Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema dawno nie miałem żadnego serwera do minecraft i niewiem jak się tam pozmieniało. Jaki wybrać do pogrania ze znajomymi lub stworzenie serwera dla graczy?

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na ten moment bardzo polecam icehost.pl hosting 

MCPR_LOGO_SYGNATURA_resized.png

MCPR.PL  – Survival | Działki | Ekonomia
Discord: dsc.gg/mcpr

Opublikowano
W dniu 22.04.2025 o 14:17, K3bson3r napisał:

Na ten moment bardzo polecam icehost.pl hosting 

No nie. Hostingi serwerów Minecraft i ich współdzielone zasoby nie są dla mnie akceptowalne. 

@BetonOficjalny

To wszystko zależy. 

Nie polecam hostingów serwerów, ponieważ w większości jest to skok na kasę i sprzedawanie serwerów ze współdzielonymi zasobami. Wiem, że niektóre VPSy też tak robią, ale hostingi serwerów Minecraft robią to na skale masowa i zamiast wrzucać na maszynę 10 serwerów, to wrzucają ich więcej aby jak najwięcej wyciągnąć z tego pieniędzy.

Jakbym miał teraz stawiać serwer bez modów, to wybrałbym skillhost i ich ofertę VDS nawet ta za 55 złotych wydaje się fajna. Jeżeli serwer z modami, to postawiłbym na coś lepszego i wybrał albo z oferty VDS ten za 200 na średnią ilość modów i mało graczy, albo za 400 na większą ilość modów i średnią ilość graczy. Wszystko powyżej to serwer dedykowany ryzen z skillhost.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 26.04.2025 o 21:39, AlexsanderARG napisał:

No nie. Hostingi serwerów Minecraft i ich współdzielone zasoby nie są dla mnie akceptowalne. 

@BetonOficjalny

To wszystko zależy. 

Nie polecam hostingów serwerów, ponieważ w większości jest to skok na kasę i sprzedawanie serwerów ze współdzielonymi zasobami. Wiem, że niektóre VPSy też tak robią, ale hostingi serwerów Minecraft robią to na skale masowa i zamiast wrzucać na maszynę 10 serwerów, to wrzucają ich więcej aby jak najwięcej wyciągnąć z tego pieniędzy.

Jakbym miał teraz stawiać serwer bez modów, to wybrałbym skillhost i ich ofertę VDS nawet ta za 55 złotych wydaje się fajna. Jeżeli serwer z modami, to postawiłbym na coś lepszego i wybrał albo z oferty VDS ten za 200 na średnią ilość modów i mało graczy, albo za 400 na większą ilość modów i średnią ilość graczy. Wszystko powyżej to serwer dedykowany ryzen z skillhost.

Wystarczy wkupić swoją maszynę bardzo dużą ilość hostingów jest w tych czasach pod pieniążki najbardziej jeśli chcesz mieć swój duży serwer to polecam zakupić VPS postawić na nim panel np: pterodactyl tylko to są już też koszty.

MCPR_LOGO_SYGNATURA_resized.png

MCPR.PL  – Survival | Działki | Ekonomia
Discord: dsc.gg/mcpr

Opublikowano
2 godziny temu, K3bson3r napisał:

Wystarczy wkupić swoją maszynę bardzo dużą ilość hostingów jest w tych czasach pod pieniążki najbardziej jeśli chcesz mieć swój duży serwer to polecam zakupić VPS postawić na nim panel np: pterodactyl tylko to są już też koszty.

Pterodactyl nie jest żadnym kosztem. Jeżeli stawiasz serwer na serwerze dedykowanym, czy na VPS, to możesz zainstalować Pterodactyla i mieć go za darmo, nie jest on płatny.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.06.2025 o 14:31, K3bson3r napisał:

W zdecydowanej większości przypadków nie ma żadnego sensu kupować całego dedyka pod serwer Minecraft bo to się po prostu nie opłaca. Jedynie w przypadku większych serwerów jest sens. Jeżeli natomiast chodzi o VPSy to ogromna większość użytkowników hostingów Minecraft nie ma wystarczającej wiedzy technicznej, aby zrobić serwer Minecraft na VPS.  Swoją drogą to kiedyś hostingi nie były pod pieniądze? Przecież to zwykły biznes jak każdy inny i zawsze tak było, nikt nie robi z zamiłowania hostingu - maszyny kosztują i szczególnie support zabiera mnóstwo czasu.

Edytowane przez ivall
Opublikowano

Jak ktoś ogarnia absolutne minimum do postawienia serwera na vps to dla pogrania ze znajomymi i ovh będzie dobry, mają te eco vpsy które kosztują tyle co kebs a na prywatny serwer to wystarczy. 

