Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna do około 3000zł +-10% (i RAM?) głównie do gier i trochę do programów CAD 2D i 3D.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Od razu zaznaczę że jestem mocno zielony w temacie, ale kompletnym analfabetą cyfrowym też nie jestem. Tak jak w tytule chciałbym kupić kartę graficzną głównie do gier ale i do sporadycznej zabawy na prostych elementach w programach CAD 2D i 3D.
Jeśli chodzi o gry to w sumie mało przepadam za wyścigówkami (np. przeróżne symulatory), sportowymi (np. fifa etc) czasem popykam w jakiegoś FPS'a (COD, battefield etc.). Głównie podobają mi się strategie, RPG, gry z otwartym światem (np. cała seria Wiedźmina, RDR2, Baldurs gate, God of war, Skyrim etc.)

Jeśli chodzi o programy CAD to głównie Autocad, Solidworks i Inventor proste elementy, póki co bez MES, symulacji etc.

Gdybym miał rozłożyć w procentach to komputer będzie raczej w 90% do gier a w 10% do programów CAD.

Mam złożony taki zestaw:

Monitor Dell U2518D (2560x1440), ALE MOCNO zastanawiam się nad przejściem na rozdzielczość 3440x1440 więc fajnie by było gdyby karta podołała również w tej rozdzielczości.

1. GPU: i5-12500
2. MOBO: Gigabyte B660 GAMING X (w wersji ATX)
3. RAM: 2x8GB Patriot Viper 3600Mhz CL17 DDR4 (Chciałbym wymienić na 4x8GB albo 2x16GB)
4. SSD: Kioxia 1 TB M2 NVMe 3.0 Exceria (Zmiana na Kingston 2 TB M2 NVMe 4.0 KC3000 już zakupiona jeszcze nie wymieniona)
5. PSU: MSI MPG A850GF 850W 80 Plus Gold
6. OBUDOWA: be quiet! Pure Base 500DX Black
7. Chłodzenie GPU: SilentiumPC Fera 5

i pod ten zestaw chciałbym kupić jakąś kartę graficzną do około 3000zł, około bo jeśli warto dołożyć do jakiegoś modelu 100-300zł to też dołożę, byleby nie dokładać w nieskończoność.

Myślę też mocno nad dołożeniem RAM tak żeby mieć te 32gb, i też miałbym w tym temacie pytanie, lepiej jest dokupić do mojego zestawu takie same kości 2x8GB czy lepiej sprzedać to co mam i kupić 2x16GB jeszcze wyżej taktowane (Co będzie szybsze 4x8GB czy 2x16GB? przy tym samym taktowaniu) Czy jest w ogóle sens dokładać te 16 GB ramu przy dzisiejszych grach? Wyżej taktowany ram od tego który mam "da coś" w grach i czy moja płyta główna go obsłuży bez jakiś większych kombinacji w biosie? 

I na koniec pytanie za "100 pkt." warto czekać do premiery nowych RTX serii 5000 i wtedy kupić coś z serii 4000 taniej? 

Będę bardzo wdzięczny za wszelkiego rodzaju uwagi, rady i pomoc. Pamiętajcie tylko że jestem zielony. Z góry dzięki!

Opublikowano

Skoro to prosta zabawa w projekty, to możesz brać RX 7900 XT, bo aktualnie cena RTX 4070 SUPER rośnie i za dobry model trzeba wydać 3000 PLN, a RX 7900 XT zaczyna się od 3100-3200 PLN, będąc przy tym wydajniejszy (poziom RTX 4070 Ti SUPER) w tradycyjnej rasteryzacji i nie trzeba bawić się w przejściówki przewodów zasilania.

Warto czekać na RTX 5000 i RX 8000 tylko dla osób planujących zakup GPU od 3500 PLN, bo zapowiedziane zostaną na początek najwyższe modele, niższe później. Nie kupiłbyś raczej taniej serii 4000 - już aktualnie wyższe modele drożeją, bo są wycofywane.

W dniu 9.12.2024 o 17:57, Zygfryd6 napisał:

Myślę też mocno nad dołożeniem RAM tak żeby mieć te 32gb, i też miałbym w tym temacie pytanie, lepiej jest dokupić do mojego zestawu takie same kości 2x8GB czy lepiej sprzedać to co mam i kupić 2x16GB jeszcze wyżej taktowane (Co będzie szybsze 4x8GB czy 2x16GB? przy tym samym taktowaniu) Czy jest w ogóle sens dokładać te 16 GB ramu przy dzisiejszych grach? Wyżej taktowany ram od tego który mam "da coś" w grach i czy moja płyta główna go obsłuży bez jakiś większych kombinacji w biosie? 

Zawsze lepiej 2 moduły niż 4, bo to mniejsze obciążenie dla kontrolera pamięci w procesorze. Jak nie chcesz problemów to bezpieczniej jest wybrać 32GB (2x16) 3600MHz CL16/17, kosztowo wyjdzie to ok. 350 PLN.

Opublikowano

@Anhin Karty o których piszesz, poradzą sobie z najnowszymi tytułami na full detalach w rozdzielczości 3440x1440?

