Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TUT]Która postać wybrać na bota ??

dominompl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w dzisiejszym poradniku chciałbym pokazać, ?Plusy? i ? minusy? poszczególnych klas. Nie będę tutaj wyróżniał poszczególnych builidów. Ja tylko pomogę wam w wyborze waszego własnego bota.

Euro

Informacje:

Euro jest stworzone prawdopodobnie po to by zmniejszyć liczbę botów. Gdyż te postacie muszą używać 2 klas by przeżyć na expieniu przeważnie. A Dotychczasowe boty nie potrafiły jeszcze zmienić broni. Ale to wszystko się zmieniło po wejściu agbot 2.4.7

Wizzard z Bardem i Clerem

Wizzard.

(plusy)

1. Ogromnie DMG (największe w świecie sila)

2. Wysoka obrona magiczna

3. Szybkie expienie

(Minusy)

1. Mała ilość HP

2. Bardzo niski def Fizyczny

3. Ogromna ilość zuzywanej many

4. Przeważnie pada od Pt monstera na swój lvl

Wizz/bard

Dzięki bardowi będziemy mogli używać szybszego biegania, co jeszcze bardziej przyspieszy Expienie. A dzięki skilowi Nosie będziemy mogli stać się niewidzialni dla agresywnych Mobów (oczywiście oprócz odmian Giant, Champion)

Wizz/Cler

Możliwość rzucenia na siebie bufów leczących jak i dających większa obronę magiczną i fizyczną (UWAGA. Jeśli użyjemy Bless Spell przy zmianie broni nie zniknie niestety inne bufy dające obronę magiczną i fizyczną przy zmianie broni znikną).. Res kolegów na warze, uniq, itp. Dzięki Bless Spell będziemy mogli uciec przez Gigantem lub Pt monsterkiem.

Rady

Bard

Expienie na potworkach o 4 lvl niższych od siebie. Uważanie na PT, I odmiany monsterków.

Cler

Expienie na potworkach o 3 lvl niższych.

Rouge z Clerem, Bardem, Warriorem

(plusy)

1. Duża ilość HP

2. 2, co do wysokości DMG w silu

3. Bardzo częste CRIT.

4. Możliwość robienia masek, dzięki czemu można trochę dorobić.

5. Możliwość bycia niewidzialnym (pomocne w ucieczce)

6. Jeśli wybierzemy barda i Clera stosunkowo niewielka ilość sp na full farm.

(minusy)

1. Dość niska obrona Magiczna

Rouge/Bard

Dzięki bardowi będziemy mogli używać szybszego biegania, co jeszcze bardziej przyspieszy Expienie. A dzięki skilowi Nosie będziemy mogli stać się niewidzialni dla agresywnych Mobów (oczywiście oprócz odmian Giant, Champion

Rouge/Cler

Możliwość rzucenia na siebie bufów leczących jak i dających większa obronę magiczną i fizyczną (UWAGA. Jeśli użyjemy Bless Spell przy zmianie broni nie zniknie niestety inne bufy dające obronę magiczną i fizyczną przy zmianie broni znikną).. Res kolegów na warze, uniq, itp. Dzięki Bless Spell będziemy mogli uciec przez Gigantem lub Pt monsterkiem.

Rouge/Warrior

Możliwość noszenia Heavy Amor, czyli jeszcze większa obrona fizyczna bardzo przydatne.

Idealna na pvp. Niestety przez zbroje zmieniamy się w czołg i jesteśmy bardzo powolni

(Rady) ----------(jeszcze cos dodam)

Warrior 2h sword, 1+Shield, /Axe/Cler/ Warlock

Ogólnie Warrior.

(Plusy)

1. Duża ilość HP

2. Możliwość noszenia Heavy Amor, co wiąże się z duża obrona Fizyczną

3. Idealny do tankowania i walki pvp

4. (Jeśli masz 1 ręczny miecz + tarcze jeszcze większy def i przydatne skile).

5. Ładny DMG jak wejdzie crit

(Minusy)

1. Mała ilość MP (niektóre, skile Clera czy innych subklas kosztują mane)

2. Niska Obrona magiczna

3. !!!Powolne expienie!!!

4. Niski DMG

5. (Jeśli masz 1 ręczny miecz jeszcze niższy DMG)

Warrior/Cler

Możliwość rzucenia na siebie bufów leczących jak i dających większa obronę magiczną i fizyczną(UWAGA. Jeśli użyjemy Bless Spell przy zmianie broni nie zniknie niestety inne bufy dające obronę magiczną i fizyczną przy zmianie broni znikną).. Res kolegów na warze, uniq, itp. Dzięki Bless Spell będziemy mogli uciec przez Gigantem lub Pt monsterkiem.

