Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Dzisiaj komp zaczął mi wywalać obraz. Wystarczy że posiedze dłużej na przeglądarce albo odpale test na np 3Dmarku. Obraz się wyłącza, ale komputer dalej chodzi i w tle ciągle normalnie idzie np film na yt (słychać dzwięk). Muszę wtedy wyłączyć kompa z zasilania, zrestartować 2 razy i wraca do normy.

Przed wyłączeniem ekranu, na chwile wywala artefakt.

Specyfikacja:

Chłodzenie:
Be quiet! Silent Loop 2 360mm 
CPU:
Intel Core i9-12900KF
Zasilacz:
be quiet! Dark Power Pro 12 1500W
MOBO:
Asus ROG STRIX Z690-A GAMING WIFI D4
Obudowa:
Be quiet! Silent Base 802 Window Biała 
Dysk SSD:
Samsung PM9A1 (bulk) 2 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe

GPU:
Asus TUF GeForce RTX 3090 Ti Gaming OC 24GB GDDR6X (TUF-
RTX3090TI-O24G-GAMING)

System;
Windows 11 Home PL 64 bit OEM (KW9-00648)

RAM:
Corsair Vengeance RGB RT, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL16

(CMN32GX4M2Z3600C16)

Nie kręciłem ani CPU ani GPU, problem pojawił się sam, nawet nie otwierałem kompa. Ktoś wie o co chodzi? 

Próbowałem zmienić kabel DP na inny, problem ten sam.

Update:
Zdarzenia które mi wyrzuca to:
EventLog 6008
volmgr 162
Kernel-Power 41 (podejrzewam że ten wyrzuca ze względu na to że wyłączam PC na zasilaczu? To jedyny sposób żeby przywrócić obraz w moim przypadku)
EventLog 1000
Dwminit 0
Application Error 1000 (dwm.exe)
image.png

Próbowałem 
sfc /scannow, znalazło corrupted files i naprawiło ale dalej nic

Przejechałem kompa antywirami -  nic

Zmieniłem monitor, to samo.

Zrobiłem update BIOSU, sterowników GPU, zrobiłem diagnostyke pamięci - nic.

Odpalam z integry - ten sam problem

Komp przeszedł mi kilka testów na 3DMarku aktualnie ale przy CineBenchu na tescie na GPU wywala, co ciekawe, mimo ze ekran wywala to mam wrażenie że CineBench dalej idzie w tle (karta graficzna zdaje sie pracować, wentylatory chodzą).

Zużycie w normie
image.png

Temperatury, normalne:
45* na GPU w spoczynku 
image.png

30-40* na CPU
image.png

Edytowane przez Kerag0s
Opublikowano (edytowane)

Zauwazyłem ze po wywaleniu blackscreena, na mojej karcie świeci się czerwona dioda przy pcie (w tej karcie musze użyć adaptora 3x8pin PCIE > 1x 16pin)photo_2024-02-21_23-38-02.jpg

Edytowane przez Kerag0s
Opublikowano

Wyeksportuj dla mnie log systemowy za pomocą następującej komendy i załącz wygenerowany plik System.evtx (jak będzie za duży to wrzuć na jakiś hosting).

To jest ukryta treść, proszę

Wyeksportuj również listę zainstalowanych pakietów/aplikacji za pomocą narzędzia WinGet, wygenerowany plik Apps.txt również załącz:

Dodatkowo odpal naprawę DISM:

Wszystkie powyższe komendy wklejasz w Terminalu/Powershellu z prawami administratora.

Twój CPU nie posiada integry, więc nie wiem jakim cudem odpaliłeś z integry obraz, nie mając integry.

Próbowałeś czysty reinstall sterowników do GPU za pomocą DDU?

Ta czerwona dioda to GPU Power Detect. W serii RTX 4000 świeci się gdy GPU nie jest podłączone za pomocą przewodu 12VHWPR, tylko za pomocą adaptera. Może się też świecić w czasie gdy komputer jest wyłączony. Można to wyłączyć w sofcie GPU Tweak. Z ciekawości - jak masz podłączone przewody do tego adaptera? Trzeba osobnymi przewodami czy dwoma poprzez Daisy-Chain?

Grafika dla rozjaśnienia:

file-Y9A95zStok.png

Opublikowano

@Anhin

Zgłosiłem komputer do reklamacji. Niestety nie jestem w stanie wykonać pierwszych trzech poleceń bo kazali zrobić format i sprawdzić czy pomoże. Ale mam dwa minidumpy z problemem:
https://drive.google.com/file/d/1LcMQaQT_Bh4nSUirWiwROq4KvSSXOwbs/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/1SW9aeo6-eTsIqAONan91YuUIKdJUdQA5/view?usp=drive_link

Jedyne co w nich zauważyłem to nvlddmkm.sys error co wskazywało na
sterowniki karty graficznej.

Zaktualizowałem BIOS, użyłem DDU aby usunąć aktualne sterowniki karty
graficznej, zainstalowałem nowe - problem wciąż ten sam.

Całkowicie usunąłem logi i sterowniki karty graficznej z poradnika NVIDIA
https://nvidia.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/10/~/geforce-experience-driver-installation-failed.-how-do-i-manually-clean-install#:~:text= How do I manually clean install the,installation process%2C close any programs which... More

Na reklamacji, powiedzieli mi że prawdopodobnie adapter nawalił, i żebym przed odesłaniem do nich, kupił be quiet! 12VHPWR i sprawdził czy na nim ruszy.

Mam podłączone dwoma daisy chainami, trzy 8 pinówki wchodzą do adaptera, a jeden wisi wolno w obudowie. 

Załączam jeszcze filmik jak to wygląda:
https://drive.google.com/file/d/11yyVO_tolG817-aqIe-ohTcRD6IaTLyA/view?usp=sharing

Widać na filmie że ekran się wysypał, komputer chodzi, ale grafa świeci na czerwono. 

Opublikowano

STOP 0x116 VIDEO_TDR_ERROR - Problem po stronie GPU, zasilania GPU, sterowników lub sprzętu (MOBO, RAM, itd.).

Jeśli wykonałeś format systemu, czystą instalację sterownika uprzednio korzystając z DDU to sterowniki i problem po stronie systemu możemy raczej wykluczyć.
Podłącz ten adapter pod 3 osobne przewody PCI-E - jeśli to problem po stronie zasilania to problem może zniknąć. Najlepiej dodatkowo sprawdzić czy nic się nie smaży na połączeniu adaptera z GPU.

Sprawdziłbym również samą pamięć RAM za pomocą MemTest86 - https://www.memtest86.com/

Jeśli MemTest przejdzie bez problemów, a przewód 12VHPWR nie pomoże to problemem jest samo GPU.

Opublikowano

MemTest przeszedł pomyślnie 4/4 testy bez błędów. 

Co do PCI-E, nie mam osobnych przewodów, BeQuiet dał mi do zestawu tylko https://www.x-kom.pl/p/645559-akcesorium-do-zasilacza-be-quiet-pci-e-power-cable-cp-6610.html?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_tuuBhAUEiwAvxkgTlXU3TTymTDM4wkTDZ_UEIIyhTssoNhg6cAmT0MJi7eD5KvSZNNLTBoCNvcQAvD_BwE

Podłączyć 3 takie i z każdego podpiąć do adaptera po jednym 8 pinie?

Plus zgaduje że i tak coś już musi być zepsute, skoro na początku komputer działał ze wszystkimi grami i przechodził wszystkie testy a teraz nagle sie wysypuje

Opublikowano
27 minut temu, Kerag0s napisał:

Podłączyć 3 takie i z każdego podpiąć do adaptera po jednym 8 pinie?

Dokładnie tak, wyeliminujesz dzięki temu potencjalny problem z zasilaniem.

28 minut temu, Kerag0s napisał:

Plus zgaduje że i tak coś już musi być zepsute, skoro na początku komputer działał ze wszystkimi grami i przechodził wszystkie testy a teraz nagle sie wysypuje

To wielce prawdopodobne, ale warto sprawdzić wszelkie inne sposoby.

Opublikowano

Podłączyłem kartę tak jak mówiłeś, początkowo wydawało się obiecująco, wszystko fajnie chodziło, nawet przeglądarka, poinstalowałem wszystkie sterowniki, myślałem że jest ok.

Ale wtedy odpaliłem test na CineBenchu na GPU i się znowu wysypał po minucie.

No nic, czekam do jutra na 12VHPWR i mam nadzieje że tylko adapter jest strzelony, inaczej musze wysłać całego kompa na gwarancje.

Opublikowano

Update:

Zmieniłem kabel na 12VHPWR, karta przeszła wszystkie testy i na razie nie wywala przy obciążeniu. Będę jeszcze testować na dniach ale wszystko wygląda dobrze.

Jedyne co mnie martwi to że kabel nie do końca dochodzi do karty, albo mi się po prostu wydaje że jest tam mikro szparka. Zastanawiam się czy na pewno jest z nią kompatybilny.