Vanqisz Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września (edytowane) Witam. Mam problem z instalacją gry na świeżo wgranym Windowsie 11. Do rzeczy, gra pirat zajmuje około 190 GB, instalka w .iso (wypalona w programie windowsa). Podczas odpalenia instalacji po 2 sekundach wyskakuje taki o to błąd: Dodam, że wszystkie party które zostały pobrane, nie zostały uszkodzone. Moje poczynania na początku były jak na filmach z youtube czyli: 1. Wyłączyłem Defendera oraz uruchamianie pliku jako administrator 2. Pobranie isdone.dll oraz Unarc.dll do system32 i sysWOW64 wraz z wpisywaniem cmd 3. Zabawą w Zakładce Pamięci wirtualnej i ustawianiem wartości 100-3500 wraz z kasowanie plików w foldrze %temp% 4. Instalacja pakietów Microsoft Visual C++ tutaj foto jakie mam zainstalowanie (czy te x86 są mi potrzebne na systemie 64-bitowym?): 5. Pobranie innej wstawki, ale również błąd taki sam tylko zamiast error code -5 był -1 6. Pisanie komendy w cmd sfc/ scannow 7. Aktualizacja systemu Windows 11 Dodam, że posiadam procek R5 3600 oraz 16 GB RAM 3600 Mhz. Moje przypuszczenia są takie, że mogę posiadać mało miejsca na dysku SSD i dlatego ten błąd wyskakuje: Grę chciałbym zainstalować na SSD (D:), a instalka jest na HDD (E:). Próbowałem rotacji, jak instalkę z początku miałem na C i instalować na D, ale bezskutecznie. Może miał ktoś z Was podobną sytuację, albo pomógł już osobie z takim problemem. Jeżeli tak, to chętnie poczytam rozwiązania. Edytowane 29 Września przez Vanqisz ;=) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anhin Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Nie korzystaj na przyszłość z tych magicznych porad z internetu, bo są one głupie, bez sensu i logicznego wyjaśnienia. Wytłumaczę: Pliki ISDone.dll oraz Unarc.dll nie są plikami systemu, więc pobieranie ich z internetu, ładowanie do folderów systemowych i rejestrowanie ich jedynie co mogą spowodować to backdoora, którym można sobie syf na system zaprosić. Te pliki są plikami instalatora, nie systemu i nie powinny być w folderach systemowych, bez względu na to co magiczne strony z magicznymi poradami dla problemów wszelakich sugerują. Z tego też powodu ani DISM ani SFC nie naprawi tych plików, bo nie są to pliki systemowe (ba, te pliki nawet nie są uszkodzone). Pakiety Visual C++ powinny być x86 oraz x64, bo nie każdy program, który wykorzystuje biblioteki Visual C++ jest 64-bitowy. Do rozwiązania tego problemu wystarczy przeczytać komunikat błędu i go zrozumieć. A komunikat błędu na prosty język brzmi tak: Błąd dekompresji, brak pamięci. Dlaczego taki błąd wyskakuje? Ano dlatego, że pamięć RAM została wysycona, a plik wymiany zapełniony = brak miejsca na kolejne dane. Jak sobie z tym poradzić? Wyrejestrowanie i usunięcie tych DLL z systemu, bo one mogę powodować problemy w przyszłości (nigdy nie pobieraj plików systemowych z internetu, do naprawy plików systemowych służy Windows Update, Shadow Copy oraz ISO Windowsa) Uruchomienie ponowne systemu (masz pewnie włączony defaultowo Fast Startup) Zwiększenie limitu pliku wymiany do rozmiaru minimum Twojej pamięci RAM, a maksimum do 2x RAM, ewentualnie zostawienie wszystkiego do zarządzania systemowi. Tego limitu nigdy się nie ustawia tak nisko, o czym informuje dokumentacja Microsoftu: https://learn.microsoft.com/en-us/troubleshoot/windows-client/performance/how-to-determine-the-appropriate-page-file-size-for-64-bit-versions-of-windows#system-managed-page-files Próba wypakowania obrazu ISO, a następnie uruchomienie instalatora - czasem pomaga, czasem nie. Co to za gra i skąd pobierana? To jakiś repack jest? W rzadkich przypadkach problemem jest uszkodzona pamięć RAM, ale to naprawdę w rzadkich przypadkach i raczej objawiało by się to wcześniej, niż przy instalacji jakiejś spiraconej gry. Vanqisz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanqisz Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września Dzięki za zainteresowanie tematem jak zawsze. 