Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam serwer z limitem 20 osób na wersji 1.20.1  zmniejszyłem też spawn mobów itp i się zastanawiam czy to normalne że zużywa 8-9  gb i na 9gb ramu restartuje serwer 
Zauważyłem że jeśli wejdzie na przykład 10 osób i użycie jest 6gb ramu a następnie wyjdzie na przykład 7 to nadal użycie wynosi 6gb ramu. Miałem już serwerki na starszych wersjach i się zastanawiam czy to normalne użycie na 1.20.1 i takich pluginach
image.png

Opublikowano

Serwer Minecraft napisany jest w Javie, a Java korzysta z Garbage Collectora (GC). W skrócie: podczas gdy programy w językach bez GC usuwają obiekt z ramu natychmiastowo, tak programy w Javie oznaczają ten obiekt jako "do usunięcia". Gdy Garbage Collector uzna że programowi brakuje ramu, wykonuje cykl usuwający wszystkie oznaczone obiekty. "Użycie" ramu serwerów Minecraft zawsze będzie dążyło do jak najwyższej ilości, ale znacząca większość tego "użycia" to właśnie obiekty, które nie są już potrzebne i zostaną usunięte.

Co do wyłączania serwera, zacznij od zaktualizowania silnika oraz pluginów do najnowszych dostępnych wersji. Gdy już to zrobisz, znajdź w folderze logs plik z okresu gdy się to wydarzyło i wyślij go tutaj. Dodatkowo, wykonaj szybki profiler pluginem Spark ('/spark profiler start', po kilku sekundach '/spark profiler stop' i wysyłasz otrzymany link).

Opublikowano

link z sparka  https://spark.lucko.me/uyn3kP9UMW
logów niestety nie mam a od tego czasu jak tak zrestartowało to robię ręcznie restart żeby nie było cofki żadnej 

Opublikowano
44 minuty temu, Matiox92 napisał:

link z sparka  https://spark.lucko.me/uyn3kP9UMW

Według informacji zawartych w profilerze, crashe najprawdopodobniej spowodowane są przez metodę scamu bazującą na dynamicznej alokacji zasobów stosowaną przez twój hosting. Jeśli tak jest, jedynym rozwiązaniem problemu będzie przeniesienie serwera na jakiś legalny hosting.

Logi same z siebie nie znikają, znajdź w swoim folderze log kończący się crashem i go wyślij.