A jeśli chciałbym iść w RTX'y to jakie modele poleciłbyś mi z 4070 SUPER i 4070 Ti SUPER? A i o jakich przejściówkach przewodów zasilania mówisz?

A jeśli chodzi o serie RTX 5000 to na dzień dzisiejszy jesteśmy w stanie coś powiedzieć tzn. jakie modele i kiedy wyjdą ? O ile będą bardziej wydajniejsze od serii 4000? W jakiej cenie MSRP będą poszczególne modele? czy jeszcze nie ma takich informacji?

Jeśli chodzi o RAM, to nie ma czegoś takiego jak quad-channel w przypadki 4x8gb i nie zapewni to lepszej przepustowości pamięci pod kątem gier niż 2x16gb? Rozumiem też że zabawa z RAM'em o wyższym taktowaniu niż 3600 wiąże się już z jakąś ingerencją w bios tak? Gdybym jednak pochylił się nad tą zabawą z wyższym taktowaniem RAM'u, to da mi to dużo w przypadku gier? I mógłbyś tą "zabawę" po krótce chociaż opisać, albo nakreślić "z czym to się je"? Jakie konkretnie modele pamięci RAM poleciłbyś kupić, bo rozumiem że jeśli chciałbym dokupić 2x8gb to najlepiej kupić to co już mam?

Opublikowano

W przypadku UWQHD (3440x1440) RX 7900 XT będzie w większości tytułów robić ponad 60 FPS, natomiast wiadomo jakie w tym roku "cuda" wyszły pod względem optymalizacji. W jednych grach różnica między 2560x1440 a 3440x1440 będzie wynosić 5%, w innych nawet 25%. Rozdzielczości ultrawide są niszowe, więc takich testów jest jak na lekarstwo. Warto tutaj przyjmować wariant pesymistyczny, czyli średnia wydajność między UWQHD a QHD to ~25%. Radeony mocno kuleją w Ray Tracingu, warto mieć to na uwadze, nadchodzące Radeony RX 8000 mają się w tej kwestii poprawić (według informacji AMD).

RTX 4070 SUPER bym odpuścił, jeśli nie chcesz suszarki, bo to cenowo wychodzi 3000-3100 PLN, nieopłacalny biznes za bardzo względem wydajniejszego RX 7900 XT w tradycyjnej rasteryzacji. W przypadku RTX 4070 Ti SUPER to model Palit RTX 4070 Ti Super JetStream OC jest ok (cena jaka jest, sam widzisz), natomiast przy modelach RTX 4070 Ti SUPER (i wyżej) jak nie masz ciśnienia to wstrzymałbym się już na RTX 5000.

8 godzin temu, Zygfryd6 napisał:

A i o jakich przejściówkach przewodów zasilania mówisz?

Wyższe modele RTX 4000 nie posiadają standardowych wtyczek zasilania 8-pin, tylko nową 16-pinową 12VHPWR lub 12V-2x6 (poprawione złącze po aferach z palącymi się wtyczkami). Niektórzy producenci zasilaczy mają taki przewód do zakupienia, jeśli zasilacz nie jest w normie ATX 3.0 lub ATX 3.1. Jeśli takowego przewodu nie ma (i nie da się dokupić), trzeba podłączać zasilanie GPU za pomocą dołączonego do GPU adaptera, który bywa awaryjny po jakimś czasie (co nie oznacza, że musi się awaria zdarzyć).

A jeśli chodzi o serie RTX 5000 to na dzień dzisiejszy jesteśmy w stanie coś powiedzieć tzn. jakie modele i kiedy wyjdą ? O ile będą bardziej wydajniejsze od serii 4000? W jakiej cenie MSRP będą poszczególne modele? czy jeszcze nie ma takich informacji?

W styczniu na CES 2025 NVIDIA zaprezentuje zapewne tylko RTX 5090 oraz 5080, kolejne modele pewnie będą zaprezentowane później, przewiduje się, że 5070 Ti i 5070 zostaną zaprezentowane jeszcze w pierwszym kwartale 2025, o wydajności i MSRP nic nie wiadomo.

Jeśli chodzi o RAM, to nie ma czegoś takiego jak quad-channel w przypadki 4x8gb i nie zapewni to lepszej przepustowości pamięci pod kątem gier niż 2x16gb? Rozumiem też że zabawa z RAM'em o wyższym taktowaniu niż 3600 wiąże się już z jakąś ingerencją w bios tak? Gdybym jednak pochylił się nad tą zabawą z wyższym taktowaniem RAM'u, to da mi to dużo w przypadku gier? I mógłbyś tą "zabawę" po krótce chociaż opisać, albo nakreślić "z czym to się je"? Jakie konkretnie modele pamięci RAM poleciłbyś kupić, bo rozumiem że jeśli chciałbym dokupić 2x8gb to najlepiej kupić to co już mam?

