Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio mój server MatePixel.pl strasznie laguje /: Sprawdziłem użycie ramu i było 96% z 60 Giga ramu. Zrestartowałem server i włączyłem chronioną na ip whitelistę. Po resecie server bez graczy używał 0,9gb ramu. Kiedy wszedłem z przyjacielem na server ( stawialiśmy tnt, renderowaliśmy chunky, korzystaliśmy z pluginów. Powoli użycie ramu wzrastało. 5%, 10%, 23%, 31% i 68%. Wyszedłem i sprawdziłem, że server bez graczy renderuje ponad 1000 chunków. Zastanawiam się czy to jest prawidłowe, że server renderuje ponad 1000 chunków bez graczy ?! Takie jest również do was pytanie. Czy taka rzecz jest spoko i jeśli nie to  jak to naprawić? Macie trochę zdjęć z testów. Kontakt discord: matekoeloZrzut ekranu 2023-06-25 210406.pngZrzut ekranu 2023-06-25 210347.png

Opublikowano

Teren spawna także ładuje chunki, jest to całkowicie normalne. Jednak przypisywanie aż 60gb ramu normalne już nie jest. Serwer zawsze będzie próbował wykorzystać cały swój wolny ram. Użycie ramu nie ma żadnego wpływu na wydajność, jednak jego czyszczenie już tak. Większa ilość ramu zmniejsza częstotliwość występowania procesów czyszczenia ramu (Garbage Collector) kosztem zwiększenia czasu potrzebnego na przeprowadzenie takiej czynności. 1000-milisekundowy lag co 10 minut jest dużo bardziej zauważalny niż 10-milisekundowy lag co minutę. Maksymalna ilość ramu jaką powinieneś przypisywać do serwera mc do 16gb.

Opublikowano
23 godziny temu, Helios1993 napisał:

Teren spawna także ładuje chunki, jest to całkowicie normalne. Jednak przypisywanie aż 60gb ramu normalne już nie jest. Serwer zawsze będzie próbował wykorzystać cały swój wolny ram. Użycie ramu nie ma żadnego wpływu na wydajność, jednak jego czyszczenie już tak. Większa ilość ramu zmniejsza częstotliwość występowania procesów czyszczenia ramu (Garbage Collector) kosztem zwiększenia czasu potrzebnego na przeprowadzenie takiej czynności. 1000-milisekundowy lag co 10 minut jest dużo bardziej zauważalny niż 10-milisekundowy lag co minutę. Maksymalna ilość ramu jaką powinieneś przypisywać do serwera mc do 16gb.

Wielkie dzięki

• AlexsanderARG zmienił(a) tytuł na Problem z renderowaniem nieużywanych chunków przez serwer