Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy jesteśmy w obliczu zagrożenia 3 Wojny Światowej w przeciągu kilkunastu - kilkudziesięciu lat?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Inwazja Rosji na Ukrainę, wojna rosyjsko-ukraińska (w rosyjskiej propagandzie „specjalna operacja wojskowa”, ros. специальная военная операция; w skrócie SWO, ros. СВО) – inwazja na Ukrainę rozpoczęta 24 lutego 2022 roku przez Federację Rosyjską, stanowiąca eskalację wojny trwającej od 2014 roku. Została poprzedzona rosyjskim żądaniem wykluczenia możliwości dalszego poszerzania NATO i redukcji potencjału militarnego sojuszu w Europie Środkowo-Wschodniej do stanu sprzed 1997 roku.

Od 3 lat Rosja toczy wojnę z Ukrainą. Patrząc realistycznie na to, co dzieje się obecnie na świecie możemy wysnuć śmiały wniosek, że zmierzamy ku 3 WŚ, a świat czeka globalny reset jeśli do tego dojdzie. Dziś kilka z większych państw jest w posiadaniu broni atomowej. 

Cytat

Państwa posiadające broń jądrową – istnieje dziewięć państw na świecie posiadających broń jądrową. Pięć spośród nich jest określanych jako „państwa nuklearne” (ang. nuclear-weapon states) w układzie o nierozprzestrzenianiu broni jądrowej (Non Proliferation Treaty). Tymi państwami są: Stany Zjednoczone, Rosja, Wielka Brytania, Francja i Chińska Republika Ludowa..

Teoretycznie istnieje umowa o zakazie używania broni atomowej ale jak wiemy - dziś nie można nikomu zaufać w żadnej kwestii, tym bardziej politykom i głowom państw. Jeśli doszłoby do użycia broni atomowej, co jest niewykluczone, czekałaby nas zagłada. Oczywiście sam liczę na to, iż za mojego życia jak i za życia większości z was tutaj do tego nie dojdzie ale gdyby niestety stało się inaczej - nie jesteśmy nawet jako obywatele przygotowani do takiej ewentualności i nie wiemy co mielibyśmy robić, gdzie się schować (istnieje jednakowoż stronka na której możemy sprawdzić lokalizację najbliższego schronienia - https://strazpozarna.maps.arcgis.com/apps/instant/nearby/index.html?appid=ec00a2b879424296b6dcc400393c6c1e). 

Warto również nadmienić iż Ameryka i Chiny również toczą "wojnę" o wpływy i zasoby co niechybnie może przyczynić się do wybuchu konfliktu na skalę światową. Polska jest w tragicznym położeniu geograficznym - znajdujemy się po środku tak na prawdę wszystkich konfliktów. 

Niestety nas, obywateli, państwo nie kształci na wypadek takich okoliczności co uważam za niedorzeczne ponieważ każdy obywatel powinien być gotowy na każdą ewentualność tym bardziej w czasach, w których przyszło nam żyć. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Creative napisał:

Od 3 lat Rosja toczy wojnę z Ukrainą. Patrząc realistycznie na to, co dzieje się obecnie na świecie możemy wysnuć śmiały wniosek, że zmierzamy ku 3 WŚ, a świat czeka globalny reset jeśli do tego dojdzie. Dziś kilka z większych państw jest w posiadaniu broni atomowej. 

Teoretycznie istnieje umowa o zakazie używania broni atomowej ale jak wiemy - dziś nie można nikomu zaufać w żadnej kwestii, tym bardziej politykom i głowom państw. Jeśli doszłoby do użycia broni atomowej, co jest niewykluczone, czekałaby nas zagłada. Oczywiście sam liczę na to, iż za mojego życia jak i za życia większości z was tutaj do tego nie dojdzie ale gdyby niestety stało się inaczej - nie jesteśmy nawet jako obywatele przygotowani do takiej ewentualności i nie wiemy co mielibyśmy robić, gdzie się schować (istnieje jednakowoż stronka na której możemy sprawdzić lokalizację najbliższego schronienia - https://strazpozarna.maps.arcgis.com/apps/instant/nearby/index.html?appid=ec00a2b879424296b6dcc400393c6c1e). 

Warto również nadmienić iż Ameryka i Chiny również toczą "wojnę" o wpływy i zasoby co niechybnie może przyczynić się do wybuchu konfliktu na skalę światową. Polska jest w tragicznym położeniu geograficznym - znajdujemy się po środku tak na prawdę wszystkich konfliktów. 

Niestety nas, obywateli, państwo nie kształci na wypadek takich okoliczności co uważam za niedorzeczne ponieważ każdy obywatel powinien być gotowy na każdą ewentualność tym bardziej w czasach, w których przyszło nam żyć. 

Samemu się można nauczyć, ja mam swój plecak ucieczkowy przygotowany na wszystko - zrobiony z czystej chęci nauki i zabawy.

Mapą, kompasem i skanerem da się bawić we własnym zakresie.

Na wojnę się nie zapowiada, bo to jednak długa droga od małych konfliktów do globalnej wojny.

To co się dzieje na Ukrainie to konflikt jakich wiele było i jeszcze będzie, nas nie będą dotyczyć.

My zyskujemy na tym konflikcie, biadolenia o sprzęt wojskowy pamiętający jeszcze ZSRR bym nie słuchał.

Dużo ludzi dostaliśmy w zamian, a Polska finalnie będzie brać udział przy odbudowie.

Dla nas jako kraju ten konflikt spadł nam z nieba i rozwiązał multum problemów.

Zamiast martwić się wojną, to ja bardziej się martwię inżynierami i ich masowym importem.

Mocarstwa lubią się ścierać i sobie tworzyć takie mini teatrzyki wojenne, to jest obecne od końca zimnej wojny i będzie cały czas.

Co do bomby wodorowej i jej użycia też długa droga, aktualnie ostatecznością jest użycie precyzyjnej strategicznej bomby neutronowej i nie była użyta.

Na zrzucanie bomb atomowych raczej nikt nie będzie tracił czasu, jak celem jest totalne zniszczenie, to leci wodorowa, a jak zagłada to neutronowa.

Jakby coś miało spaść, to chce oberwać wodorową i nie siedzieć w żadnym rozwalonym schronie (bo tylko takie mamy), żeby później przez około dobę nie umierać w męczarniach od promieniowania.

Edytowane przez Matesh

:makka: Wszystkie assety nasze są, leaking prawem, a nie towarem :makka:

Opublikowano

22 minuty temu, Matesh napisał:

Samemu się można nauczyć, ja mam swój plecak ucieczkowy przygotowany na wszystko - zrobiony z czystej chęci nauki i zabawy.

Mapą, kompasem i skanerem da się bawić we własnym zakresie.

Na wojnę się nie zapowiada, bo to jednak długa droga od małych konfliktów do globalnej wojny.

To co się dzieje na Ukrainie to konflikt jakich wiele było i jeszcze będzie, nas nie będą dotyczyć.

My zyskujemy na tym konflikcie, biadolenia o sprzęt wojskowy pamiętający jeszcze ZSRR bym nie słuchał.

Dużo ludzi dostaliśmy w zamian, a Polska finalnie będzie brać udział przy odbudowie.

Dla nas jako kraju ten konflikt spadł nam z nieba i rozwiązał multum problemów.

Zamiast martwić się wojną, to ja bardziej się martwię inżynierami i ich masowym importem.

Mocarstwa lubią się ścierać i sobie tworzyć takie mini teatrzyki wojenne, to jest obecne od końca zimnej wojny i będzie cały czas.

Co do bomby wodorowej i jej użycia też długa droga, aktualnie ostatecznością jest użycie precyzyjnej strategicznej bomby neutronowej i nie była użyta.

Na zrzucanie bomb atomowych raczej nikt nie będzie tracił czasu, jak celem jest totalne zniszczenie, to leci wodorowa, a jak zagłada to neutronowa.

Jakby coś miało spaść, to chce oberwać wodorową i nie siedzieć w żadnym rozwalonym schronie (bo tylko takie mamy), żeby później przez około dobę nie umierać w męczarniach od promieniowania.

No już to widzę jak dzisiejsza młodzież (ta tiktokowa i instagramowa) próbuje coś sama zrobić albo wykorzystać przy tym narzędzia, które mają pod ręką. Tak na prawdę w obliczu takiej sytuacji Ci najbardziej rozgarnięci sobie poradzą, a reszta będzie popłochem. 

Czy ja wiem czy spadł nam z nieba? Ukraińców się u nas namnożyło tak jak nigdy, a tych, którzy chcą tutaj normalnie żyć, pracować i mieszkać jest garstka w porównaniu z tym napływem jaki miał miejsce w przeciągu 3 lat. Zamiast bronić swojego kraju to spierdolili za granicę i bawią się u nas, robią burdel i syf, a do kraju wrócić i bronić ojczyzny to tak nie spieszy im się za bardzo. Choć przyznam, że mi samemu ciężko byłoby ginąć za polityczne wojneki. 

To też prawda - ten napływ imigrantów na nielegalu martwi mnie bardziej aniżeli wojna na wschodzie która nie jest i nie będzie naszą wojną - nam to nie pomaga, a mam wrażenie, że bardziej szkodzi finansowo i militarnie. 

No jeśli mielibyśmy faktycznie oberwać jakimś pociskiem konkretnym to też wolałbym jednak wyparować a nie czekać na zgon który ma nadejść. Co do użycia broni nuklearnej to raczej jestem daleki od stwierdzenia, że zostanie ona użyta bo jednak jaki byłby w tym cel żeby totalnie zniszczyć jakieś państwo/tudzież państwa zamiast je po prostu przejmować mniejszym nakładem sił ale bez totalnego zniszczenia?

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Paradoks broni jądrowej polega na tym, że dzisiaj jest ona zbyt mocna, a przez to kompletnie bezużyteczna w kontekście militarnym i politycznym. Owszem, kilka krajów ją posiada, ale co z tego? Użycie jej przez jakiekolwiek państwo wywoła reakcję łańcuchową, a to oznacza nie mniej, nie więcej koniec życia na Ziemi. Na szczęście nawet najbardziej nieobliczani przywódcy zdają sobie z tego sprawę i dlatego ryzyko wybuchu wojny atomowej pozostaje względnie niewielkie. Natomiast patrząc na to, co się aktualnie dzieje na świecie, "zwykła" wojna prędzej czy później niestety nadejdzie.

Opublikowano

tak zdecydowanie swiat zmierza ku wojnie nastapi twardy reset a karty beda rozdawac syjonisci z wall street i chiny z rosja

rosja juz swoje na ukrainie zrobila teraz sie przygotowuja zeby zaatakowac bałkany czyli litwe łotwe estonie niestety gdy to sie stanie to usa już w nato nie będzie a europa jest dosyć cienka bo jesteśmy eko i sie rozbroiliśmy

słabo to wygląda