Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Dziwny komunikat po uruchomieniu komputera

Pytanie

Opublikowano

https://zapodaj.net/plik-6dY1AIjXQT 

taki komunikat wyświetla mi się za każdym razem kiedy uruchamiam komputer, komputer składałem dzisiaj jest nowy na nowych częściach z polecajek od techliptona https://www.x-kom.pl/lista/fmakkezue?sm=twzt11mi 

coś tam o instalacji nowego procesora itp. nie wiem jak to wyłączyć przeglądałem bios ale ja tam dojść nie mogę gdzie to się wyłącza ;v 

Licznik Postów: 20|40|60|80|100|150|200|250|300|350|400|450|500+

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Po wciśnięciu N powinieneś móc przejść do systemu, gdy zalogujesz się już do systemu to sprawdź status BitLockera komendą:

To jest ukryta treść, proszę

Interesuje Cie tylko Volume Status, jeśli wyświetla on informację zwrotną FullyDecrypted to możesz przy tym komunikacie następnym razem wcisnąć klawisz Y w celu zresetowania kluczy TPM. Jeśli informacja zwrotną jest FullyEncrypted to musisz wyłączyć BitLocker za pomocą poniższej komendy i poczekać aż dysk zostanie odszyfrowany (możesz sprawdzić stan procesu za pomocą powyższej komendy):

To jest ukryta treść, proszę

Warto też zaktualizować BIOS - aktualnie to wersja FB (nie wiem czy to MOBO na rev 1.4 czy 1.7, musisz sobie to sam sprawdzić organoleptycznie w lewym dolnym rogu MOBO).

• 0
Opublikowano

feab2236551c1.png

Mam coś takiego na kompie zainstalowało mi się automatycznie po zakończeniu instalacji windowsa 11 pro, przy próbie update from server wyskakuje błąd że nie można czegoś pobrać chyba jakiś problem z tym serwerem, bo jest  ich chyba z 6 i żaden nie działa @Anhin

• 0
Opublikowano

Czy moja porada pomogła z komunikatem? Skakanie po wątkach doprowadzi nas tylko do niepotrzebnego chaosu.

Co do programu - Gigabyte wymusza poprzez ustawienie w UEFI/BIOS pobieranie tego ich szmelcu upośledzonego. Możesz to wyłączyć w Settings -> IO Ports -> App Center Download and Install Configuration. Następnie możesz ten soft odinstalować.

Nie polecam aktualizacji oprogramowania układowego (BIOS) za pomocą aplikacji z poziomu systemu operacyjnego. Najlepiej i najpewniej jest zaktualizować BIOS za pomocą Q-Flash Utility dostępnego z poziomu UEFI - poradnik: https://global.aorus.com/blog/How-to-Update-Your-BIOS-Part-2.php

Nie wiem jaki błąd wyskakuje, ale pewnie ten ich cudowny program sam nie ogarnia tych wszystkich rewizji MOBO - Gigabyte lubi sobie natrzaskać po 5 rewizji jednej MOBO, a Ty użytkowniku sobie sprawdzaj rewizję MOBO. Jeśli jest to rewizja 1.4 to nie masz potrzeby aktualizacji BIOS, bo te nie przynoszą dla Twojej konfiguracji nic specjalnego oprócz załatania kilku podatności na ataki (w skrócie - to już zależy od Ciebie).

To samo tyczy się sterowników - zamiast pobierać za pomocą App Center sterowniki to najlepiej udać się na stronę pomocy technicznej danego modelu i stamtąd pobrać i zainstalować ręcznie sterowniki. Wszystkie te aplikacje od producentów to się nadają głównie do deinstalacji z systemu. Niedoświadczeni użytkownicy łapią się na te ich cudowne oprogramowania, a potem proszą w internecie o pomoc, bo wydajności nie ma, coś się psuje albo inne cuda dzieją się z systemem.

W tym wątku masz zawarte porady dotyczące konfiguracji platform na AMD pod uzyskanie wydajności (oprócz specyficznych zmian w UEFI/BIOS i systemie): 

• 0
Opublikowano

@Anhin kliknąłem Y bez sprawdzania czy bitlocker jest czy jak to się nazywa ale nic się nie stało nic się nie popsuło a komunikat zniknął 😄 a co do biosa to wolał bym się za to nie brać trochę strach