4x8GB może coś tam poprawić wydajność, ale tylko wtedy gdy IMC CPU (kontroler pamięci) ogarnie takie same taktowania, a na to nie licz. Pewnie będzie konieczny zjazd do ok. 3000-3200 MHz, bo 4 zajęte banki bardziej obciążają IMC niż 2.
Niekoniecznie się wiąże, ale może wystąpić taka możliwość, że IMC po prostu nie da rady i będzie trzeba dostosowywać, więc lepiej bezpiecznie brać 3600MHz, odpalasz XMP i tyle. W Twoim przypadku wyższe taktowania dadzą marginalne lub zerowe uzyski, bo RAM wpływa głównie na działanie CPU, a im wyższa rozdzielczość tym więcej do roboty ma GPU.

Najłatwiej dostosować zbijając taktowanie i dostosowywać timingi (zacieśnić je) - tu masz dobry przewodnik nt. OC DDR4 - https://github.com/integralfx/MemTestHelper/blob/oc-guide/DDR4%20OC%20Guide.md

Pamiętaj, że nie wrzucisz na to MOBO DDR5, pomimo, że procesor ma wbudowany kontroler pamięci DDR5, bo MOBO nie jest kompatybilne z takimi pamięciami.

Opublikowano

@Anhin A jeszcze oprócz tego modelu 4070 Ti SUPER poleciłbyś coś? Ponieważ prawdopodobnie jak mówisz poczekam do premiery RTX5000 ale jakbym coś wypatrzył w fajnych pieniądzach to też bym się może pokusił, albo gdybyś mógł podpowiedzieć jakie firmy robią dobre karty a jakich unikać?

Jeśli chodzi o przejściówki do karty graficznej, to mógłbyś podpowiedzieć gdzie szukać tych informacji czy producent mojego zasilacza ma takie złącze 16 pinowe? I tutaj od razu pytanie, seria 5000 też będzie operować na złączach 16 pinowych czy tego też na razie niewiadomo? Mój zasilacz pociągnie mojego procka + tego powiedzmy 4070 Ti super? A wiadomo może jak bardzo prąd żerna będzie seria 5000?

Mógłbyś mi polecić jakieś konkretne kości ram 2x16GB albo podpowiedzieć podobnie jak z kartami graficznymi jakie firmy robią dobre kości a jakich unikać? I na koniec jeszcze jedno pytanko bo i tak myślę kupić nowe 2x16GB i tutaj nachodzi mnie myśl, czy nie kupić ramów z DDR5 np. 2x16GB 6000Mhz CL30 skoro i tak chce kupić 2x16 a widzę że ceny są wmiare podobne? Może wymienić MOBO na takie z DDR5 i kupić ramy DDR5 tylko zastanawiam czy taki upgrade w ogóle ma u mnie sens pod kątem gier czy też za dużo to nie da, a nowe MOBO z 500-600zł i po prostu się to nie opłaci?

Opublikowano

RTX 4070 Ti SUPER nie tanieje, więc wątpię, że znajdziesz, ale skoro chcesz to podaje warte uwagi modele:

• ASUS RTX 4070 Ti SUPER TUF
  • Palit RTX 4070 Ti SUPER JetStream
  • Palit RTX 4070 Ti SUPER GamingPro
  • Palit RTX 4070 Ti SUPER GameRock
  • Gainward RTX 4070 Ti SUPER Panther
  • Gainward RTX 4070 Ti SUPER Phoenix
  • Gainward RTX 4070 Ti SUPER Phantom
  • Gigabyte RTX 4070 Ti SUPER Gaming OC (tutaj to samo, standardowy BIOS stosunkowo głośny, Silent lepszy)
  • PNY RTX 4070 Ti SUPER XLR8 Gaming Verto Epic-X

Modele Palita i Gainwarda są pokrewne (własność Palita), w ofercie pozycjonowanie wygląda następująco (od najgorszego do najlepszego): JetStream/Panther < GamingPro/Phoenix < GameRock/Phantom.

Gdyby MSI udostępniało gdzieś przewód 12VHPWR/12V-2x6 to bym Ci podał link. Tak, seria RTX 5000 będzie prawie na pewno korzystać z 16-pinowego złączu zasilania (na wtyczce 12V-2x6). Twój zasilacz bez problemów pociągnie nawet RTX 4080 SUPER, nie wiadomo jaki będzie pobór RTX 5000, trzeba czekać na CES.

Kompletnie się to nie opłaci, nadal będziesz na martwej platformie na której max co włożysz to 14. generację.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@Anhin