Wiadomo jaką ovh ma opinie z roku na rok ale dla pogrania ze znajomymi wystarczy.

Opublikowano
5 godzin temu, MineFlex napisał:

Jak ktoś ogarnia absolutne minimum do postawienia serwera na vps to dla pogrania ze znajomymi i ovh będzie dobry, mają te eco vpsy które kosztują tyle co kebs a na prywatny serwer to wystarczy. 

Wiadomo jaką ovh ma opinie z roku na rok ale dla pogrania ze znajomymi wystarczy.

Ogólnie wystarczy minimum wiedzy, aby skonfigurować i postawić serwer/serwery czy to na VPS, czy na serwerze dedykowanym. Jeżeli ktoś zna angielski, to już w ogóle nie jest wyczyn postawić serwer przy obecnych tutorialach. Ale bez języka angielskiego też wszystko się da zrobić samemu z minimalną ilością wiedzy. 

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, AlexsanderARG napisał:

Ogólnie wystarczy minimum wiedzy, aby skonfigurować i postawić serwer/serwery czy to na VPS, czy na serwerze dedykowanym. Jeżeli ktoś zna angielski

Prowadzę hosting, gdzie jest kilkaset serwerów i mogę śmiało powiedzieć, że minimum 90% klientów nie posiada takich umiejętności i nie da rady zrobić serwera na VPS/dedyku, nie mówiąc już o postawieniu np. panelu pterodactyl. Tutaj jest bańka osób technicznych, stąd przekonanie, że ludzie dadzą radę.

Edytowane przez ivall
Opublikowano
2 minuty temu, ivall napisał:

Prowadzę hosting, gdzie jest kilkaset serwerów i mogę śmiało powiedzieć, że minimum 90% klientów nie posiada takich umiejętności i nie da rady zrobić serwera na VPS/dedyku, nie mówiąc już o postawieniu np. panelu pterodactyl. Tutaj jest bańka osób technicznych, stąd to przekonanie.

Ivall, wiem, że prowadzisz hosting oraz parę innych rzeczy. Regularnie udzielam się na Twoim serwerze Discord. Ale musisz sam przyznać, że wystarczy przeczytać jeden poradnik na DigitalOcean i już wiesz, jak postawić Nginx z wszystkimi potrzebnymi serwisami na swoim VPS czy serwerze dedykowanym. Ta wiedza jest darmowa, nie trzeba za nią płacić, tylko im się często nie chce. 

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, AlexsanderARG napisał:

Ale musisz sam przyznać, że wystarczy przeczytać jeden poradnik na DigitalOcean i już wiesz, jak postawić Nginx z wszystkimi potrzebnymi serwisami na swoim VPS czy serwerze dedykowanym

Tutaj zaczyna się problem - ludzie mają ogromny problem z samodzielnym wyszukiwaniem informacji i co poniektórzy ze znajomością angielskiego. Przeciętny użytkownik hostingu to osoba kompletnie nietechniczna, która po prostu gra w gry i nie ma nic współnego z IT + jest zazwyczaj młoda (średnio 12-13 lat?). Taka osoba nie da rady nawet zalogować się do SSH, a co dopiero robić tam jakieś polecenia z zagranicznego poradnika. Dla mnóstwa ludzi sporym wyzwaniem jest instalacja modpacka (czy nawet zmiana jakichś opcji w server.properties, usuwanie/dodawanie modów etc.) na serwerze, a co dopiero stawianie własnego serwera Minecraft i panelu pterodactyl na VPS/dedyku, gdy taka osoba nigdy nawet nie korzystała z SSH. Sam hosting jest też dużo wygodniejszą opcję - wystarczy zapłacić naprawdę niewiele za miesiąc i ma się wszystko przygotowane od razu. W tym wątku każdy jest techniczny, przez co ma zupełnie inny pogląd na to.

Edytowane przez ivall
Opublikowano
2 minuty temu, ivall napisał:

Tutaj zaczyna się problem - ludzie mają ogromny problem z samodzielnym wyszukiwaniem informacji i co poniektórzy ze znajomością angielskiego. Przeciętny użytkownik hostingu to osoba kompletnie nietechniczna, która po prostu gra w gry i nie ma nic współnego z IT + jest zazwyczaj młoda (średnio 12-13 lat?). Taka osoba nie da rady nawet zalogować się do SSH, a co dopiero robić tam jakieś polecenia z zagranicznego poradnika. Dla mnóstwa ludzi sporym wyzwaniem jest instalacja modpacka na serwerze, a co dopiero stawianie własnego serwera Minecraft i panelu pterodactyl na VPS/dedyku, gdy taka osoba nigdy nawet nie korzystała z SSH. Sam hosting jest też dużo wygodniejszą opcję - wystarczy zapłacić naprawdę niewiele za miesiąc i ma się wszystko przygotowane od razu. W tym wątku każdy jest techniczny, przez co ma zupełnie inny pogląd na to.

