Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup nowego PC do gier dla taty (wiek 60+) do 5.500 z monitorem - zakup na już :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Jaki posiadasz budżet na kupno? 5.500
  • Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)? Na już zakup.
  • Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? R5 2600x, RX 580 4GB, 16GB DDR4, B450-A Pro, zasilacz nie pamiętam jakiej marki ale Endorfy chyba.
  • Do czego ma służyć komputer? Głównie do gier + internet 🙂
  • Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Monitor.
  • Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie musi, mam swój.
  • Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Niekoniecznie, raczej bez OC/UV.
  • Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Żeby można było platformę rozbudować za 4/5 lat o lepszy procesor/gpu.
  • Czy części mogą być używane? Tylko nowe. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano

Ja zawsze jak brałem to gotowce z Morele. Wiem, że może to nie najlepsze rozwiązanie ale jak nie miałem czasu grzebać to przynajmniej jakoś to optymalizowane było przez nich. 

Polecam Ci może spojrzeć na gotowce i "edytować" pod siebie. Wtedy wiesz, ze konfiguracja będzie dosyć sensowna. 

Opublikowano

To tak, w tej kwocie nie pójdziesz w Raytracing, bo te ekonomiczne RTX na ULTRA mają z nim problem nawet przy 1920x1080 - więc nie ma sensu na nich składać z takim budżetem.

Nowa podstawka AM5:

CPU - AMD Ryzen 5 7600X (~800 PLN)

GPU - Redeon RX 7800 XT (~2100 PLN)

MOBO - Gigabyte B650 EAGLE AX (~600 PLN)

RAM - Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 VIPER VENOM (~350 PLN)

SSD - Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 (~350 PLN)

PSU - Cooler Master MWE BRONZE V2 750W 80 Plus Bronze (~300 PLN)

COOLER - ENDORFY Fera 5 Dual Fan 2x120mm (~160 PLN)

CASE - ENDORFY Ventum 200 Air (~250 PLN)

TERMO - Thermal Grizzly Kryonaut 1g (~35 PLN)

Suma: ~5000 PLN

Monitor proponuje MSI G32C4X (~950 PLN) - widziałem go na promce za niecałe 800 zł.

Polecam te parę stówek do ekranu dołożyć, ten jest na 31.5, jak chcesz szeroki kąt, to też się pewnie coś znajdzie.

Jednak niestety, 2k sensowne w tej cenie ciężko ogarnąć (inflacja), a poza tym sam komp będzie się na 2k dławił przy nowych gierkach, żeby popykać na RT i w 2k, to na samą skrzynkę trzeba wyłożyć 8.5k minimum. Chyba, że potrzebujesz 2k do pracy, chociaż i tak rozdziałka teraz nie ma znaczenia, lepiej po prostu mieć więcej monitorów.

:makka: Wszystkie assety nasze są, leaking prawem, a nie towarem :makka:

Opublikowano
20 godzin temu, Anhin napisał:

Ze względu, że zrobiłeś już koszyk to go trochę zmodyfikowałem - https://www.morele.net/inventory/info/21743dc3/. Nie wiem w co Twój tata gra, więc zakładam, że "ogólnie do gier".

Wiesz co, tamten monitorek wziąłem głównie dlatego, że ma głośniki, a tata chciał mieć nawet jakieś byle jakie ale żeby były bo głośników stojących nie używa. Tata raczej w gry RPG, multi żadnego nie rusza. Coś pokroju Gothic, Wiedźmin, Assasyny, itp. Fabularne i do pogrania na spokojnie jak to emeryt 😄

W dniu 23.04.2025 o 13:32, Hooltras napisał:

Ja zawsze jak brałem to gotowce z Morele. Wiem, że może to nie najlepsze rozwiązanie ale jak nie miałem czasu grzebać to przynajmniej jakoś to optymalizowane było przez nich. 

Polecam Ci może spojrzeć na gotowce i "edytować" pod siebie. Wtedy wiesz, ze konfiguracja będzie dosyć sensowna. 