Warrior/Bard

Dzięki bardowi będziemy mogli używać szybszego biegania, dzięki temu trochę przyspieszy nasze Expienie. A dzięki skilowi Nosie będziemy mogli stać się niewidzialni dla agresywnych Mobów (oczywiście oprócz odmian Giant, Champion)

Warrior/Warlock

Build ten jest dla zaawansowanych graczy(bardzo dużo skilli, trudne umiejętności, i wymaga myślenia...).

Build wymaga bardzo dużej farmy, expienie jest monotonne, ale pvp wynagrodzi nam to wszystko

Rady:

Spokojnie można Expić na potworach na swój lvl a nawet wyższych, Damy rade nawet Pt monsteri.( z własnych doświadczeń nie polecam tego Buildu na Bota) Ale chyba najlepszy rozwiązaniem był by Bard jako 2 klasa ( ze względu na bieganie)

Ale jak pisałem ja tylko je reklamuje

Chinole

Informacje:

Buildi Chińskie były pierwszymi postaciami w świecie silkroad. To z nimi zaczynały się pierwsze prace z Isrobotem jak iNubotem. Można powiedzieć ze są to postacie stworzonę idealnie dla boterów. Nie ma żadnych ograniczeń potionowycha ani nic innego. Są najbardziej lubiane przez GF (Gold Farmy)Oraz doświadczonych boterów.

Full Int S/S

Ubiór: Armor (widziałem garment ale nie wiem czemu)

@Rosire wytłumaczenie dlaczego.

Co do chińskiego nukera opisanego w poradniku, ludzie dlatego zakładają garniaka bo on zmniejsz zużycie many o 20% co nam daje więcej mp przy używaniu snow shield.

Info:

Full int czyli oczywiście wszystkie stat pointy dajemy w int.

Po co w Int??

A po to gdyż nasza postać będzie używała ataków magicznych, których Dmg będzie zależał od ilości int pointów w naszej postaci. Oczywiste maja tutaj czynniki broni itp. Ale głównie chodzi o int. Dzięki nim będziemy mieć więcej many , a uwierzcie mi przyda się ;p

(Plusy)

-Największe DMG z chińskich postaci

-Zwiększona obrona dzięki Shieldowi

-Mniejsza szansa na padnięcie od ataków PT, Monsterów

-Duża obrona Magiczna

-Duża ilość Mp (jest skil ?Snow Shield Series? co wykorzystuje nasza mane na wchłanianie i zmniejszanie Dmg zadawanego nam)

(minusy)

-Jak duża obrona magiczna to zmniejszona obrona fizyczna( dlatego nasz nuker musi chodzić w Amorze)

-Mała ilość Hp

-Duża ilość zużywanej many

-Gdy jesteśmy okrążeni przez mooby, i nie mamy dobrego seta możemy zginąć.

W co najczęściej są rozdawane SP (skill pointy)

To oczywiście Force ( chodzi mi tu o light, fire i cold, a nie jako skile uzdrawiające ;p)

( Sa tez sugestie na Bicheon dla podcinki ale w botowaniu nam to się nie przyda)

- Czyli Light ( Nuki czyli nasze skile magiczne atakujące)

- Fire największe obrażenia w nukach oraz bufy na mag def.

- Cold najmniej zadające dmg ale za to bufy dające PHY DEF co bardzo nam się przyda.

Rady:

-Wszystkie punkty dawać w int.

-Jednak chodzić w Armor niż garment, no mozę jak masz dużo kasy i nie masz co z nia zrobić kupić 2 sety.

-Nawet w bardzo dobrym secie expic na potworkach 2/3lvl niższych nie będzie tak dużej różnicy w ilości zdobywanego Expa .

-Kupować jak najlepsze (przynajmniej weapon) itemki, czyli dużo + i blue

Blader

Broń: Blade/Shield

Zbroje:

Armor, Protektor, (Zalecane) Garment.[/b]

Info:

Blader, jest postacią idealna dla pvp oraz tankowania, Dzięki dużej obronie fizycznej oraz magicznej dzięki tarczom i skilom zawartych w drzewku Biechon. Ale co się wiąże z dużym defem niskie Dmg i wooooooolne expienie. Jej, DMG i skile bazują na ilości Str. w postaci, a co się z tym wiążę postać ma ogromna ilość HP, co przydaje się, gdy jesteśmy otoczeni.

(Plusy)

-Duża wytrzymałość Magiczna i fizyczna

-Duża ilość Hp (jak mamy full str)

-Kombo (przydatne na nukerów)

-Chyba najszybsze skile w świecie silkroad.

-idealna na pvp i mass pvp

-Można expić na potworach o kilka lvl wyższych.

(Minusy)

-Mała ilość MP

-Bardzo wolne expienie

-Niskie DMG.

(neutralne)

-/+, jeśli nosimy Armor (+) większe phy def (-) mniejsze mag def

-/+, jeśli nosimy Prot Mag def i Phy def wyrównane, ale i tak nasze Mag def jest niskie i możemy padać od nuków.

-/+, Jeśli nosimy garm niższe Phy Def niż w wyższych Setach, ale za to zwiększona obrona Magiczna. (Przydatna na nukerów)

Co rozwijamy:

Jest wiele dróg rozwoju tej postaci, ale ja podam najbardziej optymalna i najbardziej uznawana przez boterów.

-Biechon- skile Badera 90mlvl

-Fire- dla podwyższenia ataku (imbue) 90 mlvl

-Lighiting- Bieganie oraz parry ratio 90 mlvl

Zostaje nam 30 master lvl, ale, lepiej oszczędzać sp a nie dawać w Cola, bo i tak nam się nie przyda.

Rady:

Postać nie jest za bardzo lubiana i wybierana do botowania ze względu na wolne expienie i niskie DMG.

Jednak proponuje chodzić w garmiaku ze względu ze full Str ogólnie powinno nosić garm, gdyż dodawanie SP, w silę się daje nam już obronę, PHY.

Jednak mieć tego blade +5 od 52 lvl a nawet 42.

Można spokojnie expić na potworach o 2/3 lvl wyższych.

Bowman

Broń: Bow (Łuk) i strzały:D

Set: Armor, garment, ( chyba najlepszy) Prot.

Informacje:

Hmm, łucznik jest ciekawą postacią. Z powodu tego iż jest full str i ma 2 co do wielkości DMg w silu (oczywiście w sowiecie Chinoli), Jego crit. Są bardzo częste w ataku ?Anty Devil bow?, Postac przeważnie jak jest wybierana dla bota to tylko full str, SA oczywiście rodzaje full int ale to będę opisywał w dziale Hybrytki.

(Plusy)

-Świetny DMG

-Duży phy def dzięki dodawaniu stats point w sile.

-Duża ilość skili atakujących.

-Zabijanie na odległość

-Przywoływanie ptaków które pomagają w atakowaniu.

(Minusy)

-Mała ilość MP

-Słaby w starciach z bliska

-Żadnych statusów

(neutralne)

+/- jeśli mamy garment większy phy MAG, mniejsze zużycie many

+/- jeśli mam Armor większy phy def, mniejszy mag def i wolniejszy

+/- jeśli mamy port phy def jest troszkę większy niż w garmiaku ale mniejszy niż w Armor, phy mag jest mniejszy niż a garmiaku ale większy niż w Armor.i jest szybszy w Prot i jest mniejsze zużycie many 10%

Co rozwijamy

1. Alternatywa dla dużego DMG.

-Pacheon 90 mlvl

-Fire dla imbue i ataku

-Lighiting dla parry ratio i bieganie (lub tu imbue dla obszarówek)

2.Alternatywa dla statusu zamrażania

- Pacheon 90 mlvl

-Cold imbue ( i zamrażanie)

-Lighiting bieganie i parry ratio.

3.Alternatywa dla PVP i brana jako cler

- Pacheon 90 mlvl

-Fire/Cold zależy czy chcemy większe dmg czy statusy dla przeciwnika

-Force. !!CZILI LECZENIE NIE JAK W NUKERZE S/S!!!

(dlaczego force??)

Wyjaśnienie:

Dzięki force będziemy mieli wiele statusów, przydatnych na 1pvp1

A oto co powinniśmy rozwijać..

Rebirth Art Series

Soul rebirth art - 6 lvl [MAX]

Ghost rebirth art - 6 lvl [MAX]

Spirit rebirth art - 6 lvl [MAX]

Return rebirth art - 4 lvl [MAX]

Natural Therapy Series

Harmony therapy - 6 lvl [MAX]

Adaptation therapy - 6 lvl [MAX]

Whole therapy - 6 lvl [MAX]

Source therapy - 2 lvl [MAX]

Vital Spot Attack Series

Vital Spot-Muscle - 6 lvl [MAX]

Vital Spot-Spirit - 6 lvl [MAX]

Vital Spot - Body - 4 lvl [MAX]

Vital Spot - Mind - 3 lvl [MAX]

Vital Spot - Zero - 2 lvl [MAX]

Vital Spot - Brein - 1 lvl [MAX]

Rady:

Najlepszym builidem do botowania, będzie postać z alternatywą 1. Ze względu na DMG.