Cześć! Od razu powiem że jak gdzieś się mylę od razu mnie popraw. Poczekałem trochę, pośledziłem rynek i moje wnioski z pokazu nowych kart serii RTX są takie że pomimo niskich cen MSRP to ceny wywaliło w kosmos a i dostępność jest zerowa dla przeciętnego zjadacza chleba. Nie celowałem w 5090 ani 5080, a bardziej 5070 ti które przynajmniej na papierze wygląda najbardziej obiecująco ze wszystkich rtx 5000, ale patrząc jaki bubel wyszedł w postaci 5080, i to jak szybko mimo tego on wyparował ze sklepów, to boje się że jak tylko pojawi się 5070 ti to jego ceny będą również mocno zawyżone, a i z dostępnością będą problemy a stare rtx 4000 już nie są produkowane i też znikają. Trochę zagłębiłem się w temat tego całego DLSS, RT, PT, etc... Dalej mocno tego tematu nie rozumiem, ale na mój rozum, bardzo możliwe jest że będzie to przyszłość GPU ale chyba jeszcze nie teraz, więc wydaje mi się że warto na razie skupić się na czystym rastrze i to jego brać za główny wyznacznik. Patrząc na bieżące promocje ze strony AMD pochylam się bardziej w ich stronę... Stąd moje pytanie, zestaw komputerowy tak jak u samej góry do tego zmieniam ram na 2x16GB 3600Mhz CL16, monitor zostaje przy rozdzielczości 2560x1440 (monitor będę wymieniał na jakiś z większą ilością Hz, nie wiem dokładnie jaki), i do tego myślałem nad 7900 xtx, (budżet powiedzmy że nie ograniczony, po prostu chce ten model, chyba że będzie on za mocny dla mojego zestawu) tylko teraz pytanie jaki model kupić, które byś polecił a których lepiej unikać?

Opublikowano

DLSS i FSR to już dzisiaj jest przyszłość, bez tego większość gier AAA działa jak kupa.

Ceny GPU mogą być zawyżone przez jakiś czas - podobno dostępność RTX 5070 Ti i RTX 5070 ma być lepsza niż 5080/5090 (papierowe premiery, nieśmieszny żart). Premiera 5070 Ti 20 luty, 5070 pewnie tydzień później (tutaj będzie cud jak to będzie miało wydajność 4070S). Na marzec ma się pojawić prawdopodobnie RX 9070 i 9070 XT (tutaj AMD obiecuje dobrą dostępność). To już zależy od Ciebie czy chcesz się wstrzymać czy kupować na już.

Na promo jest dobry model ASRocka - https://proline.pl/asrock-radeon-rx-7900-xtx-phantom-24gb-pci-e-gddr6-rx7900xtx-pg-24go-p8119882

Pamiętaj o podłączeniu 3 osobnych przewodów zasilających oraz sprawdź czy karta nie będzie opadać (jeśli będzie to konieczna będzie podpórka).

Opublikowano

@Anhin Zakupiłem właśnie moim zdaniem w bardzo fajnej promocji kartę którą poleciłeś tj. za 3600, będzie w pon/wt.

Hmmm... W takim razie liczę że AMD da do starej wersji FSR4 tak jak zrobiła to Nvidia, są w ogóle jakieś potwierdzone informacje na ten temat czy same spekulacje? Jak to wyglądało np. z poprzednimi FSR'ami AMD dawało nowe FSR'y do starszych kart? Wiadomo też coś jak FSR4 będzie działał w stosunku do DLSS4?

Wracając do karty, zamówiłem dokładnie z tego linku który podałeś, pytanko ona jest w wersji OC? Niby nic nie jest tu napisane, ale gdzieś czytałem że podobno na stronie producenta ten model nie występuję bez wersji OC a i patrząc po numerze karty, zawsze znajduje ją w innych sklepach w wersji OC.

Jeśli chodzi o podpórki, to zamówiłem już jakiś czas temu 2 takie podpórki od brata chińczyka, dokładnie to te podpórka Powiedz mi bo widzę że z jednej strony ta podpórka ma taki słaby magnes, rozumiem że podpórka magnesem do obudowy, ale czy ten magnes nie będzie wpływał jakoś negatywnie na komputer? I jedna podpórka wystarczy czy dać dwie? I rozmieszczenie podpórek na logikę, w rogu z przodu tam gdzie karta odstaje od płyty głównej czy jest jakaś większa filozofia w tym?

Mam jeszcze pytanie co do ilości wentylatorów w obudowie, na dzień dzisiejszy mam 3 wenty 140mm chyba te wentylatory (jak widać nie są już dostępne do kupienia), był one oryginalnie z obudową, mam je rozmieszczone jeden przód, jeden tył i jeden góra (bliżej tego tylnego), czy jest sens dokładać jeszcze jakiś jeden albo dwa wentylatory? Wiem że zgodnie ze specyfikacją płyty głównej mam tylko 3 wejścia na wentylatory (już wykorzystane), ale patrząc po instrukcji obsługi płyty głównej instrukcja i gdzieś szperając po necie (redit etc.) znalazłem informacje że jest opcja wpięcia wentylatorów jeszcze w wejścia "CPU_OPT" i "SYS_FAN4_PUM" tylko trzeba coś tam pozmieniać w BIOS, jest taka możliwość?

Opublikowano
52 minuty temu, Zygfryd6 napisał:

Hmmm... W takim razie liczę że AMD da do starej wersji FSR4 tak jak zrobiła to Nvidia, są w ogóle jakieś potwierdzone informacje na ten temat czy same spekulacje? Jak to wyglądało np. z poprzednimi FSR'ami AMD dawało nowe FSR'y do starszych kart? Wiadomo też coś jak FSR4 będzie działał w stosunku do DLSS4?

Z dotychczasowych informacji wynika, że FSR4 będzie działał tylko z RDNA4. Wynika to pewnie z innego podejścia, co według innych informacji (czy też przecieków), ma solidnie poprawić jakość FSR. Nie wiadomo jak będzie działał, skoro nie ma kart, można zakładać, że zbliżony poziom, ludzi będzie w tyle.

