Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam laptopa od kilku miesięcy, wszystko było spoko do momentu kiedy zacząłem używać słuchawek steel series. 
Zainstalowałem ich apke, poustawiałem sobie tony itd. Wszystko było super do momentu odpalenia czegokolwiek, bo mimo ustawionych domyślnych słuchawek zawsze miałem  dźwięk z głośników i trzeba było przestawiać. No ale trudno, w końcu wyjechałem za granice nie wziąłem słuchawek i o dziwo..  wszystko jest ustawione domyślnie na słuchawki..  Bez namysłu apka steel series do kosza i fajnie znowu domyślnie leci dźwięk z głośników. 

Niestety przestał działać mikrofon. 

W systemie go wykrywa, jest włączony, dodałem wszystkie uprawnienia mimo to nie działa, ni to na discordzie (mimo że go wykrywa) i tak samo na stronkach do testowania, wykrywa wszystko i nie daje dźwięku. Jedyne co czasem pokazuje na stronce że wykrywa dźwięk windowsa podczas regulacji głośności.

Sprawdzałem też na stronkach z kamerką ale o dziwo kamery też nie chce wykryć, co jest mega dziwne bo nowy laptop i nigdy nie była używana, nawet w ustawieniach jej nie widzi.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to ugryźć bo ja się poddaje, nie chce odsyłać laptopa na gwarancje bo to chodzi o czas i to jeszcze z taką pierdołą.

Jeżeli ktoś wiedziałby jak pomóc to będę bardzo wdzięczny

Laptop to Gigabyte AORUS 17 BSF i7-13700H/32GB/1TB+960/Win11 RTX4070 240Hz

Opublikowano

O jakim mikrofonie mowa?

Spróbuj coś takiego:

• Odpal Terminal z prawami administratora (PPM na Menu Start -> Terminal (Administrator)) i wpisz/wklej komendę:
To jest ukryta treść, proszę

Następnie uruchom ponownie system i w ustawieniach systemu -> prywatność i zabezpieczenia przeklikaj:

• W Mikrofon - Dostęp do mikrofonu, Zezwalaj aplikacjom na uzyskiwanie dostępu do mikrofonuZezwalaj aplikacjom klasycznym na uzyskiwanie dostępu do mikrofonu (Włączone/Wyłączone) - ostatecznie musi być na Włączone.

Co do kamery - ta jest domyślnie wyłączona w programie Control Center, więc trzeba ją włączyć, żeby działała.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedź, niestety nie pomogło.

Mowa o wbudowanym mikrofonie Realtek(R) Audio

Po wpisaniu komendy wyskoczyło:

indows Resource Protection did not find any integrity violations.

Wszystkie uprawnienia są włączone, po wejściu na discorda w ustawieniach pokazuje- Discord mikrofon w użyciu,. Natomist w aplikacji discord od razu po teście pokazuje, że nie wykrywa nic na wejściu mikrofonu.

Dziwna sprawa, teoretycznie wszystko powinno działać

Może coś ze sterownikami się zepsuło?

Zrzut ekranu 2025-02-13 153552.png

Opublikowano

Realtek Audio to sterownik dźwięku. Sprawdź w Ustawienia -> Dźwięk czy jest wybrane poprawne urządzenie, możesz tam też odpalić rozwiązywanie problemów.

Dodatkowo sprawdź w Realtek Audio Console czy wszystko jest dobrze poustawiane. Możliwe też, że wbudowany mikrofon jest sprzężony z kamerką i dopóki ta nie działa to mikrofon też nie działa.

Opublikowano

Sprawdzałem wszystko i nici, nic nie widzi

W ustawieniach mikrofonu dałem nasłuch i też cisza, przy wzmocnieniu db jest tylko szum.

Kamery nie chce w ogóle odnaleźć mimo używania funkcji rozwiązywania problemów.

Nie wiem co jest nie tak, wszystko było sprawne, a komputer ma max pół roku.

Zrzut ekranu 2025-02-14 000940.png

Zrzut ekranu 2025-02-14 000848.png

Zrzut ekranu 2025-02-13 233805.png

Opublikowano

Podejrzewam, że do tej pory korzystałeś z mikrofonu w słuchawkach SteelSeries, więc nawet nie miałeś możliwości sprawdzić czy ten wbudowany mikrofon działa.

