Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam duży problem z FPS i jest to absolutnie niemożliwe. Mam laptopa: Acer Nitro V15, produkt, który ma RTX 4050 i Intel Core i5-13420H. Jeśli uruchomię Minecraft (wersja standardowa bez optifine) , patrzę na około 150 -180 FPS.Jak miło zainstalować Optifine (najnowsza wersja 1.20.4) i wolumen shaderów Rethinking Voxels i pakiet tekstur SpHax purebdcraft (który jest taki sam jak ta strona https://texturespack.com/sphax-purebdcraft-resource-pack/ jeśli przypadkiem jest to przydatne, więc podaję link) i natychmiast zaczyna się zawieszać.Albo w ogóle się nie zawiesza, ale ja mam jakieś 20-30 FPS, czego nie rozumiem. Ten laptop powinien być dobry, prawda?Poproszę kogoś?Mam VSync wyłączony, a odległość renderowania wynosi 10. Dzięki mocy

Opublikowano

Problemem z całą pewnością są shadery. Spróbuj w nich trochę powyłączać niektóre opcje, resztę zoptymalizować optifinem. Albo zainstaluj jakieś mniej wymagające shadery

r9wfFzB.png

Opublikowano

Optifine już od dawna jest martwy, do tego stopnia, że pod względem wydajności został wyprzedzony przez vanillę. Jest pełno wielokrotnie wydajniejszych alternatyw, podsyłam gotową paczkę w formacie modrintha (wejdzie w każdy launcher który ten format wspiera, np. PrismLauncher). Nie oczekuj zbyt wiele od swojej karty, jest to gpu nie tylko mobilne, ale też z niskiej półki.

https://github.com/Helios3991/catnip/releases/v1.5