56 minut temu, Zygfryd6 napisał:

Wracając do karty, zamówiłem dokładnie z tego linku który podałeś, pytanko ona jest w wersji OC? Niby nic nie jest tu napisane, ale gdzieś czytałem że podobno na stronie producenta ten model nie występuję bez wersji OC a i patrząc po numerze karty, zawsze znajduje ją w innych sklepach w wersji OC.

Tak to wersja OC, zgodnie z numerem produktowym, opisem w sklepie i zdjęciami.

58 minut temu, Zygfryd6 napisał:

Jeśli chodzi o podpórki, to zamówiłem już jakiś czas temu 2 takie podpórki od brata chińczyka, dokładnie to te podpórka Powiedz mi bo widzę że z jednej strony ta podpórka ma taki słaby magnes, rozumiem że podpórka magnesem do obudowy, ale czy ten magnes nie będzie wpływał jakoś negatywnie na komputer? I jedna podpórka wystarczy czy dać dwie? I rozmieszczenie podpórek na logikę, w rogu z przodu tam gdzie karta odstaje od płyty głównej czy jest jakaś większa filozofia w tym?

Dokładnie tak, ten magnesik nie wpływa na działanie komputera - jest za słaby.

Godzinę temu, Zygfryd6 napisał:

Mam jeszcze pytanie co do ilości wentylatorów w obudowie, na dzień dzisiejszy mam 3 wenty 140mm chyba te wentylatory (jak widać nie są już dostępne do kupienia), był one oryginalnie z obudową, mam je rozmieszczone jeden przód, jeden tył i jeden góra (bliżej tego tylnego), czy jest sens dokładać jeszcze jakiś jeden albo dwa wentylatory? Wiem że zgodnie ze specyfikacją płyty głównej mam tylko 3 wejścia na wentylatory (już wykorzystane), ale patrząc po instrukcji obsługi płyty głównej instrukcja i gdzieś szperając po necie (redit etc.) znalazłem informacje że jest opcja wpięcia wentylatorów jeszcze w wejścia "CPU_OPT" i "SYS_FAN4_PUM" tylko trzeba coś tam pozmieniać w BIOS, jest taka możliwość?

Pure Wings 2 zostały zastąpione Pure Wings 3. Zamontuj GPU, sprawdź jakie będą temperatury, wtedy myśl o dołożeniu wentylatora na front. MOBO posiada oprócz CPU_FAN - CPU_OPT, SYS_FAN1, SYS_FAN2, SYS_FAN3 i SYS_FAN4_PUMP - wszystkie możesz wykorzystać do podłączenia wentylatora (SYS_FAN4_PUMP trzeba pewnie skonfigurować pod wentylator, bo pewnie jest skonfigurowany domyślnie pod pompę). Do jednego headera możesz podłączyć więcej niż 1 wentylator, wykorzystując Y-Splitter albo kontroler wentylatorów. Pamiętać należy jednak, że każdy header ma swoje maksymalne natężenie prądu - dla Twojej MOBO to 2A dla każdego headera.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin Karta już u mnie, ale nie rozpakowuję jej do premiery rtx 5000 xD.

Mam pytanie przy zestawie jaki mam i karcie którą kupiłem nie będzie zachodziło zjawisko bottleneck'u? Czyli po prostu czy ten procesor nie jest za słaby pod tą grafikę?

A jeśli jest za słaby to za czym powinienem się rozglądać, coś w stylu 12600k, 13600k albo 14600k? I czy w ogóle w pierwszej kolejności sekcja zasilania w mojej płycie głównej ogarnie takie procesory? A z drugiej strony nie zabraknie nam "prądu" ze strony zasilacza? Chłodzenie CPU które mam ogarnie te nowe procesory w razie co? A jeśli już miałbym zakupić coś z 13, 14 gen intela to słyszałem że intel odwalił tam jakąś ostrą maniane z tymi procesorami i teraz nie wiem czy w ogóle pchać się w te generacje z poważnym fabrycznym błędem, mógłbyś mi trochę rozjaśnić czy jest się czego bać kupując 13, 14 gen procesorów intela?

Edytowane przez Zygfryd6
Opublikowano
19 godzin temu, Zygfryd6 napisał:

Karta już u mnie, ale nie rozpakowuję jej do premiery rtx 5000 xD.

Dlaczego nie? Mija Ci tylko okres oddania GPU bez podania przyczyny na darmo. Nie oczekuj, że RTX 5070 Ti będzie w cenie sugerowanej, po francuskich i niemieckich sklepach widać ceny bliżej 5000 PLN, niż 4000 PLN.

19 godzin temu, Zygfryd6 napisał:

Mam pytanie przy zestawie jaki mam i karcie którą kupiłem nie będzie zachodziło zjawisko bottleneck'u? Czyli po prostu czy ten procesor nie jest za słaby pod tą grafikę?

