Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niedziałająca regulacja wentylatorów na obudowie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam problem z regulacją wentylatorów (jak i moc led) za pomocą pokrętła na obudowie z przodu. Przestało mi to działać jak zaktualizowałem bios. Zapewne napiszecie, abym zrobił restart biosa i wyjął baterie, ale piszę dlatego, że może w opcjach biosu po prostu trzeba coś załączyć. Tutaj podaje specyfikacje kompa:

Cytat

Procesor:                    AMD Ryzen 5 3600 3,6GHz                       
Chłodzenie:                SilentiumPC Spartan 4 100mm                
Płyta główna:             Msi B450 Gaming Plus Max                   
Pamięć RAM:             Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Beast Black     
Dysk SSD:                  ADATA 1TB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro              
Dysk twardy:             SEAGATE ST1500DM003 1500GB 64MB 7200 SATA3   
Karta graficzna:         MSI GeForce RTX 4060 Gaming X 8GB GDDR6       
Zasilacz:                    Chieftec A-80 750W   8 letni
Nagrywarka DVD:     ASUS DVD/RW SATA   
Obudowa:                 Zalman z9 u3

Fan Info mam ustawione na auto, ale jak zmieniam na PWN to nic się nie dzieje. 

System ogólnie chodzi dobrze, bez zastrzeżeń, tylko problem zaczął mi się tydzień temu jak po uruchomieniu komputera system wystartował po 10 min, a na płycie głównej w obudowie świeciła czerwona dioda VGA. Wtedy zaktualizowałem bios do najnowszej wersji i wyczyściłem kompa z kurzu. Pomogło, tylko na tydzień czasu, 3 dni temu podobna sytuacja tylko już trochę szybciej się system uruchomił ok. 40 sekund. Więc znowu, zacząłem odpinać wtyki, uruchamiałem go parę razy, ale trzymał wyniki 40s, w między czasie oczyściłem dysk, usunąłem zbędne programy,gry i weszła mi jeszcze na chama aktualizacja Windows 11, version 24H2 plus nowe sterowniki do karty. Obstawiłem, że to wina dysku HDD, bo w biosie jak przełączyłem AHCI na RAID system uruchomił się w 12 sekund, ale system go nie widzi, więc pozostawiłem na AHCI i uruchamianie 40 sekundowe. Zostawiłem to na następny dzień, myśląc już o zakupie nowego dysku, a tu komp wstał w 10 sekund (UEFI), więc już zgłupiałem i zostawiłem to narazie skupiając się na braku regulacji wentylatorów. A jeszcze mam ustawioną płytę na CMOS to system wstaje w 15 sekund a na UEFI 10s, nie wiem który wybrać. ;/

Pzdr.

Edytowane przez Vanqisz

;=)

Opublikowano
  • Czerwona dioda VGA (EZ Debug) oznacza, że podczas testu POST wystąpił problem z GPU. Tutaj winny może być zasilacz, którego jak widzę nie wymieniłeś, ale nie będę wyrokować.
  • Zmiana z AHCI na RAID może przyśpieszyć boot, ale jeśli nie masz (a nie masz) skonfigurowanej macierzy RAID to system nie będzie widział takiego dysku. Nie polecam zmieniać rzeczy w UEFI/BIOS na oślep, jeśli nie wiesz do czego służy dana opcja, zostaw na AHCI.
  • Tryb uruchamiania UEFI to domyślny tryb dla nowożytnych systemów - tryb BIOS to de facto włączony w BIOS tryb kompatybilności (CSM) - W MSI tryb ten nazywa się po włączeniu CSM - Legacy+UEFI.
  • Wentylatory są 3-pinowe (te podświetlane), więc nie obsługują sygnału PWM, są sterowane za pomocą napięcia DC. Wentylatory są podłączone do kontrolera wentylatorów (pokrętełko na obudowie), a ten ma być podłączony do zasilacza (żeby było zasilanie) oraz do MOBO (żeby mogła odczytywać tachometr). Jeśli przewody są poprawnie podłączone, a kontroler nie działa to albo problem po stronie zasilania, albo kontroler wyzionął ducha (co się dziwić po 12-letniej obudowie). Wentylator, który nie jest podświetlany jest zasilany przez MOLEX, więc nim nie jesteś w stanie sterować. Istnieje też szansa, że po prostu wentylatory umarły, ale podejrzewam, że się kręcą.