Ogólnie to tak, średnia wieku na hostingach jest niska, ale ma to swoje powody. Przede wszystkim — tak jak powiedziałeś — cena. Jest to dość kluczowa kwestia dla młodego człowieka, ponieważ najczęściej nie ma on swoich pieniędzy, a jak ma, to bardzo mało, co nie pozwala na zakup VPS o serwerze dedykowanym nawet nie mówiąc. 

Natomiast, jeżeli człowiek chce myśleć o bardziej profesjonalnym podejściu; o większej ilości graczy; o większym projekcie, który rozciąga się na kilka/wiele serwerów w sieci, to musi przenieść się na serwer VPS lub nawet serwer dedykowany, a żeby ułatwić sobie płatność za to, czy nawet nie dokładać to musi zmonetyzować swój serwer i zarabiać na nim.

Hostingi często wyciskają wszystko a może i nawet więcej ze swoich zasobów, co wiadomo, że skutkuje lagującymi serwerami. Tak się po prostu nie da prowadzić żadnego serwera, nawet dla znajomych. 

Cytat

Swoją drogą to kiedyś hostingi nie były pod pieniądze?

Kiedyś nie. Kiedyś hostingi przeganiały się jakością, a nie ilością dostępnych serwerów czy ceną. Hostingi kiedyś były lepsze, teraz to aktualnie jest target na sprzedaż jak największej ilości serwerów, żeby jak najwięcej zarobić z jednego serwera dedykowanego.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dobra mordy bo zyebałem troche na początku jak zadawałem pytanie 😅 Bo ja teraz potrzebuje serwer na max 8 osób na tym modpacku: https://modrinth.com/modpack/cave-horror-project-modpack

I nw czy na takie coś wystarczyłby jakiś hosting czy musiałbym stawiać na vps. (Na vps nigdy nie stawiałem). A i jeszcze jedno ważne pytanie jaki silnik pod jaką wersje bym musiał dać pod tego modpacka 😃 (zaznaczam że jakieś małe serwerki kiedyś stawiałem jak byłem małym gnojem) i na tamte lata dawałem rade. 

@AlexsanderARG

@ivall

@MineFlex

@K3bson3r

giphy.gif

Opublikowano (edytowane)

@BetonOficjalny zwykły hosting Minecraft zdecydowanie wystarczy, możesz sprawdzić https://ivhost.pl - znajdziesz tam od razu instalatora modpacków z CurseForge (modpack, który chcesz jest też na CurseForge) i instalując modpacka instalatorem nie musisz się martwić o wybór silnika, wersji itd. - wszystko zrobi się automatycznie.

Edytowane przez ivall
Opublikowano

Oo a jak to zrobię ten serwer to do minecrafta też będe musiał od razu pobrać tą modyfikacje na launcher? np pobrac forge i zainstalować? 

A drugie pytanie? polecisz jakieś shaderki? ja znalazlem taką stronke raczej legit https://minecraft.org.pl/kategorie/shaderpacks-paczki-cienow

@ivall

giphy.gif

Opublikowano

Gracz musi mieć u siebie dokładnie te same mody co na serwerze więc tak. Jeżeli chodzi o shadery to niestety nie orientuję się w nich.

Opublikowano (edytowane)

Pojawiły się tutaj głosy, m. in. od @AlexsanderARG, że współdzielone zasoby są nie do zaakceptowania. Dlatego my przygotowaliśmy ofertę opartą o DEDYKOWANE zasoby, gdzie przydzielane są wątki procesora na wyłączność. To nie koniec, jeżeli są na maszynie wolne zasoby procesora ponad te dedykowane to serwer będzie mógł je wykorzystać.

Edytowane przez ServerProject

Hosting serwerów gier: ServerProject.net

W ofercie posiadamy: 

Minecraft Hosting, FiveM Hosting, MTA:SA Hosting, Counter-Strike 2 Hosting, Counter-Strike 1.6 Hosting, Hurtworld Hosting, Palworld Hosting, Valheim Hosting, Enshrouded Hosting, Rust Hosting, Ark: Survival Evolved Hosting, SA-MP / OpenMP Hosting, Alt:V Hosting, Discord Bot VPS Hosting, TeamSpeak 3 Hosting, Web Hosting, VPS Hosting, MariaDB Database Hosting

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...