A jeśli jest za słaby to za czym powinienem się rozglądać, coś w stylu 12600k, 13600k albo 14600k? I czy w ogóle w pierwszej kolejności sekcja zasilania w mojej płycie głównej ogarnie takie procesory? A z drugiej strony nie zabraknie nam "prądu" ze strony zasilacza? Chłodzenie CPU które mam ogarnie te nowe procesory w razie co? A jeśli już miałbym zakupić coś z 13, 14 gen intela to słyszałem że intel odwalił tam jakąś ostrą maniane z tymi procesorami i teraz nie wiem czy w ogóle pchać się w te generacje z poważnym fabrycznym błędem, mógłbyś mi trochę rozjaśnić czy jest się czego bać kupując 13, 14 gen procesorów intela?

Jeszcze nie podłączyłeś GPU, a już masz wątpliwości.

W większości przypadków nie będzie zachodził bottleneck, może taki wystąpić (choć niewielki) w grach siedzących wyjątkowo mocno na CPU, ale nie powinien być on jakoś szczególnie odczuwalny.
Nie myśl u upgrade CPU, bo to nie ma sensu. Jak już by miało dochodzić do zmiany CPU to nie ma sensu pchać się w 12600K ani inne CPU z odblokowanym mnożnikiem ze względu na chipset Twojej MOBO - w zależności od ceny i5-13500/14500. VRM sobie poradzi, Fera 5 klęknie, będzie potrzebne lepsze chłodzenie - są to wyżyłowane CPU.
Wystarczy zaktualizować BIOS z mikrokodem 0x12B, który rozwiązuje większość problemów.

Czy jest się czego bać? Raczej niczego, po prostu trzeba mieć świadomość ułomności Intela.

Opublikowano (edytowane)

@Anhin 

A to nie będzie tak że jak rozbiorę i podepnę kartę to już ma po zwrocie?

Okej, w takim razie tak jak mówisz przynajmniej w najbliższym czasie/latach nie będę zmieniał procesora, a co będzie za jakiś czas to będę myślał wtedy, mam przynajmniej teraz pogląd jak to wygląda.

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz, byłaby duża różnica w grach z ramem 2x16GB 3200Mhz CL16 a 2x16GB 3600Mhz CL16? Bo na dzień dzisiejsza widzę ten pierwszy za 200zł a drugi za 300+ i to 100zł nie jest dla mnie w sumie żadną różnicą ale po prostu mnie to dziwi.

I jeszcze jedno, 2x16GB to jest ilość ramu na dzień dzisiejszy z zapasem czy już na styk? Chodzi mi o to czy jest sens kupić np. 2x32GB czy też 2x16GB jest ze sporym zapasem i 2x32GB to przerost formy na treścią i strata kasy?

Edytowane przez Zygfryd6
Opublikowano
32 minuty temu, Zygfryd6 napisał:

Okej, w takim razie tak jak mówisz przynajmniej w najbliższym czasie/latach nie będę zmieniał procesora, a co będzie za jakiś czas to będę myślał wtedy, mam przynajmniej teraz pogląd jak to wygląda.

Przy ewentualnej CPU nie patrz na żadne bootleneck calculatory, tylko patrz podczas grania/pracy jak zachowują się komponenty. Tutaj możesz wykorzystać HWiNFO - odpalić na czas grania (15-30 minut) logging wszystkich czujników, a następnie plik CSV przejrzeć na stronie https://logcharts-io.pages.dev/. Dzięki temu masz dokładny wgląd w użycie komponentów, temperatury, obroty wentylatorów. Po chwilowej lekturze czym są parametry CPU Busy i GPU Busy jesteś w stanie wyłapać bottleneck CPU i na podstawie tego decydować czy chcesz zmieniać CPU czy też nie. Od siebie dodam, że im wyższa rozdzielczość tym więcej do roboty ma GPU, a CPU mniej. Za kilka lat to po prostu czeka Cie zmiana platformy, LGA1700 za 2/3 lata będzie wymarłą i starą platformą.

32 minuty temu, Zygfryd6 napisał:

A powiedz mi jeszcze jedną rzecz, byłaby duża różnica w grach z ramem 2x16GB 3200Mhz CL16 a 2x16GB 3600Mhz CL16? Bo na dzień dzisiejsza widzę ten pierwszy za 200zł a drugi za 300+ i to 100zł nie jest dla mnie w sumie żadną różnicą ale po prostu mnie to dziwi.

I jeszcze jedno, 2x16GB to jest ilość ramu na dzień dzisiejszy z zapasem czy już na styk? Chodzi mi o to czy jest sens kupić np. 2x32GB czy też 2x16GB jest ze sporym zapasem i 2x32GB to przerost formy na treścią i strata kasy?

Przy tych samych timingach szybszy RAM pozwala wykrzesać więcej z CPU, co przekłada się w niektórych scenariuszach na poprawę wydajności a w szczególności 1% Low.

Możesz brać pod uwagę także:

3600MT/s CL18 - https://www.ceneo.pl/106760543;0284-0.htm

Aktualnie w fajnej cenie są Kingstony 3600MT/s CL16 - https://www.amazon.pl/dp/B0CKJ71M2Y/

32GB to na dzisiaj standard, nie widzę zbytnio sensu w 64GB na dzisiaj, tym bardziej przy DDR4.