Coś zmieniałeś oprócz tego w UEFI/BIOS?

Potrzebuję trochę informacji o systemie. Otwórz proszę Terminal/Powershell jako Administrator i wklej poniższy skrypt - na pulpicie powinien utworzyć plik ZIP (Report.zip), który wklej jako załącznik do postu lub skorzystaj z Send.

Skrypt zbiera informacje systemie, partycjach, UEFI/BIOS (w tym trybie uruchamiania i Secure Boot), sterownikach i urządzeniach - ponadto wyeksportuje log systemowy i wszystko spakuje ładnie do pliku ZIP.

To jest ukryta treść, proszę

Opublikowano

Wentylatory się kręcą, tylko mam wrażenie jakby lekko głośniej, jak by się zacięły na obrotach minimalnych. W Biosie jedynie mam ustawiony profil XMP po wymianie kości, nic więcej tam nie gmerałem. Na pulpicie nie utworzył mi się plik ZIP, szukałem go po folderach ukrytych i tego nie widzę (wkleiłem cały ten skrypt co podałeś w powershell).

Co do zasilacza, chciałem go wymieniać, ale czas gonił i zostałem ze starym, ale może go wymienię za jakiś czas. 

Tutaj dałem ten log, ale nie wiem czy dobrze.

;=)

Opublikowano

Przepraszam, pisałem skrypt w oparciu o Powershell 7, z którego domyślnie korzystam i wykorzystałem zestaw, którego PS 5.1 nie obsługuje. Poprawiony skrypt:

Ten skrypt powinien działać bezproblemowo (sprawdzony na PS 5.1).

Opublikowano

Co do UEFI/BIOS - włączony AHCI, UEFI (nie CSM) i ErP Ready.
Prawdopodobnie cały problem z długim bootem powoduje ten CD-ROM.

Opublikowano (edytowane)

Znaczy dysk HDD mam jakby w hibernacji, w urządzeniach i dyskach widnieje . Secure Boot włączyłem, chipset z tego programu co podałeś zaktualizowałem (trochę przymulił na początku i jak wchodziłem w dysk SSD i HDD to eksplorator win złapał muła i był brak odpowiedzi) to wyłączyłem jeszcze komputer i odpiąłem napęd, przedmuchałem wtyki. System wstał w 11 sekund. Teraz jeszcze ten sterownik LAN zainstalowałem i narazie ok, a i jeszcze odinstalowałem sterownik od napędu i zrobiłem restart kompa.

To mam wejść w BIOS i ustawić jeszcze na UEFI i włączyć Erp Ready i próbować coś z tymi wentylatorami w trybie DC czy zostawić na Auto?

Tutaj foto z BIOS, ogólnie dziwne bo nic nie ruszałem, a jak wychodziłem, to pytało czy zapisać zmianę Secure Boot z enabled na disabled

Edytowane przez Vanqisz

;=)

Opublikowano

Włączyłeś sobie CSM, który automatycznie wyłącza Secure Boot.
Możesz pozmieniać opcje ręcznie, albo po prostu zresetować UEFI to ustawień domyślnych za pomocą F6 (będzie konieczność ponownego włączenia profilu A-XMP).

Jeśli chcesz pozmieniać opcje ręcznie to wciśnij F7 w celu wejścia w Advanced Mode, przejdź do zakładki Settings:

• Advanced\Integrated Peripherals - SATA Mode = AHCI
  • Advanced\Power Management Setup - ErP Ready = Enabled
  • Advanced\Windows OS Configuration - BIOS UEFI/CSM Mode = UEFI
  • Advanced\Windows OS Configuration\Secure Boot - Secure Boot = Enabled
  • Advanced\Boot - Boot Mode Select = UEFI - opcja powinna być wyszarzona.

Możesz też skorzystać z skrótu klawiszowego Ctrl+F i po prostu bezpośrednio poszukać tych opcji.

Secure Boot powinieneś móc włączyć bez żadnych komplikacji czy re-rollowania kluczy zabezpieczających.

