Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Specyficzny problem - Nie mogę usunąć kontrolerów Sony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam kontroler dualshock oraz dualsense. Oba zawsze działały perfekcyjnie, ale od kilku miesięcy (może wina aktualizacji do win11) żaden nie działa na BT. Co ciekawe:

- Oba kontrolery łączą się natychmiast do PC po włączeniu (komputer pyta, czy dodać urządzenie). Usuwanie ich z menadżera urządzeń nic nie daje (nawet ukrytych urządzeń), dalej łączą się automatycznie. 

- Usunięcie ich poprzez HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\BTHPORT\Parameters\Devices też nic nie daje.

- Reset kontrolerów przyciskiem z tyłu również nic nie daje - komputer dalej je rozpoznaje i automatycznie dodaje.

- Sterowniki usuwane, instalowane na nowo - zero reakcji

- Aktualizacja sterowników kontrolerów sony - nic nie daje

Natomiast:

- Oba działają bezproblemowo po kablu 

- Oba działają bezproblemowo po BT z innym komputerem

Usunąłem praktycznie każdy możliwy sterownik BT oraz wejściowy, audio i dalej one się łączą. Ciekawa kwestia jest taka, że przy włączeniu migają normalnie, ale jak pokazuje mi się na komputerze opcja połącz to w tej samej sekundzie oba kontrolery się wyłączają. W tej chwili w menadżerze urządzeń mam usunięte "wireless controller", ale on i tak się tam pojawia w chwili łączenia kontrolera z PC i znika po kilku chwilach, gdy odłącza się kontroler (nie mam możliwości odinstalowania sterownika, bo pojawia się i znika po 2 sekundach - nie ma go w ukrytych urządzeniach). 

Czy macie jakieś rady? Wszystkie możliwości z innych forum zrobione. Usuwany kontroler na wszystkie możliwe sposoby nic nie dają, on nadal się łączy z PC - nawet zresetowanie całkowicie padów.

Opublikowano

Możliwą przyczyną są uszkodzone sterowniki/usługi od Microsoftu odpowiedzialne za obsługę Bluetooth, lub super funkcja Fast Startup, która nie pozwala w pełni zamknąć się systemowi operacyjnemu, w celu przeładowania różnych sterowników/usług po aktualizacji.

• Zrestartuj komputer, żeby system mógł się zbootować na czysto.
  • Przeskanuj system za pomocą DISM oraz SFC (komendy wklejasz/wpisujesz w Terminal z prawami administratora):
  • Sprawdź w Menadżerze Urządzeń ukryte urządzenia i usuń wszystko związane z kontrolerami i Bluetooth (wraz z sterownikami).
  • Zrestartuj usługę obsługi Bluetooth:
    • Wyłącz Bluetooth w ustawieniach systemu.
    • Zrestartuj usługę za pomocą komendy:
      To jest ukryta treść, proszę
    • Włącz ponownie Bluetooth w ustawieniach systemu.

Ponadto fajnie by było poznać jaki to Bluetooth - dongle (jeśli tak, to jaki to model) lub wbudowany w MOBO (jeśli tak, jaka to MOBO), lub w laptop (model laptopa).

Opublikowano

Wszystko zrobione, nadal brak reakcji. Usuwałem nawet wszystkie urządzenia z menadżera urządzeń bluetooth i wejścia (te ukryte również). 

Włączam pada i automatycznie mam na PC komunikat, że mogę się połączyć z padem. Nieważne, czy wybiorę połącz bądź anuluj to pad się wyłączy. Przy kliknięciu połącz pojawia mi się w menadżerze urządzeń wireless controller, który znika po 2 sekundach (ponieważ pad się wyłącza). Ciekawy jest za to komunikat windowsa - połączenie powiodło się - nie połączono (zrzut w załączniku). Ja tego urządzenia nie mam w widocznych oraz ukrytych w menadżerze urządzeń, ono się pojawia nie będąc w żaden sposób podłączony do PC. 

Adapter dongle - Ugreen bluetooth v4.0 

Coś mi się wydaję, że pozostaje mi reinstall windowsa, bo to prawdopodobnie jest wina update do win11.

Zrzut ekranu 2025-05-21 220122.png

Opublikowano

Możesz mi podesłać informacje o Twoim systemie? Wystarczy, że pobierzesz pogram Specify, uruchomisz i podeślesz link do raportu.

Ponadto fajnie będzie jak oprócz informacji o systemie dostarczysz mi log systemowy - możesz go wyeksportować za pomocą poniższej komendy (log pojawi się na pulpicie), log systemowy może być dość duży, więc w razie co skorzystaj z Send.

To jest ukryta treść, proszę

Istnieje szansa, że aktualizacja do Win 11 coś rozjechała, natomiast wydaje mi się, że jest to problem, który można spróbować rozwiązać. Jeśli nie to zamiast od razu robić destrukcyjny reinstall systemu (domyślam się, że chodzi tu o format) to możesz spróbować naprawy In-Place Upgrade - https://www.elevenforum.com/t/repair-install-windows-11-with-an-in-place-upgrade.418/. Dzięki takiej operacji zastępujesz sam obraz systemu, a wszystkie dane pozostają na miejscu, najczęściej taka operacja wystarcza do rozwiązania wielu problemów.