Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Duże wahania fps w minecraft

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim otóż mam taki problem wczoraj skończyłem składać nowy komputer oto podzespoły:

-rx 7900xt 

-ryzen 7 7800x3d

-32gb xpg 6400 cl32

-2tb m.2 pcie4 

no i do konkretów już przechodzę otóż jak w tytule mam straszne wahania fps podam przykład że fps mi skaczą z 600 na 35 i tak ciągle i pomimo tego że jest dużo fps to odczuwam jakbym miał z 60 wszystkie sterowniki biosu chipsetu i karty najnowsze dodam że cs2 na ustawionej karcie hyper rx chodzi między 700/1000fps i nie ma żadnych ścinek dodam że do minecrafta przydzieliłem 14gb ram a zużycie cpu w minecrsfcie okolice 30/50 karty graficznej 30 temperatury też w normie procesor nie przekracza 65 stopni a karta 50

Edytowane przez McDżony
Dodatkowe informacje
Opublikowano

Minecraft został zrobiony w javie, a java korzysta z garbage collectora - obiekty w ramie, zamiast bycia czyszczonymi natychmiastowo, są oznaczane jako "do usunięcia" i czyszczone podczas cyklów wykonywanych gdy wewnątrz JVM zaczyna brakować wolnej pamięci. Oznacza to, że więcej przypisanego ramu = więcej używanego ramu = więcej czyszczonego ramu przy każdym cyklu garbage collectora = rzadziej występujące, ale dłuższe i bardziej odczuwalne cykle garbage collectora - to są właśnie twoje nagłe spadki fpsów. Przypisz minecraftowi nie więcej niż 4gb ramu i dorzuć mody poprawiające wydajność: https://github.com/Helios3991/catnip/releases