Właśnie wziąłem sobie zestaw z morele i zmodyfikowałem pod siebie ale wolę się upewnić czy aby na pewno wszystko u gra i nic nie trzeba zmienić. 

ezgif-com-effects.gif

Opublikowano
3 godziny temu, Matesh napisał:

To tak, w tej kwocie nie pójdziesz w Raytracing, bo te ekonomiczne RTX na ULTRA mają z nim problem nawet przy 1920x1080 - więc nie ma sensu na nich składać z takim budżetem.

Nowa podstawka AM5:

CPU - AMD Ryzen 5 7600X (~800 PLN)

GPU - Redeon RX 7800 XT (~2100 PLN)

MOBO - Gigabyte B650 EAGLE AX (~600 PLN)

RAM - Patriot 32GB (2x16GB) 6000MHz CL36 VIPER VENOM (~350 PLN)

SSD - Kingston 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe KC3000 (~350 PLN)

PSU - Cooler Master MWE BRONZE V2 750W 80 Plus Bronze (~300 PLN)

COOLER - ENDORFY Fera 5 Dual Fan 2x120mm (~160 PLN)

CASE - ENDORFY Ventum 200 Air (~250 PLN)

TERMO - Thermal Grizzly Kryonaut 1g (~35 PLN)

Suma: ~5000 PLN

Monitor proponuje MSI G32C4X (~950 PLN) - widziałem go na promce za niecałe 800 zł.

Polecam te parę stówek do ekranu dołożyć, ten jest na 31.5, jak chcesz szeroki kąt, to też się pewnie coś znajdzie.

Jednak niestety, 2k sensowne w tej cenie ciężko ogarnąć (inflacja), a poza tym sam komp będzie się na 2k dławił przy nowych gierkach, żeby popykać na RT i w 2k, to na samą skrzynkę trzeba wyłożyć 8.5k minimum. Chyba, że potrzebujesz 2k do pracy, chociaż i tak rozdziałka teraz nie ma znaczenia, lepiej po prostu mieć więcej monitorów.

Jaki jest sens dopłacania do 7600x dwóch stówek? Różnicy gołym okiem nie zobaczy nikt przy tej karcie w 1440p, a i w przyszłości przy wymianie GPU nic nie da więc też trzeba zmienić. Zamiast tego wrzuciłbym tu po prostu 7500F, bo do tych zastosowań jest wystarczający. Ramy starczą chociaż jakby trafiły się jakieś CL30 w podobnych cenach to zawsze warto je wziąć. SSD też nie przepłacałbym i SN580 byłby lepszy w tym budżecie i jak już to dorzuciłbym do pojemności, bo 1TB może się szybko zapełnić.
Można też zawsze wziąć zasilacz 650W, bo tutaj wystarczy i jest odrobinę tańszy ale przyszłościowo jak ktoś chciałby coś zmieniać to lepiej mieć zapasu. Chłodzenie brać które tańsze Fera 5/Freezer 36.

16 minut temu, Creative napisał:

Wiesz co, tamten monitorek wziąłem głównie dlatego, że ma głośniki, a tata chciał mieć nawet jakieś byle jakie ale żeby były bo głośników stojących nie używa. Tata raczej w gry RPG, multi żadnego nie rusza. Coś pokroju Gothic, Wiedźmin, Assasyny, itp. Fabularne i do pogrania na spokojnie jak to emeryt 😄

Właśnie wziąłem sobie zestaw z morele i zmodyfikowałem pod siebie ale wolę się upewnić czy aby na pewno wszystko u gra i nic nie trzeba zmienić. 

W takim razie matryca VA będzie lepsza od IPS jak gierki nie są typowo esportowe i ktoś woli poświęcić mniejsze smużenie dla lepszego kontrastu i czerni. AOC Q27G4XN powinien być okej tylko problem z głośnikami. Z IPS'ów to Gigabyte GS27QA (chociaż nie każdy za nimi przepada) albo Legion R27qe, no i też bez głośników oba. AOC natomiast używam i mogę polecić.