W razie problemów z ustawieniem UEFI/BIOS możesz też pisać na Discord: anhin

Co do CD-ROM/DVD-ROM - odłącz i podłącz jeszcze raz wszystkie przewody, dodatkowo przyjrzyj się przewodowi SATA czy nie jest przypadkiem gdzieś uszkodzony. Komputer się prawdopodobnie tak długo włączał, bo procedura POST oczekiwała na CD-ROM/DVD-ROM. Generalnie szkoda, że się system zaktualizował do 11, bo to wyczyściło całkowicie log systemowy, więc za dużo informacji nie ma.

Dodatkowo polecam wyłączyć w systemie funkcję Fast Startup (Szybkie Uruchamianie) - jest to funkcja, która zrzuca sesję do hibernacji, co de facto powoduje, że system się nie zamyka, lecz głęboko hibernuje. Funkcja została wprowadzona z myślą głównie o dyskach HDD, ale nadal jest domyślnie włączona i powoduje różne problemy. Wtedy memiczne "restartował pan komputer?" staje się czasem prawdziwym rozwiązaniem. Aby wyłączyć tą zbędną funkcję, wystarczy w Terminalu/Powershellu z prawami Administratora wkleić następującą komendę:

Opublikowano

Wszystko zrobiłem jak napisałeś, bez większy problemów. Boot Mode Select opcja wyszarzona., no i Fast Startup również. System wstał w 10 sekund, narazie wszystko w porządku.

Regulacja niestety bez zmian, ale to może przy wymianie zasilacza już zobaczę co jest nie tak, no i może wywalę ten napęd jak i dysk HDD.

Także dzięki zainteresowanie się tematem i pomoc, bo już wiem co w trawie piszczy. 🙂

;=)

Opublikowano

Przejrzałem instrukcję tej obudowy, z tego co zrozumiałem z niej to ten kontroler wentylatorów nie jest w żaden sposób podłączony z MOBO - są tylko przewody zasilające oraz na wentylatory. Jeśli tak rzeczywiście jest to aktualizacja BIOS nie ma nic wspólnego z tym, że kontroler nie działa, więc szukałbym przyczyny albo w przewodach (może coś nie styka) albo siadł sam potencjometr (jeśli wentylatory działają) - te podświetlane są 3-pinowe, więc w razie co możesz je podłączyć pod MOBO i zmienić w UEFI/BIOS sterowanie z PWM na DC, a sterować nimi za pomocą FanControl.

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie podświetlany went. mam u góry i na przodzie, a trzeci bez na tyle. Temperatury w grach mam w normie, jeszcze w weekend na spokojnie popatrzę czy na pewno coś się nie odłączyło, bo miałem remont, a sprzęt stał z 2 tygodnie nie używany i był przestawiany z kąta w kąt, a czyszczony tylko połowicznie. Co do podłączania i bawienia się już w kablach wole nie ruszać i zostawić to gościowi co składał mi kompa. 🙃 Tak wygląda to u mnie:  https://i.ibb.co/5WpSQpMj/1.png

A fan control jest w Auto jak pisałem wcześniej, tutaj foto https://i.ibb.co/xSMXHvXD/2.jpg

Zastanawiam się jeszcze nad kolejnością Port 2/3 puste. Nie wiem czy tak ma być https://i.ibb.co/PGn7kp4R/3.jpg

Edytowane przez Vanqisz

;=)

Opublikowano

Już po 1 zdjęciu widać, że aktualizacja BIOS nie miała nic do rzeczy z kontrolerem, bo on nie jest w żaden sposób fizycznie podłączony do MOBO, żeby ta mogła sterować wentylatorami w jakikolwiek sposób to trzeba je podłączyć do niej.

Na 2 zdj, sprawdzasz tylko jak jest skonfigurowany header CPU_FAN, czyli wentylator chłodzenia CPU. Jak widzisz, kolejne headery zgłaszają 0 RPM, czyli nic nie jest do nich podłączone.
Masz DVD-ROM podłączony do portu SATA 1, dlatego w UEFI/BIOS pojawia się pod SATA Port 1. Tak ma być w skrócie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki, uparłem się już z problemem.

Wentylatory zostały podpięte do płyty główniej i są zarządzenia w programie MSI Center, przyczyną był walnięty potencjometr którego już nie dało się naprawić.

Drugi z napędem który powodował powolne załączenie systemu to był kabel SATA jaki sam kurz i syf w napędzie. Także problem zażegnany, dzięki Anhin za pomoc jak zawsze 😉

Pzdr.

;=)