Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Assassin's Creed Shadows  

6 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy już grałeś w grę?

• Tak
      1
    • Nie
      5
    • Mam w planie
      0
  2. 2. Czy polecasz zagrać?

• Tak
      1
    • Nie
      5
  3. 3. Na ile oceniasz grę?

• 1 gwiazdka
      5
    • 2 gwiazdki
      0
    • 3 gwiazdki
      0
    • 4 gwiazdki
      1
    • 5 gwiazdek
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Logo Assassin's Creed Shadows

🏯 Recenzja: Assassin's Creed Shadows – Cień nad feudalną Japonią

Autor: Pani Kasia| Data: 16 kwietnia 2025

Wstęp

Assassin's Creed Shadows przenosi nas do XVI-wiecznej Japonii, oferując dwóch grywalnych bohaterów: cichą i zręczną shinobi Naoe oraz potężnego samuraja Yasuke. Gra łączy klasyczne elementy serii z nowymi mechanikami, takimi jak rozbudowa kryjówki czy dynamiczne zmiany pogody. Czy te innowacje wystarczą, by tchnąć nowe życie w serię?

Plusy

• Dwóch unikalnych bohaterów: Różnorodne style gry Naoe i Yasuke oferują odmienne doświadczenia – od skradania się po brutalne starcia.
  • Imersyjny świat: Feudalna Japonia została odwzorowana z dbałością o detale, oferując dynamiczne zmiany pogody i cykl dnia i nocy.
  • Rozbudowa kryjówki: Możliwość budowy i ulepszania własnej bazy dodaje głębi strategicznej.
  • Mechaniki skradania: Powrót do korzeni serii z naciskiem na ciche eliminacje i ukrywanie się w cieniu.

Minusy

• Problemy z optymalizacją: Na niektórych konfiguracjach sprzętowych gra może doświadczać spadków wydajności.
  • Brak innowacyjności: Pomimo nowych mechanik, gra momentami wydaje się zbyt podobna do poprzednich odsłon.
  • Ograniczona swoboda wyboru: Niektóre misje narzucają konkretny styl gry, ograniczając kreatywność gracza.

📋 Podsumowanie

Assassin's Creed Shadows to solidna odsłona serii, która przenosi graczy do fascynującego świata feudalnej Japonii. Choć gra wprowadza kilka nowych mechanik, nie wszystkie z nich są w pełni rozwinięte. Mimo to, dla fanów serii i miłośników historii, jest to pozycja warta uwagi.

Ocena końcowa: 7/10

🖥️ Wymagania systemowe

Komponent Minimalne Zalecane
System operacyjny Windows 10/11 (64-bit) Windows 10/11 (64-bit)
Procesor Intel Core i7-8700K / AMD Ryzen 5 3600 Intel Core i5-11600K / AMD Ryzen 5 5600X
Pamięć RAM 16 GB 16 GB
Karta graficzna NVIDIA GeForce GTX 1070 / AMD Radeon RX 5700 NVIDIA GeForce RTX 3060 / AMD Radeon RX 6700 XT
Miejsce na dysku 90 GB HDD 90 GB SSD

🖼️ Screeny z gry

Screenshot 1 Screenshot 2 Screenshot 3 Screenshot 4

1319614750905531410096.gif

Autor:

happi

• Lukazuki zmienił(a) tytuł na [Opinia graczy MPC] Recenzja: Assassin's Creed Shadows
Opublikowano

Od momentu Valhalli każdy AC (chociaż w sumie od momentu Origins) jest taki sam, monotonny i nudny choć w AC: Valhalla mam nabite ponad 600h na liczniku, a nie skończyłem jeszcze gry xD Chciałem zagrać w dobrego AC z Japonii ale cała ta otoczka czarnucha mnie odrzuciła i raczej nie zagram bo męczące są te nowe gierki. Wałkowane wszystko to samo od lat. Nic nowego się nie pojawia. Chyba bardziej skłaniam się ku Ghost of Tsushima.

ezgif-com-effects.gif

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Od momentu Valhalli każdy AC (chociaż w sumie od momentu Origins) jest taki sam, monotonny i nudny choć w AC: Valhalla mam nabite ponad 600h na liczniku, a nie skończyłem jeszcze gry xD Chciałem zagrać w dobrego AC z Japonii ale cała ta otoczka czarnucha mnie odrzuciła i raczej nie zagram bo męczące są te nowe gierki. Wałkowane wszystko to samo od lat. Nic nowego się nie pojawia. Chyba bardziej skłaniam się ku Ghost of Tsushima.
cricket designs , cricket design , cricket printer designs

Edytowane przez darrendemers12
something missing
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Opublikowano

Ooo, no to niezły shadow drop z tą oceną 😅 5.3/10? Ubi chyba znowu przesadziło z hype'em, a potem nie dowiozło. Zwiastun wyglądał jak milion dolarów, ale jak widać – gameplay to już inna bajka. Może jeszcze coś poprawią, ale z wersji na wersję ten odgrzewany kotlet ma coraz mniej smaku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Również mam dość AC po Origins i Odyssey (100%)... próbowałem potem jeszcze Valhalle, ale nie dałem rady 😁
Trzeba trochę odpocząć od AC i dorwać w dobrej cenie Shadows i spróbować albo podejść jeszcze raz do Valhalli.

Jeśli pomogłem to proszę o łapkę  w dół.