyfikować obraz systemu w celu dołączenia sterowników AHCI. Chyba, że idziesz w totalne retro i dyski talerzowe z tamtego okresu czyli zaczynasz od 80GB do porywających 160GB np. Maxtora lub idziesz pod kres żywota XP i patrzysz na modele 500GB.
  • Z GPU można iść aż w rodzinę GTX 600 i GTX 700 - natomiast tutaj informuję - to są pożeracze prądu i grzałki jeśli chodzi o modele x70 i x80. NVIDIA od 2009 (GTX 200) wypuszczała na rynek gorące i prądożerne karty graficzne. Tu jedynym wyjątkiem jest szalenie popularny GTX 750 Ti, który łykał pod 60W - reszta to sobie tak śmigała od 110 do 300W. Bardziej retro to serie GeForce 8000/9000, które są awaryjne, ewentualnie seria GTX 200, która żre masę prądu i generuje masę ciepła. Alternatywa to złoty okres ATI z ich seriami HD4000, HD5000 lub HD6000 - niemniej nie były to chłodne i oszczędne karty, a do tego sterowniki Catalyst to jest początek tego co przykleiło się do AMD na kolejne lata i do dziś pokutuje...
  • Uważam, że do retro gamingu lepszym wyborem jest 7 z racji natywnego wsparcia TRIM, klienckiej 64-bitowej wersji oraz po prostu nowszymi bibliotekami i nowocześniejszym Schedulerem.
  • Wszystkie gry, które wymieniłeś odpalisz na Win 11 z odpowiednimi modyfikacjami lub po prostu po zakupie kopii z GOG'a.

Sprecyzuj jaki okres sprzętowy Cie interesuje - okres P4 i złotej ery mikroarchitektury AMD K8 (Athlony 64) czy może bardziej okres kultowych Core 2 Duo.

Opublikowano

Tak te gry co wymieniłem są po to żeby podpowiedzieć jaki mocny ma być na takie gry😃 a Chciałem odpalić bardziej starsze gry które nawet nie ma na steam typu AceVentura, Scooby Doo no i na win 11 jest trudne. Pobierałem kiedyś na starszy komputer z win 10 jakieś programy ale nie zdawały egzaminu. (Wiadomo 2 gry ze sxoobym) jakoś odpaliłem na tym starszym win 10, grzebiąc. No a jesli chodzi o kompa może faktycznie kupie gotowego z win xp lub 7. Będzie dla mnie łatwiej jednak 😃 Przykład z win xp: https://www.olx.pl/d/oferta/retro-zestaw-do-gier-quad-160gb-4gb-gt240-1gb-nec-19-cali-CID99-ID19RJfs.html

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Nadal większość gier uruchomisz na Win 11 poprzez modyfikacje lub narzędzia pokroju dgVoodoo2. Ace Ventura to inna rozmowa, bo to gra 16-bitowa, a więc natywnie obsługiwana w środowiskach Win 3.x, Win 95 oraz Win 98, a nie XP, który już był pozbawiony natywnej obsługi 16-bit i obsługiwał takie gry tylko poprzez warstwę kompatybilności przez komponent NTVDM - jednak i tak bywały problemy z powodu tego, że nowsze GPU obsługiwały 256 bitową paletę kolorów, a stare gry nie miały FPS Locka. Nowoczesne systemy nie posiadają już NTVDM, ale jesteś w stanie to samo mniej więcej osiągnąć poprzez DOS-Boxa. Istnieją też różne projekty jak chociażby eXoWin3x. Warto się z tym zapoznać zanim spróbujesz wydać pieniądze na jakiś biurowy złom opisywany jako komputer retro.

Ta oferta z OLX to właśnie taki biurowy złomek, a nie komputer retro:

• To wydajne chłodzenie to na 99% chłodzenie boxowe.
  • Kultowa MOBO ASRocka to fajne pierdololo bez sensu i bez pokrycia - ASRock w tamtych czasach był submarką ASUS'a, która miała jedno zadanie - nie psuć renomy ASUS'a i konkurować z budżetowymi MOBO Foxconna czy BioStara. ASRock jedyne co ma kultowe z tamtych czasów to właśnie budżetowość i jakieś potworki inżynieryjne.
  • GT 240 to biurowy wyświetlacz pulpitu - do starych gier by się nadało, ale można mieć coś ciekawszego.

Cały ten set wraz z obudową pokazuje, że to żaden retro komputer, a złomek z biur. Core 2 Quad 4-rdzenie + "WYDAJNE DHŁODZENIE" fajnie brzmi, na papierze.
Ten Q8300 z ofery OLX dostanie na łeb w starych grach od kultowego E8400 z racji wyższych zegarów i większej pamięci L2 po stronie Core 2 Duo.