I radze chodzić jednak w Protektor, Może będziemy mieli mniejszy MAG def ale nadganiamy to naszym phy defem oraz DMG.

Spokojnie można expić na potworach na swój lvl( ale lepiej o 2 lvl niższych niewiele mniejszy exp ale więcej dropów bo szybciej zabijamy)

Glavier

Bron: Glavie

Set: Wszystkie.

Informacje:

Glavier. Najlepszym sposobem rozwoju tej postaci na bota, jest dawanie pkt w Str.

Gdyż skile glavi używaja naszego phy ataku a nie magicznego.

Co do imbue najlepiej jest wybrac fire. Dlaczego?? Gdyż to one ma największe DMG z pośród wszystkich MOCY.

Plusy:

*Oczywiście HP

*Bardzo duża szansa na przeżycie ataku kilku PT monster.

*Nawet nie takie wolne expienie.

*(Jeśli mamy Amor) Duży Phy def

*(Jeśli mamy Prot) Niezły Phy def i większy mag def.

*(Jeśli mamy Garm) Największy w tym momencie MAG def, oraz poruszamy się szybciej.

Minusy:

*mało statusy

*Mała ilośc MP (Nie wiem czy taki duży minus ale zawsze ;p)

*Jeśli nie wybierzemy Fire słaby Dmg może być

* (Jeśli mamy Amor) Słaby Mag def oraz wolne chodzenie

*(Jeśli mamy Garm) Szybko biegamy, ale mamy większe szanse na ded w spotkaniu z GP.

Rady:

Do GF najlepiej jak postąc łazi w Amor gdyż w świecie silkroad występuje więcej Phy atak monsterków niż mag. Lecz do normalnego Expo też nie będzie źle, ale wszyscy uważają że powinno chodzić się w garm.

Jesli macie jakies propozycje i własne uwagi prosze je pisać tutaj.

PORADNIK PISAŁEM SAM!!! BEZ MOJEJ ZGODY OSOBISTEJ NIE ZGADZAM SIE NA KOPJOWANIE GO NA INNE STRONY !!!!

michaeljordankopia.png

OKRUTNA PRAWDA

dominompl.gif

EU PT: lvl 100+/-

Wizz x3 War x2 Cler x1 Bard x2

stopkakopia.png

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

a co do bow to ja sie niezgodze, gram chwilowo na bowie ff set +3 - +5 bow +5 crit 12 ze skilami lait 81,90 fire,90 peachon i jada mnie w 4 litery bowy a laitem i force co daje im duze phy, ale bez debufow bo uzywa sie ich tylko na pvm ale niektore nobisze to uzywaja xD

http://zegarsmierci.info/s/zegar - zginę w wieku 64 lat, 5 miesięcy i 27 dni

http://zegarsmierci.info/cena-zwlok - za mnie chcą 28573 zł a za Ciebie ?

http://oniet.o0o.pl/Warszawa/9-49/Mieczys%...aw-Torpeda.html - ach ci szaleńcy wszystko zrobią dla popularności

http://oniet.o0o.pl/ - zrób newsa o sobie

zrób to co ja i wstaw to w sygnaturę !

Opublikowano

Co do tego ze imbua z fire ma najwieksze dmg to się nie zgadzam.Imbua z fire jest dobra, ale na +60lev imbua z laiting jest o wiele silniejsza:)

Opublikowano

Dla mnie najlepsza na bota postac to nuker spear albo s/s. Napier*ala jak głupi a s/s bardzo rzadko pada ;]

BTW mysle ze LIGHT imbue rlz ;p

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam wiz/clera na 38lvlu.. staf 38+3... i na closierach daje rade.. na koko padam.. wiadomo pełno pt mobów.. z champ pt nie daje rady a co dopiero z gig pt ;-x najlepiej moim zdaniem Full STR albo nuker s/s ;-)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Swietny poradnik i sam jestes dzieciak Saati jestem ciekaw czy chociaz 1 postac bys opisal..

Edit: jedyne zastrzezenia to 4 bledy ortograficzne ale to sie zdarza

budynsz1.jpg

Jesli macie problem piszcie na GG 1252128

Ogladamlogobleach2tx8.jpgWszystkie juz widzialem

Opublikowano

CO do 30 mastery, które odradzasz dawać w colda to w błędzie jesteś.

MS, nawet najmniejszy (i tylko najmniejszy) to dobra rzecz dla full str.

Admin Cienia
Opublikowano

Z reguły że tworzy się tu niepotrzebny spam, temat tymczasowo zamykam.

Astra G 2.0 Turbo 247KM 351NM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...