Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień Dobry,

Jaki posiadasz budżet na kupno?

Chcę wydać coś pomiędzy 3500-4400 zł bez przekraczania tej kwoty.
Kiedy zamierzasz kupić zestaw (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat)?

W tym tygodniu.
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora?

Monitor 24” full hd.
Do czego ma służyć komputer?

Głównie gry. Chciałbym aby wiedźmin oraz fc24 płynnie działały na wysokich ustawieniach.
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)?

Nie
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny?

Nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły?

Nie
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu?

Nie
Czy części mogą być używane?

Nie

Edytowane przez Salur

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Potrzebujesz czegoś? Oznacz mnie @Salur

• Salur zmienił(a) tytuł na Komputer do gier
Opublikowano

Co z PC z tego tematu, zakupiłeś go w końcu czy nie? I dlaczego komputer nadal do Wiedźmina? W 3 lata to powinieneś tę grę przejść na 100%.

Jeśli go zakupiłeś to co powiesz na wybebeszenie go i pozostawienie tylko obudowy, MOBO i dysku? Reszta wylatuje i kleimy coś na Ryzenie 5 5600, 32GB RAM i RTX 4070 - cenowo powinno to się bez problemów spiąć.

Opublikowano (edytowane)

To PC dla brata. Chce sie pozbyć tamtego i chce coś lepszego złożyć od zera także potrzebuje wszystkich komponentów. Dysk z tego co wiem to fajnie jakby był większy niz te 512gb. Chyba, że lepiej wyjdzie ten poprzedni zmodyfikować to w sumie też spoko tylko dysk jeszcze jeden by się przydał. Chociaż dodatkowe 512gb.

Edytowane przez Salur

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista

"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

Opublikowano

Zestaw za ~4300 PLN: https://www.morele.net/inventory/info/cdf91a3b/

• AMD Ryzen 5 5600
  • Endorfy Spartan 5
  • MSI B550-A PRO
  • G.Skill Ripjaws V (2x16GB) 3600MHz CL16
  • Sapphire RX 6700 XT Pulse
  • Lexar NM710 2TB NVMe
  • MSI A650BN 650W
  • Genesis Irid 505F

Zestaw spokojnie do pogrania w 60 FPS w większość tytułów, z nowymi nie wiem, bo jest moda na wydawanie technologicznego gówna, w którym optymalizacja nie istnieje. Wiedźmina Next Gen da się spokojnie ograć dopóki nie odpali się RT, który zabija wydajność.

Powyższy zestaw może być także modernizacją aktualnego - wystarczy wywalić z koszyka obudowę i ewentualnie MOBO (wtedy nie będzie obsługi PCI-E 4.0, tutaj można wtedy zmienić dysk na NM620).

Jeśli zdecydowałbyś się na modernizację i zostawiłbyś z aktualnego komputera obudowę, dysk i MOBO to możesz wtedy celować w GPU pokroju RTX 4060 Ti (jeśli potrzebne są technologie NVIDII), RX 7700 XT, RX 6800 XT lub RX 7800 XT (jednakże tutaj raczej koszt modernizacje oscyluje wokół 4500 PLN). Daj znać co wybierasz i ewentualnie dobiorę podzespoły, żeby finansowo się to jakoś spinało.

Opublikowano

Mysle, ze mozemy zmodernizować stary. Zostawimy obudowę, mobo i dysk. Zostanie dobrać procesor, zasilacz, karte graf, drugi dysk 512gb, RAM. Fajnie jakby udalo sie do 4tys ogarnac. 

Opublikowano

W takim razie nadal bazujemy na tym co zaproponowałem, natomiast warto posłużyć się ceneo i kupić taniej jak się da:

GPU do wyboru:

RTX 4060 Ti powinno być brane pod uwagę tylko jeśli potrzebne są technologie NVIDII - DLSS, FG itd. W przypadku RX 7700 XT i RX 6800 XT można myśleć nad monitorem 1440p. Co byś nie wybrał zalecałbym dołożenie do obudowy dwóch wentylatorów (lub zakupić tego Irid 505F) na front: