Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Obciążenie procesora podczas używania przeglądarek internetowych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Obciążenie procesora podczas używania przeglądarek internetowych.

Używam opera gx już długi czas. Problem mam od około 2-3 tygodni. Próbowalem chrome'a, ale ten sam problem.

Mam odpalone moze z 5 zakladek, 3 zminimalizowane, 2 aktywne.

I filmiki na youtube mi tną. Nie wazne czy to 1080p, 720p czy 480p.

Czuje jak filmik sie tnie, jakby nie był płynny.

Obciążenie procesu w menedżerze zadan odpowiedzialnego za przeglądarke skacze do ~50% jak włączam filmik.

Jedyne rozszerzenie jakie zainstalowane w przeglądarce to ublock.

Używam Microsoft Surface Pro z 2017.

Procek:  i5 7300u 

RAM: 8GB

Grafika: integra hd 620

Specjalnie powyłączałem w przegladarce różne dodatki, ale nadal to samo.

Zeskanowalem CCleanerem, AdwCleanerem i Malwarebytes, ale nie nie znalazło.

Jeszcze miesiąc temu tak nie miałem.

Nie chce robić fomatu ;c 

Statystyki dla nerdów youtube

Obejrzany filmik 16 minut 20 sekund z 37 minut 11 sekund.
I jest napisane

Viewport/Frames 1056x594*2.00 / 5328 dropped of 17245

Czyli co?
16 minut 20 sekund filmiku mialo 17245 klatek i "zgubiło" 5238 klatek?
Ale czemu ;c 

//Edit.

Wlaczylem przyspieszenie sprzętowe dla opera gx, które wczesniej wyłączyłem bo wyswietlal sie dziwny czerwony pasek na filmikach.

I juz nie gubi klatek.

No ale nadal spore te obciazenie procesora.

Edytowane przez ShastaMan
ie068n.jpg
Opublikowano

Ostatnio youtube miał aktualizację. Według mnie problem jest z nowym kodekiem którego nie obsługuje karta graficzna(nie sprawdzałem tego) dlatego obciąża procesor. Sprawdź w statystykach dla nerdów i jeżeli tam jest av01 to zainstaluj rozszerzenie h264ify i wymuś stary kodek.

Domyślam się że sterowniki wszystkie masz aktualne.

Tyle wiem, może ktoś z większą wiedzą się wypowie.

1000093817-removebg-preview-1.png

Opublikowano

Można założyć, że to nie ma nic wspólnego z aktualizacją wyglądu odtwarzacza YT - Front-End to nie Back-End. Dodatkowo Google nie wprowadziło żadnego nowego kodeka w związku z aktualizacją wyglądu odtwarzacza, AV1 jest wykorzystywany od 2023 roku i głównie dla treści 4K i wyżej oraz HDR i raczej szybko nie stanie się standardem, bo potrzeba dość nowoczesnego sprzętu do dekodowania sprzętowego tego kodeku. Nadal standardowym kodekiem wykorzystywanym na YT jest VP9.

YouTube "stara" się nie wybierać kodeka, jeśli sprzęt lub przeglądarka nie ma sprzętowego dekodowania tego kodeka (nie zgłosi wsparcia). Co innego gdy przeglądarka informuje YT o tym, ze posiada wsparcie np. dla kodeku AV1, ale to wsparcie jest tylko programowe. Natomiast aby iGPU/GPU mogło sprzętowo dekodować obsługiwany kodek to koniecznym jest, aby Akceleracja Sprzętowa (Przyśpieszenie Sprzętowe) była włączona, w innym wypadku całe dekodowanie odbywa się programowo (na CPU).

Mogę więc podejrzewać, że takie obciążenie jest normalne, a zostało dopiero zauważone przy problemach z odtwarzaniem. Dlaczego zakładam, że obciążenie jest normalne? Ano dlatego, że mowa tutaj o 2-rdzeniowym, niskonapięciowym procesorze, który ma 8 lat na karku.
iGPU HD620 nie ma pełnego wsparcia dla kodeka VP9 - brak mu wsparcia dla dekodowania w 12-bit oraz 12-bit 4:4:4, więc te konkretne profile będą dekodowane przez CPU, ale śmiem wątpić, żeby te profile były wykorzystywane dzisiaj na YT.

Warto mimo wszystko sprawdzić sobie to co wyżej zostało napisane, czyli jaki kodek jest użyty oraz rozszerzenie. Warto również sprawdzić aktualizacje dla sterownika iGPU, szczególnie jeśli w przeszłości pojawiał się jakiś czerwony pasek na odtwarzanych treściach i od tamtej pory nie był on aktualizowany.

Na koniec - powyłączać wszelkie limitery CPU/RAM/GPU w Operze (to też tyczy się wszelkich ulepszaczy wideo czy co tam jeszcze ten chińczyk posiada), bo to pic na wodę tak samo jak ten ich VPN, który obok VPN'a nie stał i stać nie będzie. Z zasady każda przeglądarka oparta o silnik Blink (Chromium) samoczynnie limituje i optymalizuje zużycie zasobów w tle oraz w locie. Na dodatek nie da się ustawić limitu na użycie zasobów z poziomu procesu/programu, bo tym zarządza system operacyjny na poziomie jądra.

Z CCleanera nie korzystać, bo to shitware - najlepiej to w ogóle nie korzystać z czyścicieli plików, a tym bardziej z ich komponentów czyszczących rejestr.