😉 Pliki ISDone.dll oraz Unarc.dll już się pozbyłem, komunikat błędu oczywiście rozumiem, tylko bardziej pytanie dlaczego tak się dzieje. Fast Startup wyłączyłem jak doradziłeś. A gra to God of War: Ragnarok -RUNE, a pobrana z igg-games wcześniej pobierałem tam inną grę tylko na Windowsie 10 oraz innej karcie grafiki i wszystko działało bez większych problemów. Z ciekawość pobrałem grę testowo z Epic Games o nazwie Callisto Protocol i śmiga bez problemów, ale wiadomo oryginał. ;=) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anhin Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Zabrakło RAM i pojemności pliku wymiany, albo coś nie tak z samym instalatorem (co jest możliwe jak pobierasz z lewej strony). Komunikat sugeruje to pierwsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanqisz Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września (edytowane) Czyli ustawienie odpowiednich wartość na czas instalacji coś pomoże na dysku C lub D na którym zamierzam zainstalować tą grę? Bo u mnie wygląda to tak: Pobierałem jeszcze wcześniej wstawkę elamigos, ale był ten sam błąd z kodem -1 Edytowane 29 Września przez Vanqisz ;=) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anhin Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Ustawiłbym minimum 8192MB i maksimum 16384MB, lub ustawił kontrolowanie przez system (co jest według mnie rekomendowane, Windows sam będzie dynamicznie zarządzał rozmiarem), dodatkowo możesz ustawić drugi plik wymiany na innym dysku. Przy zmianach w plikach wymiany wypada uruchomić ponownie system. Prócz tego są też takie wstawki, gdzie instalatora nie ma, a jedynie archiwum (wypakowujesz i grasz). Vanqisz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanqisz Opublikowano 29 Września Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września Ogólnie nic zupełnie to nie dało. Jeszcze pobrałem inną grę też z tym .iso i błąd podobny. Także wychodzi na to, że muszę szukać takich wstawek gdzie nie ma instalatora, albo kupować oryginały. 😉 Jeszcze zastanawiam się czy to może wina jeszcze samego programu windowsa do wypalania. Jeszcze trochę poszperam w necie na ten temat, może coś wynajdę. A tutaj foto z inną grą: ;=) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anhin Opublikowano 29 Września Udostępnij Opublikowano 29 Września Tutaj to widać ewidentnie, że błąd CRC - nie zgadzają się sumy kontrolne, czyli plik package.00.12.core jest uszkodzony. Vanqisz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanqisz Opublikowano 30 Września Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września (edytowane) Nie dało mi spokoju odnośnie ramu i jednak coś jest na rzeczy. Zrobiłem próbę memtest'em: Spoiler Tutaj wyniki z ponad 2 godzinnego testu: Moje ramy to GoodRam 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 IRDM PRO. Bios zresetowałem przed uruchomieniem memtesa z wyłączonym XMP z 2133Mhz. O dziwno jeszcze 2 tygodni temu miałem wszystko cacy na Win10 i z wypakowaniem plików nie miałem problemu. Edytowane 30 Września przez Vanqisz ;=) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anhin Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września Pozostaje RMA pamięci, z sprzętem tak jest, że czasem może strzelić z dnia na dzień, natomiast w przypadku RAM najczęściej są one uwalone przy zakupie, taki przypadek jak Twój jest stosunkowo rzadki. Raport możesz załączyć do RMA, nie ma też co sprawdzać, który moduł strzelił, bo to kit jest. Vanqisz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vanqisz Opublikowano 30 Września Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września Już właśnie na to się nastawiałem 🥲. Tylko dziwne, że system na nich mi chodzi bez problemu, a dopiero podczas wypakowania lub instalacji gry dopiero się człowiek o tym dowiedział. Problem jest taki, że podziałem gdzieś rachunek za te kości i pies pogrzebany. Także już wypatrywałem nowych. To już tu zapytam czy Kingston FURY 16GB (2x8GB) 3600MHz CL17 Beast Black były ok na MSI B450 Gaming Plus bo są poniżej 200 zł? A dziś dzień chłopaka to sobie może strzelę. 😉 ;=) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anhin Opublikowano 30 Września Udostępnij Opublikowano 30 Września Zadziałają bez problemu. Jeśli kupowałeś przez internet do dowód zakupu masz na emailu lub na koncie w sklepie (o ile masz). Vanqisz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi