Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Używam pluginu AuthMe i mam  zainstalowaną aktywną bazę MySQL na mojej maszynie. (Nie mam jeszcze AuthMe Bungee, bo to mi pierdoli serwer z jakiegoś powodu.) Jeśli plugin AuthMe nie może się połączyć z MySQL, plugin się automatycznie wyłącza. (też tak pisze na konsoli). Plugin ten wymaga bazy danych.

Kombinowałem z tym wszystkim i udało mi się na chwilę, a po jakimś czasie, z nikąd straciło dostęp do bazy. Pamiętam, że nagle z jakiegoś powodu się zmieniło hasło do bazy danych, z nikąd. Pamiętam też, że był taki moment kiedy plugin 'działał' (wyświetlał się jako aktywny) ale się kompletnie posypał - odrejestrowało mnie, i za każdym razem kiedy się rejestrowałem (/register hasło hasło) wywalało mnie z serwera 'kicked for spamming'. 

Na konsoli cały czas mi pisało

To jest ukryta treść, proszę

Pełny log to był:

To jest ukryta treść, proszę

No i plugin oczywiście teraz nie działa, bo tracił z nikąd dostęp.

Kiedy wchodze na serwer, jest nowy log:

https://imgur.com/gallery/vakDdLe

https://imgur.com/gallery/ACPLa2X

Serwer działa na wersji Spigot 1.12.2... (było by to problematyczne zmieniać na nowszy jar) Plugin to AuthMe 5.6.0 snapshot. Używam BungeeCorda. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.11.2023 o 13:28, Certul napisał:

Błąd SQLTransientConnectionException i java.sql.SQLException: Access denied for user 'root'@'localhost' wskazuje na problem z uwierzytelnieniem do bazy danych. Sprawdź, czy dane logowania (użytkownik i hasło) w konfiguracji AuthMe są poprawne i czy konto root ma odpowiednie uprawnienia.

Nieoczekiwana zmiana hasła może być wynikiem problemów zabezpieczeń. Zalecam sprawdzenie logów serwera MySQL i AuthMe w poszukiwaniu oznak nieautoryzowanego dostępu. Ustaw silne hasło dla konta root i aktualizuj je w konfiguracji AuthMe.

Upewnij się, że serwer MySQL jest skonfigurowany do akceptowania połączeń z hosta, na którym działa serwer Minecraft. Może to wymagać modyfikacji pliku my.cnf MySQL.

Sprawdź, czy wersja AuthMe (5.6.0 snapshot) jest kompatybilna z Twoją wersją Spigot 1.12.2. Wersje snapshot mogą mieć problemy ze stabilnością.

Dokładnie przeanalizuj plik konfiguracyjny AuthMe (config.yml), aby upewnić się, że wszystkie ustawienia są poprawne, zwłaszcza sekcja dotycząca połączenia z bazą danych.

Sprawdź, czy żadne zabezpieczenia sieciowe (firewall, iptables) nie blokują połączeń między serwerem Minecraft a serwerem MySQL.

Upewnij się, że używasz odpowiedniej wersji Javy kompatybilnej zarówno z Twoim serwerem Spigot, jak i pluginem AuthMe.

Okej, teraz widzę że to nie jest problem z authme. 

Używam teraz pluginu nLogin, na Bungeecord. 

Wygląda na to, że Hasło do MySQL zmienia się z nikąd, zazwyczaj po około godzinie. Na konsoli bungee mam ten sam problem - access denied for root@localhost. using password : yes. musze wpisywać za każdym razem sudo mysql secure_installation i ustawiac haslo od nowa, żeby mieć dostęp. na konsoli również nie mam dostępu jak proboje się logować do shell mysql tym hasłem. W configu wszystko jest poprawnie i plugin sam w sobie działa, ale tylko tymczasowo, potem traci dostęp i nie moge wejść na serwer (sorry, this database operation could not be completed. check the console for more details) a jak restartuje serwer, to automatycznie ten plugin go zamyka, bo nie ma dostępu do bazy danych. musze powtórzyć proces i tak w kolko.

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Problem z połączeniem pluginu z bazą danych