Kamera jest domyślnie wyłączona i trzeba ją włączyć w programie Gigabyte Control Center. Dodatkowo masz przestarzały sterownik dźwięku, zaktualizuj go z poziomu Control Center - ten który masz jest podejrzewam zassany z Windows Update i niekoniecznie jest w 100% kompatybilny. Na stronie Gigabyte najnowszy dostępny sterownik ma wersję 6.0.9679.1, więc podejrzewam, że taki sam będzie widnieć w Control Center lub nawet nowszy.

Jeśli nie masz tego programu to zainstaluj go - https://www.gigabyte.com/Consumer/Software/GIGABYTE-Control-Center/global/

Opublikowano

Od samego początku zanim zdecydowałem się podpiąć słuchawki, rozmawiałem przez wbudowany mikrofon na discordzie.

W GCC nie znalazłem żadnej opcji włączenia kamery, tam mogę sprawdzić specyfikacje, ustawić moc wiatraków, RGB klawiatury i inne pierdy. Nic takiego w tym nie ma.

Co do aktualizacji, to wykrywa mi że mam wszystko aktualne.

Może jakoś ręcznie skasować sterownik i wgrać nowy?

Opublikowano

Zanim przejdziemy do reinstalacji sterownika/sterowników - spróbuj pomocy technicznej MS.

Kamerka - https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/aparat-nie-dzia%C5%82a-w-systemie-windows-32adb016-b29c-a928-0073-53d31da0dad5#ID0EBF=Windows_11
Mikrofon - https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/rozwi%C4%85zywanie-problem%C3%B3w-z-mikrofonem-5f230348-106d-bfa4-1db5-336f35576011#WindowsVersion=Windows_11
Dźwięk ogólnie - https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/rozwi%C4%85zywanie-problem%C3%B3w-z-d%C5%BAwi%C4%99kiem-w-systemie-windows-73025246-b61c-40fb-671a-2535c7cd56c8#ID0EDD=Windows_11

Dodatkowo chciałbym, żebyś wyeksportował dla mnie informacje o urządzeniach oraz o zainstalowanych sterownikach za pomocą następujących komend (wklejasz je do Terminala/Powershella z prawami administratora):

Na pulpicie pojawią się pliki Drivers.txt oraz Devices.txt - te pliki załącz do postu.

Jeśli chcesz ręcznie przeinstalować sterowniki Realtek Audio to będzie musiał wykonać kilka kroków, bo te sterowniki wespół z Windows Update są upierdliwe do usuwania/przeinstalowywania i często instalator dostaje zapętlenia.

Sterownik Audio: https://download.gigabyte.com/FileList/Driver/nb-driver-64bit-win11-dchu-audio-dts-6.0.9679.1.zip?v=19b3df140e0f63b33bf49e4bd65cef56

Pobierz, wypakuj i odpal instalator (setup.exe), jeśli dojdzie od zapętlenia instalatora (po ponownym uruchomieniu systemu o który poprosi instalator, ten znowu o to poprosi i tak w kółko) to zamknij instalator i postępuj według instrukcji:

• Uruchom DriverStore Explorer/RAPR. Znajdź i zaznacz wszystkie sterowniki od dostawcy Realtek lub Realtek Semiconductor Corp., które znajdują się w kategoriach - Kontrolery dźwięku, wideo i gier, Obiekty przetwarzania dźwięku, Rozszerzenia oraz Składniki programowe. Po zaznaczeniu kliknij Usuń sterownik. Jeśli jakiś sterownik nie będzie chciał się usunąć to wtedy zaznaczasz dodatkowo Wymuś usunięcie i ponawiasz usunięcie sterowników.
  • Po usunięciu sterowników zamknij DriverStore Explorer/RAPR, odłącz internet (jeśli jesteś na WIFI to wciskasz kombinację Fn+F2, ta sama kombinacja włącza ponownie WIFI) i pozwól deinstalatorowi uruchomić ponownie system.
  • Po ponownym uruchomieniu systemu odpal instalator nowego sterownika, pozwól mu uruchomić ponownie system, po tej operacji możesz ponownie podłączyć internet. Sprawdź w MS Store aktualizacje programów, prawdopodobnie wtedy rozpocznie się pobieranie i instalacja Realtek Audio Console.