Opublikowano

@Anhin

Komputer udało mi się złożyć i mam kolejne pytania 😕, sory że tak dużo tego jest, ale liczę na twoją pomoc jak dotychczas.

1. Składałem dysk Kingston 2 TB M2 NVMe 4.0 KC3000 do radiatora z tego linku dysk aliexpress są tam trzy rodzaje termopadów dwa w całości jeden grubszy drugi cieńszy i trzeci w takich "kostkach". Przemyłem radiator izopropanolem, złożyłem całość na "kanapkę" na dół cieńszy termopad na góra grubszy. Przy skręcaniu całości musiałem to zrobić ze szwagrem bo brakło mi miejsca w tych otworach fasolowych po bokach żeby to skręcić (całość była "za gruba") i musiałem to ścisnąć (skręcaliśmy otwory po przekątnej) a ostatni otwór to już w ogóle ciężko szedł ale udało się. Po skręceniu, górny termopad trochę wypchało każdą stroną nawet trochę przez otworki. Radiator mi polecili na innej stronce i mówili że bez problemu złoże to ze swoim dyskiem, nawet teraz znalazłem film na yt, gdzie gość montuje właśnie taki dysk (nie widzę tylko jaki duży ile TB) jak mój, u niego wszystkie chodzi bez problemu montaż radiatora a u mnie tak fajnie nie było... System zainstalowałem normalnie komputer użytkuje normalnie od 15.02 ale też nic nie robiłem takiego żeby ten dysk porządnie zagrzać. No i teraz pytanie, czy tak to powinno wyglądać? Czy coś zrobiłem nie tak? Coś przez to uszkodziłem? Co powinienem zrobić, zostawić jak jest czy kupić nowe cieńsze termopady?

2. Trochę tak dla swojego kaprysu, ale też estetyki ale też i skuszony niską cena xD. Zakupiłem 3 wentylatory be quiet! Pure Wings 2 PWM 140mm wentylatory, po demontażowe rzeczywiście moim zdaniem nówki produkcja 04.24 po 25zł sztuka. I teraz chciałbym zamontować 2 z nich w swojej obudowie (trzeci oddaje bratu) i zastanawiam się gdzie je zamontować, przypomnę na razie mam 3 wentylatory: 1 przód na wysokości CPU (wtłaczający) 1 tył na wysokości CPU (wyciągający) i 1 góra też na wysokości CPU (wyciągający) (czyli tak bardziej z tyłu. Czyli zostaje mi opcja dorzucenia dwóch na przód (wtłaczających) albo jeden przód i jeden góra (1 wtłacza 2 wyciąga), która opcja będzie lepsza? Powinno być tyle samo wentylatorów wtłaczających powietrze co wyciągających powietrze? A może więcej tych wtłaczających albo na odwrót więcej wyciągających?

2a. Jak już wezmę się za podłączanie tych wentylatorów to tak jak wcześniej pisaliśmy jeden podepnę pod CPU_OPT a drugi pod SYS_FAN4_PUMP i tutaj mówiłeś o jakimś przełączeniu tego wejścia SYS_FAN4_PUMP z pompy na wentylator? Ale ja patrząc trochę po ustawieniach biosu a tu jestem napraaaawde zielony nigdzie nie widzę takiej opcji. W ogóle odkryłem przy instalacji systemu, że razem z instalacja, instaluje mi się taki program jak od gigabyte jak SIV i w nim już w takim bardziej przystępny sposób (przynajmniej dla mnie) można sterować tymi wentylatorami. Zastanawiam się czy tobie przypadkiem nie chodziło po prostu o wybranie odpowiedniego czujnika temperatury pod ten wentylator który podepnę pod SYS_FAN4_PUMP bo tam CHYBA z automatu zaczytuje się czujnik temperatury CPU? Prosiłbym o rade jak to podpiąć żeby wszystko hulało i nic nie uszkodzić.

3. A może trzeba to przetestować tak jak mówiłeś i wtedy jakoś dobrać te wentylatory i ewentualnie zmienić termopady? A jeśli już przechodzimy do testowania tego to czym i jak to testować? Ja na wstępie chciałbym grać w Baldurs Gate 3 ale widzę że to raptem wykorzysta przy mojej rozdzielczości około 40% grafiki to chyba średnio nadaje się do testu?

Opublikowano

Osoby, które Ci poleciły ten radiator zapewne korzystają z jednostronnych NVMe. KC3000 w wersji 2TB jest dwustronny, czyli ma kości NAND po obu stronach, model 1TB, ma kości NAND po jednej stronie. Radiator wygląda na taki co powinien być kompatybilny z dwustronnymi dyskami, ze względu na otwory. Pytanie więc czy przypadkiem nie poskręcałeś go zbyt mocno?
Poglądowo MC1 Pro, jak te otwory wyglądają:
ImageServer.php?ID=11fbfa38768@be-quiet.

Wrzuć na front, zobacz jak pracują, ewentualnie dostosuj krzywe obrotów. Nie ma reguły i jednej słusznej odpowiedzi - kwestia podzespołów i obudowy. W malutkich budach najczęściej wrzuca się więcej wyciągających, bo chodzi o jak najszybsze wyciągnięcie ciepłego powietrza. Warto zakupić w najbliższej przyszłości Y-Splitter, połączyć frontowe i podłączyć je do jednego headera, dzięki temu będziesz mógł nimi sterować równolegle.
Chodziło mi generalnie o to, że header SYS_FAN4_PUMP może być skonfigurowany domyślnie pod pompę, co oznacza, że może być w trybie DC Only oraz ustawiony na max prędkość. Wystarczy go ustawić na PWM (jeśli wentylator jest PWM) i dostosować mu krzywą. Płyty Gigabyte (GPU też) mają bardzo agresywną krzywą, więc polecam ją dostosować, żeby nie waliło 100% PWM przy 60-65°C CPU.

Nie polecam softu Gigabyte, bo jest upośledzony tak jak soft innych producentów. Lepiej ustawić w UEFI/BIOS lub skorzystać z FanControl.

Do testowania 3DMark (demo na Steam), OCCT, gry i programy, które używasz.

Opublikowano

@Anhin

Na 99% jestem pewny że nie skręciłem go na single-side, ale dla pewności wyciągnę go i sprawdzę, podrzucę też zdjęcia. A powiedz czy mogłem coś uszkodzić, albo czy może to tak zostać takie mocno ściśnięte i przez to będzie to działać równie dobrze? tzn. czy będzie odbierało ciepło tak jak powinno? Czy jak przyjdą mocniejsze temperatury czy jakoś nie rozgotuje tego termopada i czy ta substancja z termopada jakoś nie zaleje tego dysku i go uszkodzi (bo o czymś takim przestrzegał mnie jeden gość ale nie chce mi się trochę w to wierzyć)? Jest sens to wymieniać na nowe cieńsze termopady?

Ja mam obudowę raczej z tych mniejszych czy większych? A takie podłączenie każdego z wentylatorów osobno nie jest lepszym rozwiązaniem? Tzn. jak mam każdy osobno to GDYBYM CHCIAŁ to mógłbym każdy wysterować inaczej, a po prostu jakbym chciał wszystkie 3 przednie w tym przypadku tak samo to po prostu przekopiuje jedną taką samą wersje ustawień do każdego z wentylatorów? I będzie to chodziło tak samo? Moje wentylatory są PWM (wydaje mi się że tak, chyba że czegoś nie widzę)?

To testowanie w tych programach to jakaś wielka filozofia? Czy po prostu naciskam start i to wyrzuca jakieś parametry po? Jeśli miałbyś jakiś poradnik/intrukcje albo filmik yt to bym to chętnie przyswoił jak to zrobić dobrze, rozumiem też że takie testowanie będzie lepsze nić testowanie podczas grania w coś?

Opublikowano

Nie wiem czy mogłeś coś uszkodzić - działa, więc póki co nic nie uszkodziłeś. Nie wiem jak twarde są te termopady. Temperatury powinny być okej. Termopady głównie bazują na smarze silikonowym - takie oleiste plamy można zobaczyć czasem na MOBO czy kartach graficznych i nie powoduje to uszkodzeń, co najwyżej nieestetycznie to wygląda. Raczej nie ma sensu wymieniać termopadów.

Masz średniej wielkości obudowę - mała obudowa to różnej maści SFF. Podłączenie wszystko osobno zajmuje więcej headerów, więc to jak to sobie podłączysz zależy od Ciebie. Ja frontowe spinam razem, bo i tak mają pracować względnie w tym samym zakresie PWM. Wentylatory PWM mają wtyczki 4-pin, wentylatory DC 3-pin.

Nie ma żadnej filozofii generalnie - odpalasz czujniki w HWiNFO i sprawdzasz temperatury i czy obroty. Przy samym OCCT to nawet HWiNFO nie potrzebujesz, bo ma wbudowane odczyty z czujników. W OCCT możesz obciążyć CPU, RAM i GPU razem za pomocą testu Combined, gdzie zaznaczasz CPU+RAM i 3D Standard. Przykładowe ustawienia: Priority - Normal, Data Set - Medium, Mode - Extreme, Load Type - Steady, Instruction Set - AVX2, Thread Settings - Fixed, Thread Counts - 12, Error Correction - Disabled.

Odpalasz test i sprawdzasz temperatury - przy domyślnych ustawieniach MOBO, wentylatory w obudowie i na CPU po osiągnięciu 60°C wskoczą na 100%, więc możesz sobie to wszystko dostosować tak, żeby nic się nie przegrzewało (nie dobijało do 90 stopni, na HotSpot GPU nie patrz, on będzie zapewne 10-20°C ponad temperaturę rdzenia GPU). Możesz też wszystko zostawić tak jak jest, jeśli jesteś zadowolony z tego jak wszystko działa.

Opublikowano

@Anhin A jakim programem najlepiej podglądać fps, temp, prędkość wentylatorów, taktowanie GPU etc. w grach? Chodzi mi o coś takiego jak np. TechLipton pokazuje w swoich filmach. To jest właśnie może ten OCCT czy jeszcze jakiś inny program?